Reklam

Dünden bugüne cep telefonu tarihi – 12

3
Reklam
asdasdas

Huawei P20 serisi Samsung Galaxy S9 serisi karşı karşıya

Huawei için P20 serisi büyük bir anlam ifade ediyor. Her ne kadar P10 ve Mate 10 serisiyle amiral gemisi pazarında kendisine yer bulmuş olsa da marka P20 ile birlikte Samsung ve Apple ile rakip bir noktaya geldi.

Bunu hem satış anlamında başaran marka, aynı zamanda kullanıcı tarafında da premium markalardan birisi haline gelmişti. Ancak halen ormanın kralı Samsung’tu ve Huawei‘ye yıllardır koruduğu bu tahtı bırakmaya pek niyeti yoktu.

akıllı telefon, amiral gemisi, android akıllı telefon, huawei, iphone

Tasarım

Reklam

Samsung Galaxy S9 serisi, bir önceki nesilin tasarım çizgisini devam ettiriyordu. Yine Edge benzeri hafif kıvrımlı kenarlar ile gelen Android akıllı telefon, çentik modasına uyan modellerden değildi. Samsung bu anlamda Android akıllı telefon dünyasında kendi tasarım çizgisini koruyan ender markalardan biri oldu.

Huawei P20 ve P20 Pro ise tasarım anlamında çizgilerini değiştirmiş ve çentikli bir ekran yapısına geçmişti. Hatta o kadar ki P20 serisine gelen belki de en büyük eleştiri iPhone X modeline fazlasıyla benzemesiydi. Ekran kasa oranında iki marka da döneme göre ideal seviyedeydi. Samsung Galaxy S9 , yüzde 83,6,  S9 Plus ise yüzde 84,2 ekran kasa oranına sahipti.

asasas

Huawei tarafında ise P20 yüzde 80,4, Pro ise yüzde 82 ekran kasa oranıyla karşımıza çıktı. Ancak Huawei P20 Lite modelinde fiziksel tuş bulunmazken, P20 ve P20 Pro modeli, parmak izinin entegre olduğu fiziksel tuşla karşımıza çıktı. Ancak bu tuş oldukça  ince bir yapıdaydı.

Ekran

Ekran tarafında Samsung, AMOLED panellerle sektörde önemli bir oyuncuydu. İki modelde de Süper AMOLED ve HDR10 destekli ekranlar kullanmıştı. Bu paneller S9 için 5,8 inç büyüklüğünde ve 1440 x 2960 piksel çözünürlüğündeydi. Bu dev ekran 570 ppi piksel yoğunluğuna sahipti. S9 Plus ise 6,2 inç büyüklüğünde 1440 x 2960 piksel çözünürlüğünde ve 529 ppi piksel yoğunluğuyla karşımıza çıktı.

Huawei ise P20 için yine LTPS IPS LCD panel tercih etmişti. Bu ekran 5,8 inç büyüklüğünde 1080 x 2240 piksel çözünürlüğünde 429 ppi piksel yoğunluğuna sahipti. P20 Pro ise 6,1 inç büyüklüğünde ve tıpkı iPhone X gibi OLED bir panelle karşımıza çıktı. Bu dev ekran 1080 x 2240 piksel çözünürlüğünde ve 408 ppi piksel yoğunluğuna sahipti.

Ekran tarafında kendi panellerini üreten Samsung, rakibine göre çok daha parlak ve yüksek çözünürlüklü ekranlarla karşımıza çıkmıştı. Yine HDR 10 teknoljisi de S9 serisinin artılarından biriydi.

Donanım

Donanım tarafında ise iki markada kendi işlemcileriyle karşımıza çıkıyordu. Huawei TSMC tarafından üretilen ARM tabanlı işlemcileri özelleştiriyordu. Daha önce bu konuda inat etmelerine karşın istediği sonuçları alamayan firma, ilk defa Kirin 970 ile birlikte amiral gemisi işlemci sınıfında iyi bir performansla karşımıza çıktı.

Samsung ise Kuzey Amerika, G. Kore ve Japonya gibi ülkelerde Qualcomm, diğer ülkelerde ise özelleştirilmiş Exynos işlemcileriyle karşımıza çıkıyordu. Aslında Samsung ve Qualcomm bu anlamda kendi özelleştirilmiş çekirdekleriyle mobil işlemci piyasasında önemli başarılar elde etmişti.

asasas

Huawei ise Kirin 970 ile birlikte, çekirdekleri özelleştirmeden, yazılımsal desteklerle çok daha iyi sonuçlar alınabileceğini göstermiş oluyordu. Bu alınan sonuçlar 980 ile birlikte Huawei çok daha başarılı mobil işlemciler yapmaya başladı.

İşlemci tarafında Galaxy S9 serisi, Exynos 9810 ve Snapdragon 845 gibi üst seviye işlemcilerle karşımıza çıkıyordu. Daha önceki seneler Exynos serisiyle yüksek performans elde eden marka, 2018 yılında ise Qualcomm karşısında zayıf kalmıştı. İki işlemcide 10 nm fabrikasyon süreci ile karşımıza çıktı.

A11 Bionic ve Kirin 970 tarafından kullanılan yapay zeka desteği, özellikle görüntü işleeme konusunda avantajlar sunuyordu. Snapdragon 845‘te yapay zeka anlamında geliştirmeler yapmıştı. Ancak Exynos 9810 bu anlamda biraz geride kaldı.

Kısacası Samsung’un amiral gemisi modellerinde uzun süre sonra Exynos ve Snapdragon işlemci seçimlerinden kaynaklanan performans farkı ciddi boyutlara ulaşmıştı. Bu durum Türkiye gibi pazarlarda Samsung için güç kaybı anlamına geliyordu.

Zira P20, P20 Pro Türkiye pazarında ciddi satış başarısı yakaladı. Hatta serinin orta seviyesi P20 Lite en çok tercih edilen fiyat performans akıllı telefonlardan biri olmuştu. Ancak güncelleme konusunda Huawei’nin desteği kesmesi kullanıcıları gelecek yıllarda marka seçiminde tekrar Samsung’a yönelmesine neden olacaktı.

Kamera

Kamera tarafında Galaxy S9 serisi ve P20 serisi başa baş konumdaydı. Ancak buna karşın hem P20 hem de P20 Pro döneminde DxOMark listesinin zirvesinde yer aldı. Arada çok az puan farkı olsa da, P20 bu kamera yetenekleriyle bir anda Galaxy S9 serisinin önüne geçmişti. Hatta bu listede her zaman zirvede yer alan Pixel serisi bile P20 kamerasının seviyesine çıkamıyordu.

Burada Huawei tarafında kamerada kullanılan yapay zeka yazılımı önemli bir şekilde kaliteyi artırıyordu. Buna göre kamera birden fazla fotoğraf çekiyor ve aralarından en iyi sonucu size otomatik olarak sunuyordu. Bu işlem arka tarafta o kadar hızlı gerçekleştiriyordu ki, kullanıcı farketmeden iyi bir sonuçla karşı karşıya kalıyordu.

sasas

Teknik açıdan ise Galaxy S9, çift kamera yerine tek kamera kurulumuna sahipti ve 12 Megapiksel çözünürlüğe sahipti. Her ne kadar standart bir seviyede gibi görünse de, Samsung bu kamerada f/1,5 gibi bir diyafram açıklığına ulaşmıştı. Her ne kadar Huawei P20 görüntü ve video işleme konusunda öne çıksa da, düşük ışık koşullarında Galaxy S9 çok daha iyi sonuçlar veriyordu. Galaxy S9 Plus ise çift kamera kurulumu ile karşımıza çıkıyordu.

Ana kamera 12 Megapiksel çözünürlüğe ve f/1.5 diyafram açıklığına sahipti. Bu kamera geniş açılı bir yapıya sahipti. İkinci kamera telefoto kamerasıydı. Bu kamera 12 Megapiksel çözünürlük ve f/2,4 diyafram açıklığı ile karşımıza çıkıyordu.

Huawei P20 modelinde ise ana kamera 12 Megapiksel çözünürlük ve f/1,8 diyafram açıklığına sahip geniş açılı bir kameraydı. Siyah beyaz özellikli diğer kamera ise yine geniş açılı ve 20 Megapiksel çözünürlük ile karşımıza çıktı.

Diyafram açıklığı ise f/1,6 seviyesindeydi. Huawei, Leica imzalı lensleri ile uzun süredir Android akıllı telefon piyasasında kamerası ile öne çıkmıştı. Siyah beyaz özellikli kamera sayesinde daha doygun renkler karşımıza çıkıyordu. Yapay zekanın iki kameradan da aldığı görüntüleri iyi bir şekilde işlemesi ise Huawei‘nin zirveye kolayca oturmasını sağlıyordu.

asasas

Ancak video tarafında Samsung 4K 60 FPS gibi en yüksek standartta video çekebilme özelliğine sahipti. Ancak Huawei 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS seviyesinde kalmıştı. Fotoğraf tarafında açık bir şekilde P20 Pro ile üstün olan marka, video tarafında ise biraz geride kalıyordu.

Ama tabii ki 2018 yılının henüz 4K 60 FPS teknolojisi için erken olduğunu da söylemek gerekir.  Henüz bu teknolojiyi destekleyen televizyon ve monitör fiyatları o dönemde hiç makul seviyelerde değildi.

İki seride döneminde başarılı oldu ve büyük bir satış başarısı kazandı. Hatta Huawei P20 serisi satışları ile birlikte bir anda Apple’ı ikincilik tahtından etmeyi başardı. Mate 20 ile birlikte ise ikincilik koltuğu garanti olmuştu. Şimdi ise sıra zirvede yer alan Samsung’u yerinden etmekti. Ancak sene sonunda ABD tarafında ortaya çıkan yaptırımlar, Huawei’nin işini zorlaştırmaya başlayacaktı.

3 YORUM

  1. Bu yorumu s9 plus ile yazıyorum,2 yıldır kullanıyorum ve gerçekten mükemmel,henüz samsungun s9 dan sonraki s ve note serileri dışında bu kadar kaliteli ve etkileyici bir ekran görmedim,bugün diğer markalarda yeni yeni sunulan özellikler bu cihazda 2018 yılında sunulmuştu ve bu cihaz hala modern ve premium süper bir cihaz,paramız olduğu sürece samsung s ve note serisinden şaşmak yok

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version