TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemi Pardus, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da kullanılmaya başlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK Pardus işletim sistemi işbirliği töreni dijital olarak gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş törende konuşan isimler oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı için milli işletim sistemi Pardus kararı

Düzenlenen etkinlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş önemli açıklamalarda bulundu. Varank, imzalanan protokolle birlikte Pardus’un, Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılacağını belirtti.

A101’de satılan Xiaomi Earbuds alınır mı?

A101’de satılan Xiaomi Earbuds alınır mı?

A101'de satılan Xiaomi Earbuds özellikleri neler, A101'de satılan kulaklık alınır mı gibi merak edilen birçok soruya cevap veriyoruz.

Varank konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Diyanette şimdiye kadar 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım Pardus’a geçti. Yurt dışındaki bulut sunucularındaki veriler, kurumun kendi veri merkezine taşındı. Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın kurulum rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu.”

Varank aynı zamanda yazılım ekosistemini daha ileri taşımak için Türkiye Açık Kaynak Platformu kurulduğunun da altını çizdi. Aynı zamanda yeni teknolojiler için Pardus sürümleri üzerinde çalışıldığı da açıklandı. Pardus, masaüstü çözümleri yanında akıllı cihazlar arasında da yerini alacak. Nesnelerin interneti dünyasında en yaygın kullanılan ARM-işlemci tabanlı mini bilgisayarlar için de yeni bir sürüm çıkacak.

Siber güvenlik açısından açık kaynağın önemli avantajları bulunuyor. Yurt dışından alınan ürünlerin hem bilgi güvenliği hem de dışa bağlımlılık açısından önemli maliyetler doğurabileceğini söyleyen Varank, platformda özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden paydaşlar olduğunu belirtti.

Buradaki projeler Türkiye’deki yazılımcı sayısını ve niteliğini artırmayı hedefliyor. Böylece dışa bağımlılık azalacak, milli kaynakların yurt içinde kalması sağlanacak.

Varank, Pardus işletim sistemini kullanan 100 bine yakın kullanıcı olduğunu da belirtti. Ayrıca Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Milli Savunma bakanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumların da analiz ve dönüşüm süreçlerinde olduğunun altını çizdi.

Pardus, erken yaşlardaki öğrencilere de tanıtılmak isteniyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile sınıflardaki akıllı tahtalara özel bir Pardus sürümü yaygınlaştırılacak.

Protokolün içeriğine de bakacak olursak;

TÜBİTAK, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde tanıtım ve eğitim faaliyetleri, istemci bilgisayarlara Pardus kurulumu, uygulama ve sunucu sistemlerinin açık kaynak muadillerine dönüşümünü gerçekleştirecek. İstemcilerin uzaktan merkezi yönetimi için LiderAhenk kullanılacak. Kimlik yönetimi tarafı ise Engerek ürününe emanet olacak.