Reklam

Diyafram Nedir?

15
Reklam

Fotoğraf makinelerinde ışığın kontrolü diyafram adı verilen özel bir mekanizma ile yapılır. Yaprak şeklinde özel bir mekanizma olan diyafram açılıp kapanarak sensör üzerine düşen ışığın şiddetini ayarlar.

f harfi ile gösterilir

Diyafram genelde f (bazen de F) harfi ve yanında bir rakam ile ifade edilir. Diyafram değerinin yanındaki rakam küçüldükçe daha açık, büyüdükçe daha kapalı bir diyafram açıklığından söz edilir. Başka bir ifade ile anlatmak gerekirse; f değeri küçüldükçe sensöre daha fazla ışık düşer. Diyafram değeri büyüdükçe sensöre daha az ışık düşer.

Reklam

Fotoğrafçı diyafram değerini kontrol ederek aynı zamanda ışığı da kontrol etmiş olur. Bu sayede pozlama değerini de istediği şekilde ayarlayabilir. f değeri şu şekilde değerler alabilir: f2.8, f5.6, f8, f11, f16, f22.

f değeri düşük olan (f2, f2.8 gibi) objektifler üretim şartlarından dolayı pahalı olurlar. Bu objektifler düşük ışık şartlarında çok iyi sonuçlar verirler. Bu yüzden açık diyaframlı objektifler profesyonel tarafından tercih edilir.

Konuyla ilgili sizler için hazırladığımız özel rehber videosunu izleyebilirsiniz. İyi seyirler:

#video_7012#

:: Fotoğraf makinenizde diyafram ayarını kullanıyor musunuz?

 

15 Yorum

  1. Gerçekten çok faydalı oldu teşekkürler, ayrıca estantane, geniş açı, makro ve diğer özelliklerle alakalı yazı hazırlarsanız çok güzel olacak, çoğunun ismini duyuyoruz ama ne anlama geldiğini ve nasıl yapılacağını bilmiyoruz, teşekkürler

  2. 1.9 gayet iyi bir açıklık değer.

    Nokia Lumia 720’nin de f1.9
    Nokia Lumia 920’nin de f2.0 diyafram açıklıkları var

  3. Ben kendime samsung wb150 smart camera modelini aldim. Gorevliler yari profesyonel fotograf makinesi oldugunu soylediler ve bir kac ayarini yapmayi ogrendim. Acaba bu modeli inceleme olarak video ceker misiniz? Daha fazla ozellik bilmek istiyorum. En verimli haliyle kullanmak istiyorum

  4. Çok teşekkürler.. Fotoğraf makineleri ile ilgili tüm terimleri bu şekilde açıklasanız çok iyi olurdu aslında. Otomatikte foto çekmekten bıktık. Biz de artık Manuel modda çalışmak istiyoruz. 🙂 Şu işi öğrenelim. Mesela enstantane nedir. Enstantane ile diyafram nasıl kullanılmalı. Kaliteli fotoğraflar nasıl çekilmeli gibi sorularında cevapları için yazılarınızı bekliyoruz. Portre çekimleri nasıl yapılmalı vs.

  5. Diyaframın F stop u azaldıkça görüntüdeki alan derinliği artar. 1.8 f diyaframda alınan alan derinliği 8 f ‘da alınan alan derinliğinden fazladır örneğin.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version