Galaxy Note 7 ve pil faciası
Samsung, Çinli markaların küçük gövdelere yerleştirdiği dev piller sonrası, kullanıcılar için çok daha büyük bir pil kullanmaya karar verdi. Yıl ortasına doğru çıkan Galaxy S7, 3000 mAh boyutunda bir pil kullanırken, Note 7 ise 3500 mAh boyutunda bir pile sahipti. O dönemlere göre dev yapıda olan bu pil 7,9 mm kalınlığına sahip gövdeye yerleştirildi.
Bu incecik gövde ve dev pil yapısı için Samsung, kendi bünyesinde yer alan Samsung SDI firmasıyla anlaştı. Öncelikle karşımızda, Edge tasarımına benzeyen, kenarlara doğru kıvrılan bir ekran tasarımı yer alıyordu. Bu kıvrımlı yapı, telefonun üst köşelerinde de alüminyum kasasının kıvrımlı bir şekilde bitirilmesine neden olmuştu.
asasas
Bu göze hoş gelen tasarım ne yazık ki Samsung SDI tarafından üretilen bazı pil modellerinde dikkate alınmadı. Telefonun bu kıvrımı ve inceliği nedeniyle hatalı bir pil tasarımı yapan firma, pilin negatif ve pozitif yüklü elektrotları kıvrılarak birbirine karışmış ve bu da ısınma ve patlamaya neden olmuştu.
Her ne kadar bu hatalı pil tasarımı çok az modelde karşımıza çıkmış olsa da, Ağustos ayında tanıtılan akıllı telefonun, Eylül ayında ardı ardına patlıyor olması Samsung’un tüm modelleri toplatma kararı almasına neden oldu. Edge benzeri kıvrımlı ekranı, 5,7 inç boyutunda Super AMOLED dev ekranı ile kısa sürede pazarı etkisi altına alan model, büyük bir talihsizlikle satıştan çekildi.
Kısa sürede Amperex Technology ile anlaşıp yeni pillerle modelleri donatan firma, yenilenen modeli piyasaya çıkardı. Ancak hiç doğmayan Galaxy Note 6 modelinin ahını mı aldığı bilinmeyen Note 7, yine pilde de yapılan bir tasarım hatası üzerine patlamaya başladı. Bu ikinci patlamalar ise ilk defa amiral gemisi bir akıllı telefonun piyasadan tamamen silinmesine neden oldu.
sasas
Samsung daha sonradan Galaxy Note FE ile bir sene sonra modeli tamamen yenileyerek yeniden piyasaya sürdü. Bu pil krizi sonrası ise Samsung, akıllı telefon üretiminde her süreci denetlenen 8 aşamalı ve kontrollü bir üretim sürecine girecekti.
Peki ama Samsung neden Note 6 isimlendirmesini atlayıp Note 7 ile karşımıza çıkmıştı? Samsung daha önce de dosyamızda anlattığımız gibi ilk olarak S serisi amiral gemisi akıllı telefon modelleriyle piyasaya merhaba dedi. Note serisinin sonradan ortaya çıkması ise sürekli olarak rakamsal anlamda da geride kalmasına neden oluyordu. Samsung tüketicinin kafasını karıştırmamak için S ve Note serisi arasında bu farkı bu şekilde ortadan kaldırmayı seçmişti.
S serisi yeniden sahnede: Samsung Galaxy S7
Samsung’un 2015 yılında tanıttığı Galaxy S6 amiral gemisi, çıkarılamayan pili ve alüminyum gövdesiyle büyük beğeni toplamıştı. Ancak o dönemde Samsung kullanıcıları bu keyiften vazgeçmeye hazır değildi.
Galaxy S7 modelinde de yine alüminyum çerçeve. arka ve ön yüzeyde ise cam kullanıldı. Artık Samsung amiral gemisi akıllı telefon modelleri de daha şık ve etkileyici bir görünüme kavuşmuştu. Tüketici çıkarılamayan pilden pek memnun olmasa da bu yeni duruma alışması gerektiğini kavramıştı.
Ekran tarafında 1440 x 2560 piksel çözünürlükte Süper Amoled 5.1 inç büyüklüğünde ekran kullanan marka, yine Edge modeli ile karşımıza çıktı. Ancak ilk dönem Edge modellerden ders ana firma, bu sefer kıvrımlı ekranın zarar görmesini engellemek için çerçeve desteği ile biraz ekranı kırpmıştı.
Hatta Galaxy S7 modelinde de Edge tasarımını andıran, kenara doğru hafif taşan bir ekran kullanıldı. İşlemci olarak ise dönemin performanslı işlemcileri den Exynos 8880 karşımıza çıktı. Son yıllarda Samsung kullanıcıların canını sıkan Exynos, o dönem Qulacomm’un Android dünyasında en büyük rakibi olmuştu.
Samsung, Note serisiyle çok farklı bir kullanıcı kitlesine hitap etse de, Galaxy S amiral gemisi serisi her zaman bir adım öndeydi. Ancak 2016 yuılında Galaxy S7 ile Android amiral gemisi savaşında önemli bir güce sahip olan Samsung, Note serisinden beklemediği bir darbe yedi. Bu da sene boyunca tek amiral gemisinin pazarda yer almasını sağlamıştı. Bu kriz döneminde Samsung, Galaxy S serisinin ne kadar önemli bir güce ulaştığını görmüş oldu. Zira Galaxy Note 7 faciasına rağmen, S7 satışları neredeyse etkilenmedi.
Ancak, Galaxy S serisi ne Note serisinde son iki sene içinde çok büyük değişimler yaşanmamıştı. Çinli rakipler ise çok daha güçlü bir şekilde piyasaya girmeye başlamış, çift kamera ve çerçevesiz ekran gibi yeniliklerle, kullanıcıyı kendilerine doğru çekiyorlardı. Samsung artık değişmek ve çağa ayak uydurmak zorundaydı.
Yok Apple geriden gelip trendi belirlemiş yok 7 den sonra gözle görülür değişimler oluyormuş vs. Lütfen bu kadar saçmalamayın artık adamlar hâla 2 kamerada ısrar ediyor ve 4 senedir aynı telefon modelinin sadece işlemcisini değişitirip kakalıyor…
Merhaba, öncelikle yorum için teşekkürler. Tabii ki bu anlattığımız dönem çift kamera dönemi. İlk olarak Android modeller ortaya çıkmıştı. Ama Apple sonrası çift kameralı modeller trend haline geldi. Özellikle bokeh efekti önemli bir artı. Ama tabii ki iPhone x sonrası dönemde yeniden bir kendini tekrarlama ile karşı karşıyayız gibi görünüyor. En azından asıl iPhone modeli için durum eleştirdiğiniz gibi. Dosyanın ileri bölümlerinde bu konuya değineceğim, tekrar teşekkürler.
Güzel seri devamı gelsin, Mİ6 yı işlemeyi unutmayın bir sonraki makale de👋🏻
Mi 5 kullandığım en zevkli telefondur.