Reklam

Dünden bugüne cep telefonu tarihi – 8

2
Reklam
asdasdas

OnePlus 2 ve OxygenOs geliyor: En hızlı Android

Aslında OxygenOS, CyanogenMod ile karşımıza çıkan hızlı, neredeyse hatasız, hatası çıksa bile kısa sürede hataları düzeltilen, kısacası yaşayan bir arayüz olarak karşımıza çıktı.

Genel olarak Android arayüzleri işletim sistemini yoran, fazla yer kaplayan ve güncelleştirmeleri zorlaştıran yazılımlar olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda bu arayüzleri sadeleşti ve RAM üzerine eskisi gibi baskı kurmuyorlar.

sasas

Ancak buna rağmen Android dünyasının en dinamik arayüzü açık ara OxygenOS olarak karşımıza çıkıyor. Bunun temel sebebi ise ilk yıllarda CyanogenMod ekibiyle birlikte bu arayüzün geliştirilmesi. Tam anlamıyla CyanogenMod uyumlu olan bu arayüz, kullanıcıların özel ROM kullanmasını da kolaylaştıracak bir yapıda.

Reklam

Ancak özel bir ROM gibi geliştirilen, az yer kaplayan bu arayüz Android 5.0 Lollipop işletim sistemiyle birlikte çok daha hızlı bir yapıya kavuştu.

oneplus, akıllı telefon, iphone, android akıllı telefon, amiral gemisi

Android Lollipop ile birlikte Android dünyası, parça parça geçilen materyal tasarımını tam anlamıyla benimsemiş oldu. Bu tasarım göze hoş görünmenin yanında, uygulama simgelerinden widgetlara kadar daha az RAM kullanan arayüz tasarımlarının da yolunu açmış oldu. İşte OxygenOS ve CyanogenMod bu yolun taşlarını çok daha önceden atmıştı.

OnePlus 2 ile birlikte, OnePlus şirketii çok daha fazla satış kanalıyla, daha agresif bir satış politikasına geçti. İlk modelin başarı getirmesi ve OnePlus 2 modeline rağmen 2015 yılında hala satıyor olması ise nasıl bir fenomen haline geldiğini ortaya koyuyor.

OnePlus, bugün bile hala kullanılan kırmızı kabloları, kırmızı logosu ve tasarım öğelerini ilk modelden beri kullanıyor.

Markanın Android dünyasının iPhone’u olarak adlandırılması boşuna değil. Hem tasarımsal anlamda kendi çizgisini koruyan firma, yazılımsal anlamda da kullanıcısıyla derin bir bağ kuruyor.

Birçok Android akıllı telefon firmasının aksine OnePlus, kullanıcılardan gelen eleştirileri dinleyip, kısa sürede tüm yazılımsal sorunları çözmesi ile tanınıyor. Son zamanlarda iç gösteren kamera skandalının, yazılımsal bir güncelleme ile aşıldığını da hatırlamak da fayda var.

OnePlus 2 özellikleri

OnePlus 2 ile birlikte firma karşımıza parmak izi sensörü yeniliğiyle çıkmış oldu. Daha önce fiziksel tuş kullanmayan firma OnePlus 2 modelinde parmak izi sensörü bulunduran bir fiziksel tuş ile karşımıza çıktı.

Ancak o dönemde firma, fiziksel tuşun doğru çalışmaması, bozulması ve parmak izi sensörü hataları ile boğuşmak zorunda kaldı. Buna rağmen çok az modelde rastlanan bu sorun OnePlus  tarafından çözülmeye çalışıldı.

OnePlus 2 modeliyle ilk defa OxygenOS arayüzü karşımıza çıkmış oldu. Aslında arayüz OnePlus 2 henüz piyasaya çıkmadan OnePlus One modeli için yayınlanmıştı.

Ekran açısından aynı paneli kullanan firma, plastik arka kapak ısrarına karşın bu sefer telefonun kasasında alüminyum kullanmıştı. Daha yetenekli bir kamera ile gelen model, dönemin modası haline gelen lazer netleme özelliğiyle karşımıza çıktı.

İki telefon arasında en büyük fark ise, OnePlus 2 ile karşımıza çıkan Snapdragon 810 işlemcisiydi. Bu işlemci 20 nm işlemci mimarisine sahipti ve Qualcomm’un ilk sekiz çekirdekli işlemcisiydi.

İşlemcide 4 adet 1.56 GHz Cortex-A53 ve 4 adet 1.82 GHz Cortex-A57 çekirdek kullanılmıştı. Ancak bu işlemci Qualcomm’un en üst seviye işlemcisi olmasına karşın, pil ömrü ve ısınma sorunları nedeniyle o döenmin Android akıllı telefon modellerinde büyük sorunlar yarattı.

OnePlus 2 ile birlikte uygun fiyatlı amiral gemisi telefon sınıfı doğmaya başladı. Bu üst seviye cihazlar bir süre sonra artan akıllı telefon fiyatları karşısında anlamını yitirsede, son yıllarda yeniden yükselişe geçti. Tabii ki OnePlus için de halen uygun fiyatlı amiral gemisi sıfatını kullanmak mümkün değil.

Firma, yılın sonuna doğru yeni bir hamle yaparak OnePlus X ile karşımıza çıkacaktı. Özellik olarak OnePlus 2 ile çok da farkı olmayan hatta OnePlus 2‘nin video tarafında daha iyi olduğu akıllı telefon, microSDXC kart eklenebilmesi ile öne çıkıyordu.

Yine akıllı telefon çift SIM kart desteğine de sahipti.  Ancak aynı yıl içinde tanıtılan bu ikinci model OnePlus kullanıcılarının kalbini çalan T modellerinin de doğmasına vesile olmuş oldu.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version