Ticari dron platformunun en gelişmiş üyelerini tanıtan DJI; havadan istihbaratı, dijitalleşmeyi ve yapay zekayı bir araya getiriyor. DJI, bu kapsamda Matrice 300 RTK (M300 RTK) ve Zenmuse H20 Serisi hibrid, multi sensörlü dronlarını tanıttı.
Gelişmiş ticari dron platformu ve ilk hibrit kamera serisi, endüstriyel araç pazarında yeni standartlar belirlemeyi hedefliyor. Peki, Matrice 300 RTK (M300 RTK) ve Zenmuse H20 Serisi kullanıcılara neler sunuyor?
DJI Mavic Air 2 tanıtıldı! Uçaklardan sinyal alıyor!
DJI'ın uzun süredir beklenilen yeni drone modeli Mavic Air 2 nihayet tanıtıldı. İşte DJI Mavic Air 2 özellikleri ve fiyatı gibi tüm detaylar!DJI Matrice 300 RTK (M300 RTK) özellikleri
M300 RTK; gelişmiş yapay zeka teknolojisini, 6 yönlü algılama ve konumlandırma sistemi ve 55 dakikalık etkileyici uçuş performansını sağlık sektöründe kullanılabilecek şekilde birleştiren ilk DJI ürünü olarak karşımıza çıktı. Dron platformu; AES-256 şifreleme ve IP45 hava koşullarına dayanıklı muhafazasının yanı sıra, 15 km’ye kadar ulaşan üç kanallı 1080p video aktarım sinyali sağlayan tamamen yeni OcuSync Enterprise sistemiyle geliyor. M300 RTK, aynı anda maksimum 2,7 kg’ye kadar 3 farklı yükü taşıma kapasitesine sahip.
M300 RTK, gerçek zamanlı uçuş ve navigasyon verilerini tek bir entegre ekranda birleştiren Birincil Uçuş Ekranına (PFD) sahip. Yükseklik ve hız gibi standart uzaktan ölçüm verilerinin yanı sıra M300 RTK PFD, uçuş sırasında karşısına çıkan engelleri somutlaştırmak amacıyla engel verileri sunuyor. Pilotlar, bu veriler sayesinde gerekli durumlarda uçuş yörüngesini değiştiriyor.
M300 RTK’de bulunan iki pilot tarafından aynı anda kullanılabilme özelliği sayesinde; pilotlardan birinin güvenliği ihlal etmesi, kontrol aygıtlarından birinin bağlantısı kesilmesi veya pili bitmesi gibi durumlarda, bir diğer pilot M300 RTK ve yükleri üzerinde tam kontrol sahibi olabiliyor.
M300 RTK’da, günümüzde ticari uçakların da kullandığı filo bakımını optimize etmek amacıyla entegre bir İHA Sağlık Yönetim Sistemi (UHMS) sunuluyor. Tüm uçuş veri ve bilgileri hava aracının yaşam döngüsü boyunca kaydediliyor. Bu veriler sayesinde etkin performans takibi yapılabiliyor. Kullanıcılar, geliştirilen yeni sistem sayesinde tüm kritik hava aracı sistemlerine hızlı bir genel bakış süresince ürün yazılımı güncellemelerini yönetebiliyor, pilot saatlerini izleyebiliyor ve uçuş görevlerini inceleyebiliyor.
DJI Zenmuse H20 Serisi özellikleri
DJI’ın ilk hibrit multi sensör çözümü Zenmuse H20 Serisi ise, IP44 sınıfına sahip iki versiyonda satışa çıktı. 20 Megapiksel, 23x Hibrit Optik Zoom Kamera, 12 Megapiksel Geniş Kamera ve 3 m – 1200 m mesafeleri kapsayan bir Lazer Telemetre içeren üçlü sensör; 30 FPS hızı sayesinde yüksek termal hassasiyet sayesinde insan gözüyle bile görülemeyecek nesneleri görmelerini sağlayan 640×512 Radyometrik Termal Kameraya sahip dört sensörlü H20T.
Pilotların aynı anda çok sayıda sensörü çalıştırmasını sağlamak için, içeriğindeki DJI Pilot uygulama arayüzünün tamamen yeniden ele alınması gerekiyordu. Yeni kullanıcı arayüzü sadece birkaç dokunuşla pilotların kameralar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmasını sağlarken geniş açılı veya termal kamera görüntülerinin üzerinde görüş alanı ön izlemesi sayesinde de yaklaştırma ve uzaklaştırma özellikleri daha kolay kullanılıyor.
Zenmuse H20 serisi; multi sensör entegreli arayüz tasarımı sayesinde kullanıcıların geniş açı, zoom veya termal kameralar arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapmasını sağlıyor. Zamana duyarlı görevlerde de maksimum esneklik özelliklerine de sahip.
Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraf, özel şebeke yardımıyla tanımlı nesnelerin daha ayrıntılı görüntüleri yakalanabiliyor. Aynı zamanda bu görüntüler daha sonra detaylı bir şekilde incelenmek üzere depolanabiliyor.
Tek Tıkla Yakalama: Kamera görüntüleri arasında manuel olarak geçiş yapmak veya bir çalışmayı tekrarlamak zorunda kalmadan üç farklı video kaydedebiliyor veya fotoğraf çekilebiliyor.
Gece Modu: Zorlu ışık koşullarında daha net bir görünüm elde ediliyor.
İkilinin diğer özellikleri ise şöyle:
M300 RTK ve Zenmuse H20 Serisi gelişmiş zeka sayesinde daha verimli veri toplayabiliyor. SmartPin & Track özelliği koordine görevlerde havadan haberalma senkronizasyonunu geliştiren fonksiyonları kapsıyor. PinPoint özelliği kullanıcıların izlenen nesneyi işaretlemelerini; DJI FlightHub desteğiyle, hassas konum verilerini anında ikinci bir operatör veya ilgili ekiplere iletmelerini sağlıyor. Nesnenin dinamik konumunu gerçek zamanlı olarak senkronize eden bu özellik; kullanıcıların hareketli bir nesneyi uzak mesafelerde bile otomatik olarak algılamasına ve izlemesine olanak tanıyan akıllı izlemeyi de içeriyor.
Enerji hatları, demiryolu, petrol ve gaz denetimleri gibi rutin veri toplama görevlerini iyileştirmek amacıyla ürünlerde akıllı kontrol özelliği bulunuyor. Bu özellikle birlikte otomatikleştirilmiş görevleri gerçek zamanlı olarak kaydeden Canlı Görev Kaydı,her seferinde tam olarak aynı yerden veri toplanmasını sağlayan ve görevlerin doğruluğunu kontrol eden spesifikasyona sahip.
İkilide Yapay Zeka Nokta Kontrolü bulunuyor. Operatörler; kaydedilen fotoğraflar sayesinde hedefteki nesneyi işaretleyebiliyor. Yapay zeka algoritmaları, işaretli nesneyle mevcut canlı görüntü arasında bir karşılaştırma yapıyor ve bu sayede tutarlı sonuçlar almak amacıyla kamera kendi yönünü bu doğrultuda düzenliyor. Waypoints 2.0 özelliğiyse; farklı–65.535 ara nokta sunarak art arda gelen hareketleri planlıyor.