İnsansız hava araçları dronelara yönelik olarak pek çok kural, cihazın kullanımda olduğu ülkelerde devlet organları tarafından konulmuş durumda.

Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından tayin edilen kurallar, çiğnendiği takdirde çeşitli yaptırımları kullanıcılara uygulayabiliyor.

Dünya üzerinde ise söz konusu kuralları daha katı bir şekilde uygulayan ülke sayısı hiçte az değil.

Nitekim, Afrika kıtasının batısında yer alan Gana Cumhuriyeti, insansız hava araçları dronelara deyimi yerindeyse kuş uçurtmuyor.

16-07/08/drone-malawi.jpg

Drone yüzünden hapse girebilirsiniz

Gana Sivil Havacılık Otoritesi(GCAA), ülke genelinde drone kullanımına ilişkin çok ciddi kurallar koymuş durumda.

GCAA yayınladığı raporda, drone faaliyetlerine ve mülkiyetlerine ilişkin kullanıcıların yerine getirmesi gerekenleri ortaya koydu.

Ülke üzerindeki kayıtsız drone bulunmaması amacı ile raporda yer alan maddeye ise kullanıcılar uymadıkları takdirde 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekler.

GCAA insansız hava araçlarına yönelik olarak uygulanan politikanın, hava sahasındaki güvenliği sağlamak amacını taşıdığını belirtiyor.

Drone Bir Kadının Kafasına Çarptı!

Quartz‘da yer alan habere göre Afrika özelinde Nijerya ve Kenya ülkeleri halihazırda bu katı kuralları uyguluyorlar.

Nijerya’da kullanıcılar drone kullanımı için Nijerya Sivil Havacılık Otoritesi(NCAA) ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Ofisi‘nden izin almak mecburiyetindeler.

16-07/08/1-6plnoqhx2-eg5impogqxoa.jpeg

İnsansız hava araçları dronelara fotoğrafçılık ve film sektörlerinde beklenmedik bir ilgi meydana gelmiş durumda.

Drone İle Çekilmiş En İyi Fotoğraflar

Devlet organları başlıca sebep olarak hava sahası güvenliğini sağlamak ve vergi kazançlarını arttırma isteklerinden dolayı dronelara bu kuralları uygulamalarının, cihazın eğitim amaçlı faaliyetlerine ket vurabileceğini söyleyebiliriz.

:: Devletlerin drone kullanımına uyguladıkları katı politikaların, cihazların eğitim amacı göz önünde bulundurularak yerinde olduğunu düşünüyor musunuz?