Yeni vergi paketi hazırlanıyor. Yeni vergi paketinden ABD’li dijital devler de nasibini alacak. Dijital hizmet vergisi kapsamında bizleri neler bekliyor?
Hazırlanan yeni vergi paketinde ABD‘li teknoloji şirketleri başta olmak üzere pek çok farklı alanda yeni vergiler yer alıyor. Dijital Hizmet Vergisi en çok ABD’li internet devlerini etkileyecek. Başta Google, Apple, Facebook ve Amazon gibi Türkiye’de de operasyonlarını sürdüren şirketlere gelecek verginin detayları.
Dijital Hizmet Vergisi neler getiriyor?
Hazırlanan pakete göre Türkiye’de önümüzdeki dönemde internet üzerinden kullanıcılara hizmet sunan teknoloji devlerine, hizmetlerden elde ettikleri gelirlere karşılık yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi alınacak.
İnternet üzerinden yaptığınız alışveriş, reklamlar, para ile satın aldığınız oyun ve uygulamalar, müzik ve film platformları başta olmak üzere pek çok teknoloji devi, dijital hizmet vergisi kapsamına giriyor.
Uygulama ve dijital servisleriyle beraber Google ve Apple bu vergilerden doğrudan etkilenecek. Ayrıca Facebook reklamları başta olmak üzere Amazon gibi ABD’li internet devleri de bu vergiden etkilenecek.
İlk kez Fransa uygulamaya başlamış
Geçen yaz ilk kez Fransa tarafından uygulanan verginin benzerini uygulamaya hazırlanan Türkiye, bu sayede ciddi bir gelir elde edecek.
Tabii bu gelir, markalar tarafından tüketicilere de yüksek ihtimalle yansıtılacak. Daha önce alınan KDV kararından sonra dijital reklamların meblağları üzerine, KDV tutarları da eklenmişti. Yeni eklenecek hizmet vergisinin yüzde 7.5’luk rakamları da sonuçta servis fiyatlarının üstüne eklenebilir.
Dijital Hizmet Vergisi hangi şirketlere uygulanacak?
Ayrıca hazırlanan yeni pakette bu vergiyi Cumhurbaşkanı yüzde 1’e kadar ya da mevcut miktarın iki katına kadar çıkarmaya yetkili olacak.
Dijital Hizmet Vergisi, ülkemizde dev dijital servislere uygulanacak gibi gözüküyor. Uygulama en az 20 milyon TL ya da küresel çapta 750 milyon Euro ve üzerinde gelir elde eden şirketlere uygulanacak. Yani genel olarak ABD’li teknoloji devlerine vergilerin uygulanacağını söyleyebiliriz.
Peki bu gelişmeler hakkında siz neler düşünüyorsunuz?
Hayat çok güzel
Ota … vergiler devam ediyor hayırlı olsun 😊
Dijital Hizmet Vergisi mi? Yaşam vergide gelmeli. Aldığım oksijen miktarı falan…
Zorunlu sağlık sigortası diye bir şey var, bir nevi senin dediğin olayın aynısı. Yaşayan vede işsiz insanlardan para alınıyor.
Bu vergiyi ödeyen olur mu bize hangi abdli şirket nekadar vergi veriyor ve ödüyorsa kaç yıl sonra ödüyor
Vergiyi firmalar değil biz ödeyeceğiz, onlar tabiri caizse devlet adına bizden tahsil edecekler. Amiyane tabirler onlara değil bize giriyor.
Pes artık
Oleyyy
Pes artık diyen çok zeki şahsiyetler, siz ekmek dahi alırken vergi vereceksiniz ama milyon dolar para kazanan şirket vergi vermeyecek. Bu mu mantıklı olan? Cidden ülke olarak algı, düşünme, idrak etme konusunda büyük sorunlar var.
Fransadan ornek aliyorlar.
Ben vergi alınması taraftarıyım bu konuda. Yabancı sirketler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üzerinden para kazanıyor sonuçta. Bunun vergisini de vermeli.
vergi alınan bu firmalar ürünlerine aynı oranda zam yaptıkları zaman senin gibi ufak zekalar neyin taraftarı olursunuz acaba?
Bize giren cikan yok beyler. Cogu ABD uzantili sirketlere bu vergi. Okumadan yorum yazmayalim
o firmalar o vergileri kime geçirecek bir düşün istersen ))
vergi gelirleri yüksek tüm devletler senin gibi ufak zeka vatandaşları olsun isterler ki dibine kadar yolsunlar…
akp yıllarca iktidarda bunlar sayesinde kalıyo..
Neden vermesinler ki? tabiiki verecekler! çünkü bu ülkeden para kazanıyorlar ;gayet doğal degilmi?
haklı , bu şirketler cuvalla para kazanır vergi vermez.
Geç kalmışlar kredi kartı kullanılmaya başlanıldığında yapmaları gerekiyordu sonuçta oda dijital
ÇOK GÜZEL VERECEKLER TABİİ YAPTIRIM UYGULARIM TEHDİDİYLE OLMUYOR HERŞEY ÇOK GÜZEL BİR ADIM OLMUŞ
Devletimiz sağolsun is adamlarının vergilerini sürekli siliyor. Bunları da siler. Silmedikleri de zaten devlete gitmiyor. Birilerinin cebine gidiyor
Durun parti daha yeni basliyor. Gorunuse gore cok eglenecegiz…
Daha vergi alınmayan ne kaldı
Tr de nefes almak= vergi
Bu iktidar bu kadar vergi getirirse, kendi sonunu da getirir.
hiç bişey olmaz biz koyun gibi olduğumuz sürece durmak yok yolmaya devam
Az bu ya 1000%vergi koysunlar
HER PARA KAZANAN VERGİSİNİ ÖDEMELİ
BÜYÜK GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN KALKINMA İÇİN KDV ŞART
VERGİ BİLİNCİNİ ARTTIRMAK İÇİN HER FERT BAŞINA YILLIK 1 TL KALİTELİ YAŞAM VERGİSİ ADI ALTINDA BİR VERGİ ÖDEMELİ
Kalkınma için verginin şart olduğunu zannediyorsan helal sana üretim olmasın mı urettigimizi disariya satsak ihracat hacmimiz artsa yabancı mal yerine kaliteli turk malları kullansak ( ama tamamen yerli toplama urun degil) sonrada halkimizdan vergi yukunu azalsak sonrada halkımızın refahı yükselse yolda yürürken eve ekmek nasıl götürürüm yerine o gün nerede yemek yiyeceğini düşünen bir halk olsak ne dersin? Ha sen hala kalkınma vergidir vermemiz lazım diyeceksen buyur soluduğun havanında vergisini verebilirsin ama sen ve senin gibi düşünenler…
o dediğin imkansız rüyanda bile göremezsin…
Teknoloji dostusu zeki insan o verginin yükünü milyon dolar kazanan abede şirketleri mi ödeyecek yoksa zam pardon fiyat düzenlemesi yaparak senin gibi üstünzekalı süper uyanık herşeyi bilen çok bilmiş halkımızın üzerine mi bindirecek.
Benim gibi üstün zekalılar ödeyecek .tabiki suda var dijital oyunlara ve ve uygulamara Türkiye’den akan parayı duysan dudakların uçuklar
Hem ülke kalkınsın hemde cebinizden 1 kuruş çıkmasın 😂🤣 dünyanın neresinde var bu? Madem Türkiye güçlensin diyoruz o halde neden vergilere isyan ediyoruz? Bence en önemlisi milletvekillerine verilen maaşlar düşürülmeli. Ama onlara ağzını açan yok. Varsa yoksa iktidar!
Daha nelerimizi alacaklar nelerimizi
Yalnız vergiyi o şirketler değil, Türkiye’den o hizmetleri satın alanlar verecek. Siz sanıyor musunuz ki bu fiyatlandırmalar aynı kalacak, onların karı düşecek…
Bir tarafta silikon vadisi, diğer tarafta saray sakinleri, arada ezilen yine biz.
Vu kararı doğru bulanım aklına şaşarım cidden. Neymiş yabancılar bizden para kazanıyorken, vergisini vermeliymiş. Zaten verdikleri vergiler var, bu gibi vergilerde her zaman kullanıcı olarak sana bana girer. Yani özetle devlete gidecek ğarayı aracı olarak firmalar toplar bizden ve devlete verir. Cebi yanan yine biz oluruz kapiş mi akıllı bıdıklarım benim.
ence %7.5 az enaz %15 hatta 20 olmalıydı
Harıka, bunu düşünenlerin ellerinden öpüyorum. O kadar çok param var ki dağıtıyorum önüme gelene, devlet bir vergi daha çıkarsa da devlete versem diyordum. Zaten hep veriyoruz. Hiç aldığımız olmadı. Vere vere bir canımız kaldı. Yakında doğum günü partilerini basıp yaş vergisi alacaklar.
böyle gizli gizli mesajlarla olmuyor, söylesinler nereye domalak
Bazi akıllı trol akpli kisiler abd lafını duyunca hemen vermeli demis a benim akıllı vatandaşım o vergi sana giriyor sana abd şirketine değil ama bunu size anlatmak deveye hendek atlatmaktan zor
Onlara yansıyan vergi otomatikman bize yansıyacağı için yine zararını gören biz olucaz zaten bizim vergilerimiz olmasa galiba bitik durumdayız😔Hatta galibayı çıkaralım biz…
Nefes almayada vergi verelim
İyi fikir yaşıyorsan bununda bi bedeli olmalı
Vergi kime yansıyacak ? diyenler olmuş. Bir ekonomi mezunu olarak şuraya yazayım sonucu siz kestirin. Kamu tarafından toplanan vergi yükü, dolaylı vergilendirme dediğimiz bu tarz vergilerde hizmeti sunan yani satıcı tarafından fiyata yansıtılarak toplanır ve devlete ödemeyi firma gerçekleştirir.
Ancak bu yansımanın boyutu, fiyata karşı esnek olduğumuz yani fiyatı artınca kullanmaktan vazgeçeceğimiz ürünlerde genellikle müşteriyi kaybetmemek adına üretici-hizmet sunan firma tarafından karşılanırken esnek olmadığımız “zorunlu mal“ dediğimiz ekmek gibi su gibi fiyatı ne olursa olsun alacağımız ürünlerde ise vergi yükünün tamamı tüketiciye yüklenmektedir.
Şimdi sonuca kendiniz varın. Sunulan hizmete karşı bağımlığınız ne ? Fiyat ne olursa olsun kullanırmısınız yoksa o hizmeti almaktan vaz mı geçersiniz
Cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekilleri ne kadar vergi kesiliyor merak ettim. Dünyada doğrudan ve dolaylı en fazla vergi veren 5.ülkeyiz. Kalkınma yatırımları konusunda sondan 5.ülkeyiz. Açıkça desenize modern çağın dolaylı kölesiniz. Ne kadar kazansanız bile 100 birimin sadece 95 bana vergi olarak bana ait sadece yaşıyacak kadarını size vereceğiz diye söyleyin, bizlere karşı dürüst olun .
Maksat şudur bu hizmeti almayın biz rahatsız oluyoruz demektir.şöyle düşünün bir restoran sahibi artık bir daha oraya gelmenizi istemiyorsa size çok yüksek bir hesap gönderir örnek bu.
Fransa yapınca olur, biz yapınca olmaz diyenleri gördükçe delirecek gibi oluyorum aga
Fransada Cumhurbaşkanı tek başına bu vergiyi isterse %1 e indirip isterse %14 e çıkarma hakkınada sahip mi ? İşinize gelince avrupayla aynıyız deyip işinize gelmeyince avrupa ülkelerine istediğiniz çamuru atın. Oh ne güzel dünya.
Devlet sigaraya zam yapınca, firmalar ürün satabilmek için kâr karını düşürdüler ve fiyat yükseltmediler. Korkmayın zaten sağlam geçiriyorlar. Ha ben yabancı geçirsin memnunun diyene lafımız yok, tercih meselesi
“Geçen yaz ilk kez Fransa tarafından uygulanan verginin benzerini uygulamaya hazırlanan Türkiye, bu sayede ciddi bir gelir elde edecek.”
Ooooo birileri bir yerlerde bir vergi alacak ama o bizde olmayacak. Kabul edilir şey değil…
Adam üretim yerine vergiyle yaşıyo ya resmen. Ama vergi ödemekten halk ölü vaziyette…
Dünyada 100 GB internet 2-5 dolar arasi ülkemizde ize en az 100-200 TL arası, hadi internet ücreti zam geldi 5-8 dolar gibi oldu diyelim dolar ortalama 6 tlden baz alarak 30-50 TL olan maliyet bizlere en az 300-400 TL gibi yalancı ve abartılı 4,5 G yada 5G denilerek yuksek hız yalanı da eklenerek dış ülkelerin kullandığı normal 3G internet hızının 1/4 oranında interneti satmaya devam edeceklerdir. Ülkemiz için enn hızlı net 3,4 MB deniliyor ama ne yazıkki günlük kullanım hızı 3 MB olmuyor. Yurt dışı çin Tayland gibi ülkeler net hızı minimum 20 MB dan basliyor
Google, Android işletim sistemi üzerinden kişisel verileri reklam şirketlerine satıyor ve bundan fahiş kar elde ediyor. Siz telefonun konum özelliğini, reklam ayarlarını, kapatsanız dahi google size sormadan verilerinizi alıyor. Diğer yandan google play hizmetlerinden uygulama izinlerinizi kısıtladığınızda telefon ağırlaşıp kullanılamaz hale geliyor. Örneğin; sms, arama kayıtları, rehber, kamera, vücut sensörleri, gerçek konum (16 sabit ağa kadar bağlantı kurarak gerçek konum verisi), ses kaydı, gmail içerikleri gibi uygulama izinlerinizi kapattığınızda telefon çalışamaz hale geliyor. Tamam bunlar açık olsun ama gizlilik politikasında google bu verileri “daha iyi bir deneyim” için depoladığını söylüyor. Yani kısacası verilerimizi reklam şirketlerine satıyor ya da başka(!) amaçlar için de kullanıyor. E bu şekilde bizden bir ticari mal olarak maddi fayda sağlıyorsa, paşa paşa vergi de ödesin. Hatta hükumet bu konuda veri ihlali yapıp yapmadığını araştırıp ciddi cezalar kessin. Google apaçık bir veri hırsızı!
İyi de, onlar vergiyi fiyatlara yani bize yansıtacaklar, biz ödeyeceğiz gülüm …
Vergiyi direk google’dan değil bizim spotify netflix ödemelerimizden alırlarsa olan yine bize olacak
iyice yaşanacak ülkeden çıktı he! ulan Trump bozuntusu TR şle geçenlerde anlaşma yapmadı mı? Bu neyin kafası neden hala türlü türlü vergiler geliyor????