Drone‘lar hayatımıza oldukça hızlı bir giriş yaptı ve tahmin edilemeyen bir şekilde popülerleşti. Türkiye‘de de dahil olmak üzere bir çok ülkede Drone‘ları ilgilendiren kanunlar veya düzenlemeler dahi oluşturuldu.
Peki, eğlenceden, askeri amaçlara kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan Drone‘lar ne kadar güvenli?
Bu sorunun cevabı ise maalesef pek iç açıcı değil. Johns Hopkins Üniversitesi‘nden mezun bir mühendis ve üniversitenin profesörlerinden birinin ortak çalışması sonucunda Drone‘ları etkileyen kritik bir güvenlik açığı keşfedildi.
#video_12199#
Drone’lar Nasıl Hackleniyor?
Aslında hack olayının işleyişi ve mantığı bilindik bir yöntem olan DDOS‘a oldukça benziyor. Şimdiye kadar ekip tarafından bulunmuş 3 farklı yol ile uçuş halindeki bir Drone‘a kontrol isteği gönderilebiliyor.
Basit bir program aracılığı ile bu isteklerin sayısını binlere çıkartan ekip, Drone‘un işlemcisini geçici olarak kilitliyor ve Drone‘un kendisini kapatmasına neden oluyor.
Yükseklikten düşen Drone hasar alabiliyor hatta tekrar uçamayacak duruma dahi gelebiliyor. Piyasadaki Drone‘ların çok büyük bir çoğunluğunda işe yarayan bu hack yöntemi Drone firmalarına güvenlik konusunda yatırım yaptırmaya yönlendirecek gibi gözüküyor.
::Drone’ların güvenliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Malesef hazir olarak satilan drone larda ki kumanda ekipmanlari Pro seviyede degiller. Bu sebepten dolayi moduler dronelara yonelmek daha guvenli oluyor. Futaba gibi gelismis kontrol sistemleri, DDOS ve Interfere sinyallerini keserek, ucus sistemine ulasmasini engelliyor.
Bizim ülkeye anca el boyutunda drone dedikleri rc helikopterleri getirip drone diye yedirsinler dji phantom vs vs var ama ne kadar yaygın ? fiyatından dolayı cidden ülkemizde çok yüksek fiyatlar çekiliyor howerboardlar mesela taylandda 400 türk lirasına denk geliyor ülkemizde 1.500 liradan başlıyor.
Bu basit programın adını bilen var mı acaba?
keske proglamların linki velirse