Norveç’te 90’dan fazla kişinin hayatını yitirmesine sebep olan terör saldırısının ardından Facebook’ta olay anının görüntüleri olduğu iddia edilen video linkleri dolaşmaya başladı. Video aslında saldırganların kullanıcı hesaplarına sızabilmek için tasarladıkları bir zararlı uygulamadan başka bir şey değil.
Videonun bulunduğu iddia edilen bağlantıda güvenlik kamerasından alınmış görüntüler olduğu belirtiliyor ancak herhangi bir güvenlik kamerası kaydı bulunmuyor. Bu şekilde karşınıza bir bağlantı gelirse kesinlikle tıklamayın ve mesajı silerek Facebook’a şikayette bulunun.
Güvenlik uzmanlarına göre, bağlantıya tıklandığında Facebook’un dışına gönderilen kullanıcıların karşısına sahte bir Facebook oynatıcısı çıkıyor. Ardından bir anket sunuluyor ve cep telefonu numarası isteniyor.
Son dönemde birçok sahte Facebook uygulaması kullanıcı bilgileri ile doğrudan para çalmak için gayret gösteriyor. Usame Bin Ladin‘in öldürülmesi ve Facebook’un yeni görüntülü konuşma özelliği ile ortaya çıkan zararlı uygulamalar binlerce kullanıcı hesabına sızmayı başarmıştı.
Son dönemde istenmeyen mesaj sayısında bir azalma görülürken dolandırıcılık mesajlarında yoğun bir artış görülüyor. Popüler bir olayın ardından benzer zararlı yazılımlar Facebook gibi paylaşım sitelerinde boy gösteriyor.
Google aramalarına dikkat
Siber saldırganların sadece Facebook’u değil Google arama motorunu da kişisel bilgileri çalmak için kullanıyorlar. Google’da o anda popüler olan Oslo saldırısı ve Amy Winehouse’un ölümü gibi konular arandığında üst sıralarda çıkan sonuçlar arasında siber suçluların özel oluşturdukları siteler de bulunabiliyor ve o sitenin linkine tıkladığınızda bilgisayarınıza, kontrolü saldırgana teslim eden zararlı bir yazılım yüklenebiliyor. Bu tip saldırılardan korunabilmek için bilgisayarınızda mutlaka bir güvenlik yazılımının bulunması gerekiyor.
:: Bu tür aldatıcı mesajlar size de geliyor mu?
Herzaman söylediğim gibi bilgisayar sistemlerinde 0 güvenlik diye birşey yoktur!
Mutlaka bir açık vardır ve o açığı antivirüs ve benzeri yazılımlarla değil insanın kendi aklıyla kapatması gerekir…
Bir dost…
(Böylesi durumlarda uzman-?!- kişiye verilen klasik cevaplar:
-Valla ben bişeye tıklamadım!
-Ben hiçbişey yapmadım! Durup dururken oldu?!?!
-Bizim oğlan/kuzen/birader/baldız/kayınço… vs arada giriyo benim hesaba o tıklamıştır!?!?!..)
Saygılar 😉