Kripto paralar sadece yatırımcıların ve  ilgi duyan kişilerin değil, ülkelerinde odağında yer alıyor. Bazı ülkeler Bitcoin’i yasaklarken, bazı ülkeler bu konuda adımlar atıyor. Bu konuda TCMB’den Dijital Merkez Bankası parası hamlesi geldi. Açıklanan 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında, blokzincir tabanlı dijital Merkez Bankası parası uygulamaya konuyor.

2019-2023’ü kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’nda yer alan dijital merkez bankası parası uygulaması oldukça sevindirdi. Türkiye’de kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşması için enstrüman çeşitliliğine gidilmesi için böyle bir uygulamanın faaliyete geçirileceği belirtiliyor.

Bitcoin piyasası fiyat dalgalanmalarını seviyor

Bitcoin piyasası fiyat dalgalanmalarını seviyor

Son zamanlarda olumlu yönde bir ilerleyiş gösteren Bitcoin piyasası, yatırımcılarını heyecanlandırmaya devam ediyor. Kendine gelmeye başlayan kripto para yatırımlarının geleceği ne olacak?

Merkez Bankası’ndan kripto para: Dijital Merkez Bankası Parası

TCMB tarafından hayata geçirilecek olan bu kripto para birimi, uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek bir alternatif para olacak. Bunun için ülke iş birlikleri tesis edilecek ve çalışmalar sürdürülecek. Aynı zamanda ikili anlaşmalar yapılarak, yerel para cinslerinden ticaret imkanları artırılacak.

TCMB ve Çin Merkez Bankası arasında yenilenen Para Takası Anlaşması kapsamında  firmalara Çin yuanı reeskont kredisi kullandırılması gibi benzer uygulamalar, ülkemiz ile ticari ilişkileri yoğun olan ülkelere yayılacak.

Hedef ülkelerin merkez bankalarıyla ödeme sistemlerinin uyumlu çalışma yolları araştırılacak. Bunun için Rusya’nın SPFS isimli, SWIFT’e alternatif mesajlaşma sistemi ile ilgili çalışmalar yapılacak.

Finansal aktörlerin reel sektörün finansmanındaki etkinliği artırılacak. Aynı zamanda sektörün sermaye piyasasından ve BDDK gözetimindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullanması özendirilecek.

Yeni program kapsamında firmalara fırsat eşitliği sağlayan, güvenlik bir finansal teknoloji ekosistemi tesis edilecek. Bu ekosistemin ülkemizde geliştirilmesi için bir yol haritası çıkarılacak. Koordinasyon tek bir kamu kurumu tarafından sağlanacak.

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kurulması da yapılacak işlemler arasında.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, bir Finans Teknopark kuracak. Teknopark, İstanbul Finans Merkezi bünyesinde olacak.