Diyanet İşleri Başkanlığı, Pardus’a geçti

28
Diyanet İşleri Başkanlığı Pardus

TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemi Pardus, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da kullanılmaya başlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK Pardus işletim sistemi işbirliği töreni dijital olarak gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş törende konuşan isimler oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı için milli işletim sistemi Pardus kararı

Düzenlenen etkinlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş önemli açıklamalarda bulundu. Varank, imzalanan protokolle birlikte Pardus’un, Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılacağını belirtti.

earbuds alınır mı

Varank konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Diyanette şimdiye kadar 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım Pardus’a geçti. Yurt dışındaki bulut sunucularındaki veriler, kurumun kendi veri merkezine taşındı. Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın kurulum rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu.”

Varank aynı zamanda yazılım ekosistemini daha ileri taşımak için Türkiye Açık Kaynak Platformu kurulduğunun da altını çizdi. Aynı zamanda yeni teknolojiler için Pardus sürümleri üzerinde çalışıldığı da açıklandı. Pardus, masaüstü çözümleri yanında akıllı cihazlar arasında da yerini alacak. Nesnelerin interneti dünyasında en yaygın kullanılan ARM-işlemci tabanlı mini bilgisayarlar için de yeni bir sürüm çıkacak.

Siber güvenlik açısından açık kaynağın önemli avantajları bulunuyor. Yurt dışından alınan ürünlerin hem bilgi güvenliği hem de dışa bağlımlılık açısından önemli maliyetler doğurabileceğini söyleyen Varank, platformda özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden paydaşlar olduğunu belirtti.

Buradaki projeler Türkiye’deki yazılımcı sayısını ve niteliğini artırmayı hedefliyor. Böylece dışa bağımlılık azalacak, milli kaynakların yurt içinde kalması sağlanacak.

Varank, Pardus işletim sistemini kullanan 100 bine yakın kullanıcı olduğunu da belirtti. Ayrıca Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Milli Savunma bakanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumların da analiz ve dönüşüm süreçlerinde olduğunun altını çizdi.

Pardus, erken yaşlardaki öğrencilere de tanıtılmak isteniyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile sınıflardaki akıllı tahtalara özel bir Pardus sürümü yaygınlaştırılacak.

Protokolün içeriğine de bakacak olursak;

TÜBİTAK, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde tanıtım ve eğitim faaliyetleri, istemci bilgisayarlara Pardus kurulumu, uygulama ve sunucu sistemlerinin açık kaynak muadillerine dönüşümünü gerçekleştirecek. İstemcilerin uzaktan merkezi yönetimi için LiderAhenk kullanılacak. Kimlik yönetimi tarafı ise Engerek ürününe emanet olacak.

28 YORUMLAR

  1. Yıllar önce tubitak geliştirirken ben de kullanıyordum. Hem hızlı hem de kullanımı oldukça kolaydı. Devletin desteği kesmesine bir anlam vermemiştim. Umarım diyanet bu konuda öncü olur.

  2. Yıllardır devamlı çıkan Pardus haberlerine rağmen Pardus bir türlü yaygınlık kazanmadı. En azından Devlet dairelerinde zorunlu tutulabilir diye düşünüyorum.

  3. Yalan. Daha önce de gördük. Çift işletim sistemi kurarlar. Denetim oldu mu Pardusa geç, Windows kullanmaya devam et. Hatta bazen sadece duvar kağıdını/temayi değiştirip Pardus kullanıyormuş gibi yaparlar..

    • bazi kendini bilmez amerika kuklalari yorum yapmis shiftdelete bunuda yayinlama diye. ALLAH a havele ediyorum. Pardus a resmi olarak gecis olmasi yavas bile olsa cok iyi. sonucta linux acik kaynak ve pardus tubotak tarafindan gelistiriliyor. diger linux surumlerine gore ilk5 in icinde olmasida cabasi. Yavas yavas geciliyor cunku kullanilan programlarin linuxta gelistirilmesi uzun suruyor. ayrica bir lrograk gelisince hemen gecis olmiyor . bi suru baglantili uygulama var hepsi gelistirildikten sonra gecilebilir

        • Kardeşim bilişim bilgin yok bari konuşma. Bahsettiğin işletim sisteminde yıllarım geçti burada boş atma. Amerika kuklaları diyerek zaten beyin kapasiteni ve sadece taraf bir birey olduğunu belli etmişsin boş yorumlar atarak kendini rezil etme daha fazla.

  4. 2005 yılından beri gelişim gösteren PARDUS nedense hep sekteye uğratılıyor çoğu devlet kurumu basit işlemlerle yürüyorken neden Microsoft ta bağımlı yaşanır anlamak mümkün değil yerli ve milli denilerek öncelikle Cumhurbaşkanılığı TBMM Emniyet PARDUS a geçmeli

  5. Çizim programları kullanıyorum. Linux ta çalışmıyorlar. Mecbur kalmasam bende pardus kullanırdım. Hatta büyük çoğunluk bu durumda. Sonuçta işletim sistemi işimi görsün yeter. fanatiklik yapan ergenler başlar şimdi

  6. kamu kurumları microfost a para ödemeye devam etsin açık kaynak pardus güncellenip bir ubuntu yapılabilirdi ama bill gates saolsun geldi ve yok etti

  7. Yalan haber diyenler neye göre konuşuyor. Kurulumu biz yapıyoruz. Yalanciligini siz yapıyorsunuz. Gelin uğrayın kurulum yaptığımız PC leri görün.

  8. Pardus olmaz ki. Gidip abuk subuk iki grafik eklemisiniz. İnsanlar windowstan linuxa geciriliyor alooo linux dosya sistemi farkli windows farkli gidip bi kullanimini windows a benzetin. Valla ben linux u editleyebilsem yapardim turkiyeme guzel bi sistem.

    • Pardus 2017 de KDE masaüstüne desteğini çekimce ben pardusu bıraktım ve bu hareketide hep saçma buldum çünkü KDE kadar kişiselleştirilebilen ve her şeye uyum sağlayabilen bir masaüstü dağıtımı hiç yok.

  9. Benim hiç bir bilişim bilgim yok işletim sistemleri hakkında eğitim de almış değilim buna rağmen 2009’dan beridir Pardus kullanıyorum bilgisayarımın eskimesi ya da donanım hızımın düşmesi sebebi ile farklı linux dağıtımları da denedim hayat sadece Windows’tan ibaret değildir arkadaşlar hani kullanırsan kim karışır lisanslı ürün olduktan sonra Letgo’dan ikinci el bir bilgisayar aldım lisanslı W 10 vardı üzerinde bir hafta zor sabredebildim Pardus 2019.2 Gnome yükledim tüm kurumlarımızın Pardus’a geçmesi temennisi ile.

  10. Özgür Yazılım Vakfı Amerika’da ve Gnu/Linux özgür yazılım vakfına ait ve kamu lisansı ile dağıtılma ve geliştirilme hakkını veriyor kullanıcılara. Pardus dediğinizde bir Gnu/Linux distrosu. Tabiki bilişimde Özgürlük için Pardus kullanın veya herhangi bir linux distrosu kullanın. Ancak kimsenin Amerikan kuklası olduğu yok. Linux Kerneli Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından da geliştirilse işletim sistemi sadece çekirdekten oluşmaz diğer bileşenleri Gnu projesinde Richard Stallman’ın imzası var. Bende Amerikan karşıtıyım; ama Özgür Yazılım vakfı Küba’da değil Amerika’da. Yani milli yazılım dediğin yazılımı bile yada özgür yazılımların genelini maalesef Amerika’daki Özgür Yazılım vakfı sana genel kamu lisansı vermez ise kullanmazsın. Gerçek bu.

  11. Pardusu ilk çıktığı sürümden beridir kullanırım. Hatta o zamanlar bilgisayar dergileri vardı onun içindeki dvd ile birlikte geliyordu. O zamanlar linux çekirdeği üzerine pisi paket yönetimi inşa edilmiş hatalar olsa da kullanmak keyifliydi. En azından linux çekirdeği üzerine milli yazılımlar yapılmış ve gayet güzel kullanılıyordu. Dual bot olarak sistemimde hep pardus bulunur çoğunlukla onu kullanırdım.

    Daha sonra bir gece aniden her şey değiştir. Pardusu geliştiren ekip dağıtıldı. Pisi rafa kaldırıldı. Onun yerine bir gecede üzerine tema giydirilmiş debianımsı bir işletim sistemini pardus diye bize yutturmaya çalıştılar. Yılların emeği boşa gitmiş oldu. Şimdi de çok farklı bir şey yapmıyorlar. Debian işletim sisteminin biraz temasını değiştirip 3-5 program kurup yerli milli diye yutturmaya çalışıyorlar. Ayrıca çok stabil çalıştığı söylenemezde. Harddiskimin birinde yine pardus var ayrıca okullarda yeni nesil akıllı tahtalarda yine pardus var fakat eziyetten başka bir şey değil. Gerçekten hakkını vererek yapsınlar güzel bir pardus bizde elimizden geleni yaparız. Lakin yapılan bütün işler sadece günü kurtarmak için yapılıyor.

  12. Pardusu kullanabilirsem kullanırım eksiği olur mu muhakkak olur ki eksiği sıkıntısı olmayan hiç bir işletim sistemi yoktur. Bu işin ehli bunu biliyor.
    Bize düşen daha iyisini yapabiliyorsak yapalım yoksa susalım herşeye engel olmaya çalışmayalim. birbirimize hakaret etmeyelim. Şu kurumu bu kurumu sever veya sevmezsin seçim senin ama kimse kimseye hakaret edemez etmemeli eden aslında kendine hakaret ediyor farkında değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version