Tüm dünyada bilgisayar, cep telefonu ve buna benzer elektronik cihazların kullanımı bundan on sene öncesine oranla çok daha yaygın. Özellikle gelişmiş ülkelerde nüfusun büyük çoğunluğu bilgisayar ya da cep telefonu kullanıyor.
Elektronik cihazlara bu kadar çok ilgi gösterilmesi ve talebin her geçen gün artması üretim miktarlarının da doğru orantılı olarak artmasına neden oluyor. (O Bir Çevre Dostu: ASUS Bambu)
Elektronik çöp oranı büyük hızla artıyor
Elektronik Çöplük
Taleple beraber teknolojinin de büyük bir hızla ilerliyor oluşu, bugün piyasaya çıkan bir ürünün kısa bir süre içerisinde modasının geçmesine ve eskimesine yol açıyor.
Tüm bu etkenler bir araya gelince, insanların kullanmayı bıraktığı ve çöpe attığı cihaz sayısının da büyük bir hızla büyüdüğünü de tahmin etmek zor değil. Her yıl çöp yığınlarının arasına milyonlarca elektronik cihaz ekleniyor.
{pagebreak::Zararlı Madde Kullanımı}
Zararlı Madde Kullanımı
Elektronik cihazların üretiminde çevre için çok zararlı olan bazı maddeler kullanılabiliyor. Ağır metaller, plastik, kurşun, cıva, kadmiyum gibi toksik atıklar doğaya büyük zararlar verebiliyorlar. Her gün büyüyen elektronik cihaz çöplüğü de bu yüzden çevre için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Zehirli atıklar insan sağlığı için büyük tehlike oluşturuyor
Firmalara Düşen Görev
Dünyanın en büyük bilgisayar üreticileri de bu durumun farkındalar. Bunlardan bazıları alınabilecek önlemler maliyetleri artırdığı için çevre korumaya önem vermeye çok fazla önem vermezken, bazıları da ürünlerini belli kurallar ve standartlar çerçevesinde üreterek doğayı korumaya destek olmaya çalışıyorlar.
İkinci kategoriye giren markalardan biri olan ASUS, uzun süredir devam ettirdiği Green ASUS konsepti ile bu alanda öncülük yapıyor.
{pagebreak::Green ASUS}
Green ASUS
Green ASUS projesinin temelleri bundan on sene öncesine dayanıyor. 2000 yılında resmen duyurulan ve uygulamaya konulan girişim bizzat ASUSTek Computer’in başkanı Jonney Shih tarafından idare edilen bir komite tarafından tüm şirket kapsamında sürdürülüyor.
Bambu serisi Green ASUS projesinin ürünlerinden biri
Dört Temel
Green ASUS konsepti firmanın açıklamasına göre “Dört Yeşil Kazanç” adı verilen temellerden oluşuyor. Bunlar sırasıyla “Yeşil Tasarım, Yeşil Tedarik, Yeşil Üretim ve Yeşil Hizmet ve Pazarlama” olarak adlandırılıyor.
ASUS, başta dizüstü bilgisayarlar olmak üzere, piyasaya sürdüğü her çeşit üründe Green ASUS standardını yakalamaya dikkat ediyor. Ancak bu standartları yakalamak bir bilgisayar firması için hiç de kolay ve ucuz değil.
{pagebreak::Adaptasyon Süreci}
Adaptasyon Süreci
Green ASUS konsepti ilk olarak 2000 yılında duyurulmuş olsa da adaptasyon süreci halen devam ediyor. 1989 yılında kurulan ASUS, kuruluşundan 11 yıl sonra böyle bir riske ve yüke girerek rakiplerinden farklı olmak için yola çıkmış. Ancak bu sürecin çok hızlı ilerlemesi gerçekten zor.
Green ASUS konseptinin ortaya çıkmasından 4 sene sonra Green ASUS Yönetim Komitesi’ni oluşturan firma yine aynı yıl içerisinde üretiminde kurşun kullanılmayan ilk anakartını piyasaya sürdü.
ASUS 2006 yılından beri RoHS standartlarına uyuyor
Avrupa Birliği Standartları
2005 yılında Tayvan’ın ilk çevre dostu üretim yönetimi sistemini geliştiren ASUS, 2006 yılında ise daha iddialı bir adım atarak Avrupa Birliği’nin Zararlı Maddeleri Sınırlandırma Yönetmeliği’ne (RoHS) uyma kararı aldı.
Hatta sonra daha ileri giderek yönetmelikte yer almayan 31 adet zararlı maddeyi daha kendi bünyesinde yasakladı.
2007′den bugüne kadar Tayvan ve Avrupa Birliği sınırları içerisinde bu alanda birçok standarda uyma kararı alan ve çeşitli sertifikaları almaya hak kazanan ASUS, 2009 yılından beri dizüstü bilgisayarlarında, PDA’larda ve ekran kartlarında halojen kullanmıyor.
Firmanın 2012 yılındaki hedefi ise tüm ürünlerinin üretiminde berilyum ve antimon maddelerini tamamen kaldırmak.
{pagebreak::Her Alanda Yeşil}
Her Alanda Yeşil
Green ASUS projesi sadece piyasaya sürülen modellerde kullanılan maddelerle sınırlı değil. Şirketin her kademesinde enerji tasarrufundan, geri dönüşüme kadar birçok yöntem ile Green ASUS konsepti destekleniyor.
Zaten üretim süreci Green ASUS’un sadece tek bir ayağını oluşturuyor. Daha az karbon salımı yapan ürünler, üretim hattında kullanılan kaynaklar gibi kısımlarda da şirket belli standartlara uymaya özen gösteriyor.
ASUS birçok ürününde halojen kullanmıyor
Geri Dönüşüm Programları
Bunlara bir örnek olarak firmanın 2008′de düzenlediği geri dönüşüm programı gösterilebilir. Intel ile ortak olarak düzenlenen programda 1200 adet dizüstü ve masaüstü bilgisayar toplanarak yenilendi ve 122 adet okula dağıtıldı. ASUS dünyanın dört bir yanında bu tip projeleri uygulamaya devam ediyor.
:: Satın aldığınız elektronik cihazların çevre dostu olmasına dikkat ediyor musunuz?