Dijital radyo yayını, yani DAB (Digital Audio Broadcasting), FM analog iletimine ek olarak karasal vericiler yoluyla çalıșan bir radyo yayını yöntemidir. Dinleyicilere CD kalitesinde, FM yayına göre yaklaşık on kat daha net, hıșırtısız bir ses kalitesiyle daha fazla seçenek ve bilgi sunar. Aynı anda ses ve bilgi bu sistemle aktarılabilir. Bu teknoloji ile alıcının bulabildiği en güçlü sinyale kilitlenmesini sağlanır. Bir frekans üzerinden 4 farklı radyo kanalı aynı anda, birbirine karışmadan, kesintisiz olarak yüksek kaliteli yayın yapabilir.

DAB’ın dijital istasyonları sayesinde, frekansların hatırlanmasına gerek yoktur ve ayarlar istasyon adlarına göre yapılır, böylece hareket halindeyken yeniden ayar yapmaya gerek kalmaz. Ve kesintisiz olarak radyo dinleme imkanı verir. Ayrıca FM yayına göre çok daha az verici anten gereksinimi olduğu için ciddi bir enerji tasarrufu da sağlar.

Dijital Radyo Türkiye'ye ne zaman gelecek

Dijital Radyo (DAB) Türkiye’de ne durumda?

Aslında Dijital Radyo teknolojisi yeni bir teknoloji değil. 1980 yılında geliştirilmeye başladı ve ilk dijital yayın (DAB) 1995 yılında Norveç‘te yapıldı. Daha sonra İngiltere ve İsveç gibi ülkeler de dijital yayın yapmaya başladı. Günümüzde bir çok ülkede dijital radyo yayını yapılmaktadır. Hatta bu teknolojinin geliştirilmişi olan DAB+ ile sadece sesin değil, görüntünün aynı zamanda aktarılması mümkün olmaktadır.

Ülkemizde ise, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) birkaç yıldır İstanbul ve Ankara’da dijital radyo test yayınları yapıyor. Kurum, dijital frekansta Radyo-1, TRT-FM, Radyo-3, TRT Nağme ve TRT Türkü kanallarını yayımlıyor. TRT önümüzdeki yıllarda DAB+ yayın modeline geçerek daha kaliteli dijital radyo yayını yapmayı hedefliyor. DAB+ yayınlarının RTÜK denetiminde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Antalya’da başlayacağı belirtiliyor.

Ancak bu teknolojinin yaygınlaşması ve yurt genelinde kullanılması için önce radyolara yeniden frekans tahsisi yapılması ve vericilerin DAB uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca radyo alıcılarının da DAB uyumlu hale getirilmesi gerekecek. Dijital radyo yayını dinlemek için mevcut sistemler işe yaramayacak. Günümüzde radyo yayınları en çok otomobillerde dinleniyor fakat ülkemizde satışa sunulan araçların çoğunda uyumlu medya cihazı bulunmuyor. Dijital yayını alabilmek için cihazların ek bir aparat ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor ki bu da ayrıca bir maliyet getiriyor.

Görünen o ki Türkiye’de dijital radyonun yaygınlaşması biraz daha zaman alacak. Bu arada Youtube, Spotify, Apple Music, Fizy, Muud v.b. programların da sayısının ve kullanımının sürekli artması, bu teknolojinin yaygınlaşmasında ve kullanılmasında fren vazifesi yapabilir.

Spotify geri adım atmak zorunda kaldı!

Spotify geri adım atmak zorunda kaldı!

En popüler çevrimiçi müzik servisi Spotify kullanıcılardan gelen tepkiler nedeniyle tasarımında yaptığı değişiklikleri geri almak zorunda kaldı.