Massachusetts Institute of Technology yani MIT, alzaymır ve parkinson gibi hastalıkların erken teşhisi konusunda önemli adımlar attı.

MIT‘nin çalışmalarının temel noktasını ise akıllı telefon ve tabletlerde kullanmaya alışık olduğumuz dijital kalemler oluşturuyor.

Bilim adamları, kullandıkları basit bir yazılımla hastaların ya da hasta adaylarının dijital kalemler vasıtasıyla belli şekiller çizmelerini istiyorlar.

Yazım Tarzı Erken Teşhiste Önemli Rol Oynuyor

Örneğin aşağıda bu test sonucunda ortaya çıkan 3 farklı çizimi görüyorsunuz.

15-08/17/1.png

Bu çizimlerde hastalıklar teşhis edilirken, hastaların çizimi yaparken harcadıkları süre, rakamlar arasında bıraktıkları mesafe, çizimi ne derecede doğru yaptıkları gibi birçok hesaplama göz önüne alınıyor. Ortaya çıkan sonuçlarda da hasta adaylarının ilerleyen zamanlarda alzaymır ya da parkinson gibi beyin kökenli hastalıklara yakalanma riski belirleniyor.

Araştırmacılar, şu anda doğru bir yolda ilerlediklerini belirtseler de bu sistemi kullanıcılara sunmak için henüz erken olduğu düşüncesindeler.

Bu çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte alzaymır ve parkinson gibi hastalıkları akıllı telefonlarımız üzerinden erken teşhisle öğrenmemiz de mümkün olacak. Bu tıp ve teknoloji dünyası için gerçekten önemli bir adım olacaktır.

:: Teknoloji’nin tıp alanına getirdiği yenilikler hakkındaki düşünceleriniz neler?