Android’in en saf hali: Nexus 5
Nexus serisinin 2013 yılının sonunda çıkan bu yeni cihazı, yine Nexus 4 gibi LG tarafından üretildi. Nexus 4‘ten ders alan LG, Nexus 5 için plastik bir kasa kullandı. Snapdragon 800 ile gelen akıllı telefon, 2014 yılının 801 işlemcisine göre geride kalıyordu. Ancak saf Android Ice Cream ile karşımıza çıkan model, bir çok Android akıllı telefon modelinin aksine takılmadan ve neredeyse yavaşlamadan uzun süre kullanıcısını memnun ediyordu.
asass
Nexus 5 yine Nexus 4 benzeri bir tasarımla karşımıza çıktı. Üst ve alt kısım yine hafif ovalleştirilen akıllı telefon, uzun yıllar Android geliştiricilerin bir numaralı akıllı telefonu oldu. Nexus 5 modelinin ve tabii ki diğer Nexus modellerinin en iyi özelliği ise, bu telefonlara Custom ROM ile hızlandırmak zorunda kalmamanızdı. Ancak yine de internette uzun yıllar Nexus 5 için çok özel hazırlanan Custom ROM’lar yayınlanıyordu.
Depolama anlamında 16 GB ve 32 GB ile karşımıza çıkan modelin özellikle 16 GB depolama alanı olan modeli ne yazık ki yetersiz kalıyordu. Akıllı telefonun SD kart slotunun da olmaması, kullanıcıların sürekli olarak hafızayı boşaltmak zorunda bırakıyordu.
Ekran tarafında ise 4,95 inçlik ve 1920 x 1080 çözünürlüğe sahip True HD IPS Plus ekranla karşımıza çıkan model, 445 ppi piksel yoğunluğu ile çoğu rakibinni geride bırakıyordu. O dönemde piksel yoğunluğu ve ekran parlaklılığına kafayı takmış olan LG, Nexus 5 modelinde çok güçlü bir panel kullanmıştı. Batarya tarafında ise 2300 mAh gibi dönemin standartlarrının çok gerisinde kalan bir pille karşımıza çıktı.
Ancak pil omtmizasyonu ve kendi atayacağınız bir pil seviyesinde ortaya çıkan tasarruf modu sayesinde bir gün boyunca üst seviye kullanımda bile Nexus 5 pili dayanabiliyordu. Bu da Android’in saf halinin iOS ile sstabilite konusunda yarışabildiğini ortaya koydu. Türkiye’ye resmi olarak gelmese de, o yıllarda bir çok telefoncu da Nexus 5 modelini uygun fiyata bulmanız mümkündü.
Tasarım olarak ise yine LG G3 modelinde olduğu gibi ince çerçeve ve geniş bir ekran alanı ile Nexus 5 karşımıza çıktı. Fiziksel tuşu olmayan bu akıllı telefon, bugünün tuşsuz akıllı telefonlarına da hazırlık yapıyordu.
Büyük ama ergonomik: Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3, 2013 yılının Eylül ayında karşımıza çıktı. Note 3 ile birlikte Samsung, phablet telefon serisini çok daha şık bir görünüme kavuşturdu. Çıkarılabilir plastik arka kapaktan vazgeçmeyen Samsung, deri görünümlü bir lateks kaplama ile karşımıza çıkmıştı.
Galaxy Note 3 ile birlikte, Samsung tek elle kullanım konusunda iyileştirmeler yaptı. Bir taraftan Note 2’de yer alan 5,5 inçlik ekran 5,7 inç olarak güncellendi. Ancak bu büyümeye karşın, akıllı telefon bu büyüyen ekranı uzunlamasına yerleştirmeyi tercih etti. Böylece Note 2 karşısında tek elde daha rahat kullanılan bir phablet akıllı telefon karşımıza çıktı.
asas
Note 3 ile birlikte, Samsung bugünün köşeli ve hafif yuvarlatılmış kenarlı tasarımına geçmeye başladı. Telefonun arka kısmında yer alan deri görünümlü kapak, telefonun elden kaymasını da önlüyordu.
Galaxy Note 3’ün etrafında yer alan çerçeve, daha çentikli bir yapıda karşımıza çıktı. Bu da cihazın çok daha sert bir görünüme sahip olmasına neden oluyordu. Galaxy Note 3 ile birlikte, çok daha fazla kullanıcının dikkatini çekti.
Bu telefonla birlikte S-Pen, ekran görüntüsü alma, ekran üzeri yazı yazma, el yazısı algılama gibi yeni özelliklerle karşımıza çıktı. Yeni Uzaktan Kontrol menüsü, kullanıcıların yalnızca S-Pen’i yuvasından çıkararak veya düğmesine basarak önemli özelliklere erişmesini sağlıyordu.
Bu kullanışlı özellik sayesinde, arama yapma, e-posta ve mesaj gönderme ,çekilen görüntülere çizimler ve notlar eklemeyi gibi çok sayıda özellik S-Pen ile hayatımıza girdi.
Galaxy Note 3, Exynos 5420 ve Qualcomm 800 işlemci seçenekleriyle karşımıza çıkıyordu. 4K 60 FPS desteği gibi özellikleri ve 4G açısından Qualcomm Snapdragon 800 bir tık öndeydi.
asas
Exynos 5420 ise özellikle grafik performansında Mali-T628 MP6 ile dönemin en iyi grafik özelliklerine sahipti ve Adreno 330 karşısında başarılı sonuçlar alıyordu.
Her iki versiyonla da, dönemin AnTuTu Benchmark, Geekbench gibi performans testlerinde ilk sırayı alan Android akıllı telefon modeli olmuştu. Şarj girişinde micro USB yerine farklı bir giriş tercih eden Samsung, micro USB 3.0 girişiyle karşımıza çıktı. Bu bağlantı o dönemde hızlı şarj sağlasa da, kendi şarj aletini unutan Note 3 kullanıcılarını zaman zaman mağdur etti.
Note 3, 2013 yılının yıldızlarından biriydi ve 2014 yılına da damgasını vurdu. Ancak 2014 yılında ortaya çıkan Galaxy Note 4, çıtayı daha da yükseğe taşıyacaktı. Her ne kadar iPhone 6 Plus modelinin en büyük rakibi olsa da, Galaxy Note 4 modeline dosyamızın sekizinci bölümünde iPhone 6 Plus karşılaştırması ile yer vereceğiz.
Asus padfone asıl şimdi lazımdı.
Asus zenfone 5 ah eski telim
Apple Pay dan Apple ın Türkiye ye verdiği önem anlaşılıyor