Diyabet hastalığı günümüzde oldukça yaygınlaşmış durumda. Son elde edilen rakamlara göre dünyada 500 milyon diyabetli hasta bulunuyor. Türkiye’de ise bu sayı 11 milyon civarında seyrediyor. Diyabetli hastaları bekleyen en büyük risk faktörlerinin başında ise diyabetin neden olduğu körlük olduğu belirtiliyor.

Bu noktada ise Tootech, diyabetin neden olduğu körlüğü engellemek amacıyla geliştirdiği projeyi son kullanıcı ile buluşturmaya hazırlanıyor. İki genç girişimci kadın tarafından 16.01.2020’de kurulan TOOTECH SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ VE ARGE şirketi, geliştirdiği cihaz ile tıptaki adı Diyabetik Retinopati olan hastalığa çözüm sunmayı amaçlıyor.

Retinow, diyabetik körlüğün önüne geçmeyi hedefliyor

Diyabet hastalarının rutin göz kontrollerini kolaylaştırmayı hedefleyen Tootech, hastaların körlük risklerini daha erken aşamada tespit etmesini sağlamak amacıyla birinci basamak sağlık kuruluşlarına yönelik bir cihaz ve bu cihaza entegre bir yapay zeka yazılımı geliştirdi.

Tootech geliştirdiği yazılım ve cihaz sayesinde göz dibinin yani retinanın fotoğrafını çekiyor ve bu fotoğraftaki komplikasyona yapay zeka yardımı ile anında bir raporlama sunuyor. Mevcut süreç hakkında bilgi aktaran Tootech, süreci şöyle ifade ediyor:

“Diyabet teşhisi konulan hastanın yılda en az 2 kere rutin kontrole gitmesi gerekir. Diyabetin sebep olduğu körlük retinada bulunan kan damarlarının hasar görüp kanamaya başlamasıyla ortaya çıkar. Bu hastalığın tıptaki adı Diyabetik Retinopati’dir. Hastalık biranda ortaya çıkmadığı için bireyler tarafından ihmal edilir. Fakat etkisi bir anda ortaya çıkar ve hasta görme kaybıyla mücadele etmeye başlar. Sayıları oldukça az olan bilinçli hastalar, göz doktoruna gider ve göz dibi muayenesi olurlar. İleri safhalarda tedavi maliyetleri çok fazla artmaktadır. Uluslararası sağlık örgütünün raporuna göre diyabete bağlı görme kayıplarına harcanan tedavi maliyeti kişi başı 28.000 USB’dir. Tedavi masraflarını en aza indirgemek ve en önemlisi hastalığın bu komplikasyonuyla mücadele etmek için erken tedavi şarttır.”

Geliştirdikleri cihaza Retinow adını veren girişim, sağlık bakanlığı ile yaptığı görüşmelere istinaden teknojilerini aile sağlığı merkezlerine de konumlandırmak istiyor. Bu sayede ise her diyabetlinin rutin taramasını mahallesindeki aile sağlığı merkezlerinden ulaşmasını sağlamayı hedefliyor.

Optik bir sistem ve yapay zeka altyapısından oluşan Retinow, rakiplerinin pahalı donanımlarına kıyasla daha iyi performans gösteren yapay zeka algoritması sunuyor. Ve bunun yanı sıra Retinow’un rakiplerine kıyasla maliyetleri de çok daha aşağı çektiği ifade ediliyor.

Geliştirdikleri cihazın Diyabetik Retinopati teşhisinde yüzde 98 doğrulukla çalıştığı belirtilen Retinow, 1 kilogramdan daha az ağırlığı ile de taşınabilirlik açısından öne çıkıyor. Özellikle pandemi koşullarında başlayan evde sağlık gibi konularda, Retinow’un önemli bir görev üstlenmesi hedefleniyor.

Geliştirdiği ürünün yeteneklerini artırmayı gelecek hedefleri arasında koyan Tootech, başvurduğu Tübitak 1507 desteğini kazanarak Retinow sistemine üç farklı hastalığın teşhisini eklemek istiyor.