Çim biçme alanlarından, pencere temizlemeye, pencere temizlemeden Uluslarası Uzay İstasyonu’na kadar her alanda robotlar kullanılıyor. Şimdi Kaliforniya’daki bir grup mühendis, doğal afet yaşanan bölgelere bırakılmak üzere tasarlanan bir robot geliştirdiler.
Hayat kurtaran robotlar
Yaklaşık iki metre genişliğe sahip bu yumuşak dokulu robot, merkezinde top şeklinde tasarlanmış bir aksam bulunduruyor. Bu aksamın içerisinde bir kamera ve hassas ölçüm cihazları bulunuyor. Bu robot yumuşak ve şekil değiştirebilen yapısı sayesinde yüksek yerlerden atılsa da çalışmaya devam ediyor. Böylece doğal afet bölgelerine helikopter aracılığı ile atılmaları mümkün hale geliyor.
Mühendislere göre bu şekil değiştirebilen robotun yapılma sebebi doğal afetler. Bu robot; deprem bölgeleri, yangın alanları ve tehlikeli kimyasal sorunların yaşandığı noktalara atılıyor ve ardından bölgeden veriler toplanmaya başlanıyor. Bu sayede bölgenin detaylı analizi kolayca çıkarılıyor ve alanın haritalandırması yapılıyor.
Squishy Robotics CEO’su Alice Agogino yaptığı açıklamada: “Bunun hayat kurtaracağını düşünüyoruz. Robotları 600 feet yükseklikten atılabilecek şekilde tasarladık. Bu ürünler hızlı olmayacak, onları hız için tasarlamadık. Bu ürünün avantajı engebeli arazilerde çalışabilmesi olacak.” dedi.