Doksanlı yıllara damgasını vuran eski oyunlar dosyamızda geldik dönemin kategorize edilemeyen en iyilerine. Tabii ki bu oyunları belli kategoriler içine hapsetmek mümkün. Ancak her biri türünün diğer örneklerinden çok daha fazlası. Bu yüzden sizler için doksanlı yıllara damgasını vuran ve kendi yolunu çizen oyunları bir araya getirdik.
Doksanlı yılların en iyi eski oyunları
Dosyamızda , GTA, Driver, Fallout, Tomb Raider ve Worms Armagedon yer alıyor. Yine bunların yanında retro savaş oyunları arasında önemli bir yerde duran Commandos ve Metal Gear Solid‘de bonus olarak listemizde yer aldı.
Hikayesi ile öne çıkan oyunlar: Bölüm 2 – ShiftDelete.Net
Dosyamızın önceki bölümlerinde, GTA serisini aksiyon oyunları arasında sayabilirdik. Ancak bugün bile oyun dünyasının dengelerini sarsan oyun için bu fazlasıyla haksızlık olurdu. Tabii ki bu arada GTA’nın en büyük rakibi olan Driver’ı da eklemeden olmazdı. Yine Fallout serisini FRP oyunlar arasında sayılabilirdi. Ancak oynanış açısından FRP olsa da Fallout bundan çok daha fazlası.
Tomb Raider’ı da aksiyon oyunları arasında saymak mümkün olurdu. Ama doğrusu Tomb Raider kendine has bir oynanışa ve oyuncu kitlesine sahip. Worms Armegedon ise doksanlı yılların en ilginç ve en eğlenceli oyunları arasında. Yine bu oyunu strateji oyunları arasında saymak abesle iştigal olacaktı.
Commandos ve Metal Gear Solid ise doksanlı yıllara damgasını vuran eski savaş oyunları arasında en iyileri. Belki de günümüz savaş oyunlarına da ilham veren bu iki oyun, o dönem çocuklarının en iyi zaman geçirme araçları arasındaydı.
Oyun dünyasında açık dünya devrimi: GTA
GTA serisi, ilk oyundan itibaren yeni bir maceranın yolda olduğunun sinyallerini veriyordu. Tamamen kendine has bir dünya yaratan Grand Theft Auto, ilk oyunuyla 1997 yılında karşımıza çıktı.
Doksanlı yıllara damgasını vuran eski yarış oyunları – ShiftDelete.Net
Daha ilk oyundan itibaren oyunculara geniş bir açık dünya sunan oyun, daha sonrasında ise aksiyon temalı açık dünya oyunlarının öncülerinden biri haline geldi. Oyun ortaya çıktığı doksanlı yılların ortasında, suça teşvik etme suçlamaları ile karşı karşıya kaldı.
GTA serisinin temel özellikleri olan çetelerin çatışmaları, suç örgütleri içerisinde ilerleme gibi temalar ilk oyundan beri Rockstar Games tarafından işlendi. Tabii ki serinin ilk dönemlerinde oyun stüdyosunun adı DMA Design’dı.
İkinci GTA oyunuyla birlikte tam olarak hangi zamanda geçtiği belli olmayan bir GTA dünyasıyla karşı karşıya kaldık. İlk oyunun tepeden bakma hissi tam anlamıyla döneminin ihtiyaçlarına yönelikti. Ancak artık oyun dünyası değişiyor ve üç boyutlu grafikler hayatımıza giriyordu.
İkinci GTA oyunu bu anlamda iki boyutlu yapısıyla hayal kırıklığı yarattı. Ancak oynanış açısından daha ayrıntılıydı. Yine günümüz GTA senaryolarına temel oluşturan ilişki ağları bu oyunda daha fazla kullanıldı. Böylece GTA oyuncu kitlesi yavaş yavaş oluşuyordu.
Her ne kadar GTA, bu iki oyunla doksanlı yılları sallayan oyunlardan olmasa da, GTA 3 ile birlikte açık dünya aksiyon oyunları için yeni bir çağ başladı. Oyun 2001 yılında tanıtıldıktan sonra artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktı. Rockstar Games, GTA 3 sonrası oyun dünyasının ritmini tutan stüdyolar arasına girdi.
Tabii ki bir yıl sonra ortaya çıkan GTA Vice City tüm dengeleri bir anda değiştirdi. Ancak o yıllarda GTA serisinin en büyük rakibi Driver’dı. Bugün adını bile unuttuğumuz oyun, doksanlı yılların en iyi oyunları arasındaydı.
Gençliğimi hatırladım, ayrıca silenthill 1,resident evil 1,2 ve 3 unutulmaz oyunlardır
Max Payne listede olmalıydı