Indiana Jones dünyası bilgisayarda: Tomb Raider

Tomb Raider, bugün benzer örnekleri olsa da doksanlı yıllarda pek de örneğine rastlamayacağımız hikâyeli bir aksiyon oyunu. Kamera açısı bakımından üçüncü gözü kullanan oyun, bu yapısını FPS türü önem kazanmasına rağmen değiştirmedi.

Doksanlı yıllara damgasını vuran eski oyunlar-3

Doksanlı yıllara damgasını vuran eski oyunlar-3

Doksanlı yıllara damgasını vuran retro oyunlar dosyamıza fantastik RPG oyunlar ile devam ediyoruz. Adlarını bile duyunca içimizi titreten fantastik oyunlarr bu listede bir araya geldi.

Tomb Raider‘de ana karakter oldukça önemli bir yapıda. Her ne kadar ilk oyunun grafikleri oldukça karikatürize olsa da 1996 yılında karşımıza çıkan oyun 3 boyutlu bir yapıdaydı. Çekicilik anlamında bugünün Lara Croft‘u ile alakası olmasa da, o dönemde bile zor bulmacaları, keşfetmeye dayalı oyun hikayesi ile dönemin çocuklarını bilgisayar başına kilitledi.

Tomb Raider pek denenmemiş bir oyun anlayışına sahip olsa da rakipsiz değildi. Tarihi bir hikayesi olan Prens of Persia bu anlamda Tomb Raider gibi önemli aksiyon oyunları arasındaydı. Her iki seride doksanlı yıllarda bilgisayar başından kalkamayan gençlerin gözdesiydi. Prens of Persia karakter kontrollerinde çok daha iyi olsa da, Tomb Raider‘da dönemine göre oldukça gerçekçi bir fizik motoruna sahipti.

Prens of Persia’da aslında kendi türüne ön ayak olan oyunlar arasında. Ancak bildiğiniz gibi oyuna dosyamızın ilk bölümünde yer verdik. Bunun ana sebebi ise Prens of Persia’nın fizik motorlarına getirdiği yenilikler.

Doksanlı yıların eğlenceli strateji oyunu: Worms

Bu kadar efsane oyunun yer aldığı listede Worms oyununun ne işi var dediğinizi duyar gibiyiz. Aslında bu satırların yazarının bonusu olan bu oyun, gerçekten de doksanlı yılların en iyi oyunları arasında.

Tam olarak 1999 yılında piyasaya çıkan sıra tabanlı strateji oyunu, pek de örneğini bulamayacağınız bir strateji oyunu. Bir taraftan eğlenceli bir yapısı olan oyunda, kurtçukların savaşında kazanmak ise oldukça zor.

Asıl macera ise Worms ile 1995 yılında başladı. Sekiz adet kurtçuğa kadar bir takım oluşturabildiğiniz oyunda birbirinden farklı haritalarda, rakip takımı ya da takımları yok etmeye çalışıyordunuz. Worms 2 ile 1997 yılında çevrimiçi moda da sahip olan oyun Armageddon ile birlikte çok daha büyük bir bağımlılığa neden oldu. Armageddon çok daha fazla silahın yanında büyük saldırıların da yapılamasına olanak tanıyordu. Ayrıca Teams 17 stüdyosu çevrimiçi ve lan oyun modlarını da iyileştirdi.

Worms basit bir oyun olarak görülse de özellikle Armageddon‘da bilgisayara karşı oynamak oldukça zordu. Oyunda rüzgarı, silahın gücünü ve hangi yöne doğru attığınızı iyi hesaplamanız gerekiyordu. Bu anlamda Worms hem eğlenceli yapısı hem de zorlayıcı haritalarıyla döneme damgasını vurmayı başardı.