Reklam

Dijital Kıyamet Koparsa Ne Olur?

24
Reklam

Teknoloji hayatımızın içinde o kadar önemli bir rol oynar hale geldi ki onun yokluğunu düşünmez olduk. Tatile çıkarken yanımızda interneti nasıl taşıyacağımızdan, cep telefonumuzun şarjı bitmesin diye neler yapabileceğimize kadar tüm düşüncelerimiz teknolojinin sürekliliğini sağlamak üzerine kurulu.

Öte yandan yaygın teknoloji kullanımının bir gün son bulabileceğine dair senaryolar artık daha sık üretilir hale geldi. Bu senaryolar Revolution gibi dizilerden çeşitli filmlerin ana temasına ve muhtelif kitaplara kadar ilham kaynağı oluyor.

Hatta Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde bu ihtimalin gerçek olabileceğini düşünen insanların yaptığı hazırlıklar belgesel kanallarında yayınlanan bazı serilerin ana konusunu teşkil ediyor.

Reklam

Gerçetekten hangi nedenle dijital bir kıyamet yaşarız şimdilik bunun cevabını vermek tahminlerin ötesine geçmeyecektir. Tahmin edebildiklerimiz kadar tahmin edemeyeceğimiz onlarca neden var olabilir. Ancak bu olasılığın var olduğunu göz önüne alarak üç farklı senaryoda dijital kıyamet yaşanırsa neler olabileceğine kısaca göz atmak istedik.

{pagebreak:::: 2}

Senaryo 1: Küresel Elektrik Kesintisi

Olası senaryolar içinde en korku verici olanlardan birisi. Revolution dizisinin ana konusu.

Olay gerçekleştiği anda havadaki uçaklar düşecek, hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki hastalar kurtarılamayacak.

Elektrik enerjisi kesildikten sonra kısa vadede şehirlerde yaşayan insanların karşılaşacağı ilk önemli problem su, kanalizasyon ve iklimlendirme sistemleri (ısıtma ve soğutma) çalışmaması olacak.

İlk 24 ila 72 saat içinde neler olduğunu fark etmeye başlayan insanlar önce marketleri ve alış veriş merkezlerini yağmalayacaklar. Bu marketlere ve alış veriş merkezlerine, lojistik kanallar artık çalışmayacağı için, bir daha asla yeni ürünler gelmeyecek.

Bir hafta içinde şehirlerde tam bir kaos havası hakim olacak. İnsanlar yedi ila on gün içinde şehirlerden kaçmaya başlayacaklar.

Gidecek yeri olanlar daha küçük kasaba, köy gibi yerlere gidecekler. Bu tarz yerlerde arazisi veya evi olmayanların durumunu ise yetenekleri ve kabiliyetleri belirleyecek.

Tarım, hayvancılık, terzilik, ahşap veya metal işçiliği gibi temel alanlarda bilgisi ve kabiliyeti olanlar küçük topluluklar içinde yer bulabilecek.

Eğer elektrik asla geri gelmez ise genel olarak dünya üzerindeki yaşam 300 yıl öncesine dönmüş olacak.

{pagebreak:::: 3}

Senaryo 2: Küresel İletişim Ağlarının Çökmesi

İnternet, GSM, sabit telefon hatları, TV ve radyo gibi tüm iletişim sistemlerinin çöktüğü bu senaryomuzda ise yaşayacaklarımız ilk senaryoya göre daha farklı olacak.

İlk 6 ila 18 saat içinde dünya üzerindeki tüm uçuşlara son verilecek. Büyük ihtimalle sorun yaşandığı anda havada olan pek çok uçak kaza yaşayacak.

İlk 24 ila 72 saat içinde temel işleyişi iletişim teknolojilerine dayanan bankacılık, finans, medya gibi kurumlarda panik havası yaşanmaya başlayacak. Bu işletmeler hizmet veremeyecek.

Üç ila beş gün içinde iletişim teknolojilerine dayalı çalışan lojistik sistemlerde sorunlar yaşanmaya başlayacak. Kargolar iletilemeyecek, marketlere ürünler zamanında gelemeyecek.

İletişim teknolojilerine bağlı olarak çeşitli alıcılardan gelen verilere göre çalışan su, doğalgaz, kanalizasyon, artıma, trafik gibi benzeri sistemler fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyecek.

Yaklaşık üç ila altı ay içinde ülkeler iletişim teknolojilerine ne kadar yoğun kullandıklarına göre bu duruma adapte olacaklar. Uçuşlar tekrardan başlayabilecek ama asla şu andaki gibi yoğun gerçekleşemeyecek. Şehirlerde yaşamak daha zor olacak bu yüzden pek çok insan daha küçük bölgelere göç etmeyi tercih edecek.

{pagebreak:::: 4}

Senaryo 3: Tüm Bilgisayarların Bozulması

Askeri araştırma laboratuvarlarında geliştirilen bir teknolojinin yanlışlıkla laboratuvar dışına çıkar. Elektrik hatları üzerinden gönderilen bir sinyal nedeniyle şebekeye bağlı tüm bilgisayarların tüm silikon bazlı mikroişlemcileri yanar.

Yaşanan bu olay dünyanın belli bir bölgesinde sınırlı olarak gerçekleşecek zira etkisi sadece şebeke içinde kalacak. Bu yüzden etkisi ilk iki senaryoya göre çok daha kısıtlı olacak.

Gerçekleştiği bölge içinde elektrik şebekesine bağlı ve açık olan, mikroişlemci ile çalışan, tüm elektronik cihazlar kullanılmaz hale gelir. Bu cihazlara bağlı çalışan sağlık, ulaşım, güvenlik, iletişim gibi altyapılar çökecek. Bunların etkisi birinci ve ikinci senaryodaki olaylara benzer şekilde gerçekleşecek.

Bozulan sistemlerin tamir edilmesi etkinin büyüklüğüne göre bir ila oniki ay sürebilir. Yaşanan büyük kaos ve yaşam kayıplarına rağmen yaşam kısa ve orta vadede sürdürülebilir ve uzun vadede her şey normale dönmüş olacak.

Günün sonunda şekli ve ölçeği ne olursa olsun hayatımızın içindeki dijital çözümlerin hayatımızdan bir anda çıkması çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Asla gerçekleşmeyecek bile olsalar tam aksini düşünüp yerel ve ulusal bir takım önlemler almak ve hazırlıklar yapmakta hiç bir mahsur bulunmuyor.

:: Dijital Kıyamet yaşanacak olsa siz ne yapardınız? Hazırlıklı mısınız?

 

24 Yorum

  1. Beni en çok korkutan elektrik kesintisi bir çünkü teknolojik aletlerin hepsinin hammaddesi bu elektrik bir ara düşündüm olmazsa napardim diye çare bulamadım bunca şeyin varlığına alışmışken biran da hepsinin çöp olması bizim de kısmen çöp olduğumuz anlamına gelebilir

  2. Revolution dizisindeki gibi küresel bir elektirik kesintisi olması imkansız, çünkü çok büyük mantık hatası var o dizide. Bilmeyenler için dizinin konusu: Bir grup bilim insanı nano robotlar ile hem hastalıklara çare bulurlar hem de iletişimini kesmek istediklere bölgede bu nano robotlar sayesinde elektrik enerjisini emmesini sağlayarak askeri operasyonlarını rahatlıkla yapmak isterler. Ama işler ters gider, nanolar belirtilen bölgede değil, tüm dünyada hızla yayılır ve elektrik gider bla bla bla..

    Şimdi bu mantık hatası şu, nanolar her türlü elektrik enerjisini emerek hayatta kalıyorlar ama depolanan elektrik enerjisi bitince ne yapacaklar? Ölmeleri gerekir ama artık ne hikmetse hiç bitmiyor bu elektrik enerjisi.

  3. bugra3325 Nickli Üyeden Alıntı
    Revolution dizisindeki gibi küresel bir elektirik kesintisi olması imkansız, çünkü çok büyük mantık hatası var o dizide. Bilmeyenler için dizinin konusu: Bir grup bilim insanı nano robotlar ile hem hastalıklara çare bulurlar hem de iletişimini kesmek istediklere bölgede bu nano robotlar sayesinde elektrik enerjisini emmesini sağlayarak askeri operasyonlarını rahatlıkla yapmak isterler. Ama işler ters gider, nanolar belirtilen bölgede değil, tüm dünyada hızla yayılır ve elektrik gider bla bla bla..

    Şimdi bu mantık hatası şu, nanolar her türlü elektrik enerjisini emerek hayatta kalıyorlar ama depolanan elektrik enerjisi bitince ne yapacaklar? Ölmeleri gerekir ama artık ne hikmetse hiç bitmiyor bu elektrik enerjisi.

    elektrik enerjisi hiç bitmez. küçük yıldırımlarda bile hidroelektrik santrallerinin ürettiği kadar elektrik bulunmakta. bunun dışında sürtünmede bile elektrik üretilir.

    bence o dizideki asıl mantık hatası nano robotların her elektriği kullanırken insan vücudundaki elektriği neden kullanmadığıdır.
    çünkü bu robotlar kanda dolaşabilecek kadar küçükler illaki beyne de gidiyorlar. beyindeki elektriği kullansalar kule dışında hiç kimse sağ kalamazdı.

  4. Türkler yine atına biner tüm dünyayı fethedecek 50 tane devlet kurarız sonra teknoloji yine gelişir ve başladığımız yere döneriz

  5. Türkler yine atına biner tüm dünyayı fethedecek 50 tane devlet kurarız sonra teknoloji yine gelişir ve başladığımız yere döneriz

  6. @AnOldFriend Spoiler vermedim, dizinin konusu bu zaten.

    @orcnd Spoileri sen vermişsin Ya bilemiyorum ama her türlü bir mantık hatası var dizide. Lost’a dönmezse sonu iyidir.

  7. bugra3325 Nickli Üyeden Alıntı
    nOldFriend Spoiler vermedim, dizinin konusu bu zaten.
    @orcnd Spoileri sen vermişsin Ya bilemiyorum ama her türlü bir mantık hatası var dizide. Lost’a dönmezse sonu iyidir.

    lostdaki gizem bu dizide yok. lostda adanın nasıl çalıştığını merak ederken karakterleri de merak ediyorduk.
    revolution da karakterler o kadar derin değiller. ben zaten bilim kurgu kısmıyla ilgileniyorum daha çok.
    10 dakikalık bilim kurgu için 30 dakikalık felaket sonrası amerika izlemeye değer mi diye düşünmeden edemiyorum.
    zira felaket sonrası amerika konusundan gına gelmiş durumda

  8. Mum ışığında oturup nenelerimizin dedelerimizin anlattığı bazısı uyduruk ama güzel hikayeleri dinleriz

    Hayal kurmak güzel şey

  9. Teknolojinin kyameti

    Sene bin dokuz yüz çift sıfır.
    Deden bilmez dedenin dedesi hiç bilmez ama baban belki bilir.
    Neyse yine bi salı günü cuma namazından çıktık
    Çölde kar diz boyu.
    Hava 45 derece lapa lapa kar yağıyor.
    Karşımda düşman askeri.
    Çektim kılcımı iki el ateş ettim.
    Düşmanı bacağından vurdum kolumu alçıya aldılar.
    Çukura düştüm çıkamıyordum canımda çok acıyordu.
    Gittim eve merdiveni getirdim çıktım.
    Ambulans geldi 180 le hastaneye gidiyoruz arabada bir damla benzin yok.
    Şimdi kar lapa lapa yağıyor hava da 45 derece hemen tutuyo kar.
    Tüm yollar kapalı 500 km yol gitmemiz lazım.
    Ambulans da yetersiz kaldı 5 dk. sürdü gitmemiz.
    Neyse ozamanlar elektrik yok internet yok bende oturdum chat yapıyorum.
    Dedemlerde evde mum ışığında televizyon izliyor.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version