Ülkemizde 1 Haziran itibariyle kontrollü normalleşme süreci kapsamında corona virüsü ile mücadele sürecinde uygulanan tedbirlerin büyük bir bölümü kaldırıldı. Ancak son günlerde Diyarbakır ikinci dalga endişesi ile gündeme geliyor.
Diyarbakır Valiliği vaka sayılarındaki artışın tedbirlere uymamaktan kaynaklandığını belirterek kentte maskesiz dolaşmanın yasaklandığını duyurdu. Özellikle 1 Haziran’dan itibaren corona virüs vakalarının artması nedeniyle kent merkezi ve birçok ilçedeki mahalle ve yerleşim yerleri karantinaya alındı.
Diyarbakır ikinci dalga endişesi ile gündemde!
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, Türkiye’de ikinci dalga tartışmaları devam ederken, Diyarbakır’da ikinci dalgaya yakın bir durumun söz konusu olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı;
“Ramazan Bayramı sonrası ve 1 Haziran’daki normalleşme süreci başladıktan sonra halkımızda rahatlama süreci de başladı. Bu durum vakaların artmasına neden oldu. Ramazan Bayramı öncesinde kliniklerimizi kapatmıştık. Sadece bir klinikle hizmet veriyorduk. Şu an birkaç klinik daha açmak zorunda kaldık.”
“Neredeyse vaka sayılarına yetişemez olduk. Özellikle ilçelerden gelen vakalarla birlikte hastanede kapasitemiz dolmak üzere. Bu şekilde hizmet vermekten zorlanıyoruz. Normalleşme sürecinin başlamasının ardından dikkatimizi çeken bir durum ise toplu yerlerde bulunuyoruz. Sosyal mesafe kurallarına uygulayıp, yeterince maske takılmadığını görüyoruz.”
Dünya Sağlık Örgütü: Corona virüs daha kötüye gidiyor!
Dünya Sağlık Örgütü ile ABD arasında ipler kopmuş olsa da, corona virüs ile mücadele sürecinde neredeyse tüm ülkelerin bu örgütün paylaştığı bilgilere ve tavsiyelere göre, mücadele sürecini şekillendirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Salgın hakkında son gelişmeleri açıklayan Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 136 bin yeni vaka ile dünyada en yüksek artışın yaşandığını söyledi. Salgının çıkmasının üzerinden 6 ay geçerken, Avrupa’da durum iyiye gidiyor olsa da, küresel anlamda kötüye gittiğini dile getirdi.
“Hiçbir ülkenin ayağını pedaldan çekeceği zaman değil” diyen Ghebreyesus, “24 saat içinde kaydedilen 136 bin yeni vaka 10 ülkeden çıktı. Bu ülkelerin çoğu Amerika kıtası ve Güney Asya’daydı.” ifadelerini kullandı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}