Dinozorlarla ilgili yıllardır bilinenler ortaya çıkan son bilgilerle çöp oldu. Belçikalı bir ekip, yaptığı araştırmalar sonucunda uzun zamandır kabul gören tezi ortadan kaldırdı. Araştırmacılara göre bir meteorun Dünya’ya çarpmasıyla birlikte tüm ekosistem çöktü ve dinozor türüne zarar verdi. İşte detaylar!
Dinozor neslinin tükenmesinin nedeninin toz bulutu olduğu ortaya çıktı!
Bilinene göre dinozorlar yaklaşık 165 milyon yıl Dünya’da hüküm sürdü. Ancak bir meteorun Dünya’ya çarpmasıyla birlikte dinozorların yüzde 75’i yok oldu. Bununla birlikte kraterin çapının 11 ile 81 kilometre olduğu hakkında bilgiler ortaya çıktı. Söz konusu asteroid çarpması ayrıca mega tsunami denilen tsunamilere de neden oldu.
Tüm bu bilgiler ise yapılan araştırmalar sonucunda daha farklı şekilde karşımıza çıktı. Araştırmacılar ne çarpmanın ne de tsunamilerin dinozorları öldürdüğünü söylüyor. Belçika Kraliyet Gözlemevi’ndeki bir ekip, dinozorların yok olmasının nedeninin meteor çarpması olmadığını belirtti.
Bilim insanlarına göre meteor çarpmasından sonra atmosferde 15 yıl kadar bir süre kalan ultra ince toz bulutu ortaya çıktı. İddialara göre bu toz parçacıkları 0.8 ile 8 mikrometre küçüklüğündeydi. Söz konusu tozun ise Dünya yüzeyinin soğumasına katkı sağladığı ve gezegenin fotosentezini iki yıl boyunca etkilediği belirtiliyor.
Bundan dolayı da bitki örtüsünün tamamen yok olduğu ifade ediliyor. Belçikalı araştırmacılar, silikat tozu ve sülfürden oluşan bulutların atmosfer çevresinde dolaşarak güneş ışınlarını engellediğini belirtiyor. Ayrıca küresel yüzey sıcaklığının da 15 dereceye kadar düşmesine neden oluyor. Bu nedenle de asteroidin küresel bir kışa neden olduğu düşünülüyor.
Öte yandan atmosferi saran toz miktarının da yaklaşık 2 bin gigaton olduğu iddia ediliyor. Bu sayı Everest Dağı’nın ağırlığının 11 katından da fazla. Söz konusu çalışma, asteroidin şiddetli bir çarpışma olmasına rağmen dinozorları hemen öldürmediği yönünde. Bunun yerine dinozorların neslinin yavaş yavaş tükendiğini gösteriyor.
Peki, siz dinozor nesli tükenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Hayırlısı olsun..
😀
Madde bilimi hiç bir zaman kesinlik ifade edemez…Şartlar ve zaman vb. durumlar bilimin sürekli değiştiğine ve geliştiğine, bazen de gerilediğine şahit olursunuz. Kısaca bir döngü söz konusu…(kıyamete kadar)
Bu teoriye göre dünya üzerinde yeşillik alan neredeyse yok olmuşsa, büyük otoburlar da yiyecek bulamadığından ya etoburlara kolay yem olmuşlardır, ya da açlıktan nesilleri azalmıştır. Küçük otoburlar için halen mevcut besin kaynağı yeterli olabilir, yani onların nesillerinin tükenme ihtimali daha düşüktü. Etoburlar da, otobur bulamayınca kendileri de açlıktan ölmüs olabilirler.
Bi tane trex beslemek isterdim , keşke yaşasalardı.
Sen mi trexi beslerdin o mu seninle beslenirdi acaba
Her şekilde trexi beslemiş olurdu işte 😂
🤭🤭🤭 çok iyiydi bu 😅
Eeeeeee ne deyişti? Yine astroid çarpması sonucu yok oluş. İlla kafasına düşecek değildi ya.
Alah Allah fesuphanallah ya
Aynen. Ayrıca ben zaten değişti dediği şekilde biliyordum. Yeni bir şey değil bu bilgi
cehalet çok kötü bir şey
Doğru bilgiler ama ne kadar doğru bilemem evet metor çarptı ama bu metorun zehirli gazları vardı o zehirli gazlar dinozorların ve diğer canlıların yok olmasına neden oldu sonra ise yeni bir cağ başladı dünya tekrardan kendine geldi ve memeli canlılar teker teker ortaya çıkıp evrimleştiler yeni bir dünya ortaya çıktı bu evrim sonucu orta çağ geldi insanlar ortaya çıktı ilk olarak avlanma duyularını geliştirdiler yeni türden hayvanlar ortaya çıktı bu dönem bu güne kadar geldi mağra adamları önceden yerleşim yeri buldu böylelikle geliştiler ve evrimleşmeye devam eden bir çok hayvan oldu dünya yeni duzenini kuruyordu tabikide o zamanda depremler vardı ve bu depremler hâlâ devam etmektedir depremler dünyanın düzenini hâlâ yoğun bir şekilde devam ettiriyor
Evrim saçmalığını bırakın artık. Evrim diye bir şey yoktur. Mağara adamıda yoktur. Tüm canlılar aynı anda şimdiki halleri ile yaratıldılar.
Evrim inanç meselesi değildir, bilim meselesidir. Bilmiyorsan sus. Elinde iddianı destekleyecek tek bir delil bile yok. Boş boş konuşuyorsun.
Hadi ya evrimi bilim öylemi
Önce sen tez nedir onu öğren
Sonra konuş
Darkly degil, aynisi
Bunlar zaten biliniyordu. Nesi yeni anlamadım. Zaten meteor çarpması nedeniyle atmosferi kaplayan tozun fotosentezi önlediği iklimin soğumasına neden olduğu bu nedenlerle bitki örtüsünün zayıfladığı ve çarpma bölgesine uzak bölgelerdeki hayvan türlerinin açlık nedeniyle öldüğü biliniyordu
Dinozorlar kesin insanlar yuzunden olmustur
Neyse ki bilinen ilk insansı canlı ile dinozorların yok olması arasında milyon yıllık bir fark var. Yoksa o ihale de üstümüze kalabilirdi.
Editör ansiklopedi karıştırmaya başlamış anlaşılan. Günümüz bilgilerine kadar geldiğinde haber ver.
Teoride yaşamışlar diyor teorilerle öldürüyorlar buna da bilim diyorlar.
Dinazorları insanlar yemiş olabilir.