Reklam

Dünden bugüne cep telefonu tarihi – 10

5
Reklam
asdasdas

Google Pixel serisi ile yeni Android deneyimi

Google, 2016 yılının sonunda tanıttığı Google Pixel serisiyle bir anda tüm dikkatleri üzerine çekti. Nexus akıllı telefon modellerine elveda diyen Google, diğer Android akıllı telefon markalarıyla ortak geliştirme aşamasından da ileriye gitmişti.

asas

Böylece, Google gerçek anlamda kendine ait olan ilk Android akıllı telefon modeliyle karşımıza çıktı. Ekim 2016’da tanıtılan Google’ın ilk telefonu, akıllı telefon dünyasında da heyecan yarattı.

android akıllı telefon, akıllı telefon, amiral gemisi, iphone, amiral gemisi akıllı telefon

Reklam

Google, amiral gemisi akıllı telefon olarak Pixel ve Pixel XL adında iki ayrı modelle karşımıza çıktı. Ekran tarafında iki modelde de AMOLED panel kullanılıyordu. Pixel modelinde 5 inçlik bu ekran Full HD çözünürlük yani 1920 x 1080 şeklinde karşımıza çıktı.

Pixel XL tarafında ise 5,5 inç büyüklüğünde QHD yani 1440 x 2560 piksel çözünürlük değeri karşımıza çıktı. Piksel XL modeli 534 ppi, Pixel ise 441 ppi piksel yoğunluğuna sahipti.

İşlemci tarafında ise 14 nm fabrikasyon sürecinde üretilen Snapdragon 821 karşımıza çıktı. Bu işlemci 2016 yılı için çok performanslı olsa da, 2017 yılında 10 nm işlemcilerin piyasaya girmesi, Pixel modellerinin biraz geride kalmasına neden oldu.

Kamera tarafında Google Pixel ve Pixel XL, 12 Megapiksel çözünürlüğe sahip ve f/2.0 diyafram açıklığıyla karşımıza çıktı. Diyafram açıklığı 2016 yılı amiral gemilerinde 1.7 değerlerine kadar düşmüştü. Google bu diyafram açıklığına rağmen Pixel serisiyle DxOMark listesinde HTC U11’in arkasında ikinci sırada yer aldı.

Böylece Google Pixel serisi, Nexus modellerden alıştığımız kamera performansını aynı şekilde devam ettiriyordu.

Google tasarım açısından ise bazı kullanıcıların hoşuna gitmese de Android tarafında karşımıza çıkan materyal tasarım öğelerine yer vermişti. Ancak 2016 yılının tasarım standatları 2017 yılında pek geçerli değildi. Artık geniş çerçeve tasarımlarının modası geçmişti.

Sade ve etkiyeci olan bu tasarım Pixel 2 serisinde de devam etti ve geniş ekran deneyimi en azından Pixel 2 XL ile karşımıza çıktı.  Google Pixel serisiyle aslında Nexus serisini yeni bir tasarım çizgisine oturtmuş oldu. Ancak hızlı Android deneyimi için OnePlus sürekli kendini geliştiriyordu. Diğer tarafta ise Android’in babası olarak bilinen Andy Rubin, Essential Phone ile piyasada heyecan yarattı.

Android Nougat

Google Pixel amiral gemisi akıllı telefon, Andoid 7.0 Nougat sürümü ile birlikte karşımıza çıktı. Bu sürümle birlikte Android çoklu görev ve aynı anda uygulama çalıştırma gibi kabiliyetler kazandı.

Aslında bu kabiliyetler Samsung gibi markalar tarafından son bir iki senede üçüncü taraf yazılımlarla kullanılıyordu. Android tarafına gelen bu destekle birlikte, takılma olmadan iki farklı uygulamayı farklı pencerelerde açmak ve aralarında geçiş yapmak mümkün hale geldi.

Özellikle Galaxy Note 8 ile birlikte, kalemle iki uygulama arasında takılmadan geçiş yapmak mümkündü. Bu iki pencereli kullanım Android tarafından çok sevilen özelliklerden biri haline geldi. Android akıllı telefon modelleri böylece, çok daha yetenekli hale geliyordu.

Bu yeni Android işletim sistemi ile birlikte bildirimlerin içinden yanıt verme özelliği de karşımıza çıktı. Bugün artık ne zamandan beri kullandığımızı bilmediğimiz bu temel özelllik, WhatsApp‘ı açmadan, yanıt verme gibi imkanlarda sunuyor.

Yine, gelen bildirimleri uygulamaya girmeden ve okundu bilgisi karşı tarafa gitmeden okuyabilmeniz de Nougat ile birlikte mümkün hale geldi.

Daydream özelliği ise, Android tarafında VR oyun ve uygulamalara verilen destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu özellik sayesinde Android, kullanıcıların çok daha iyi bir VR deneyimi yaşamıasını amaçlıyordu.

Mobil oyun performansını geliştirmek için ortaya çıkan Vulkan API ise, 3D grafik  performansını artıran ve daha düşük CPU kullanımını sağlayan bir API olarak karşımıza çıktı. Nougat ile birlikte, Vulkan API destekli oyunlar, Google Play üzerinde işaretlenmişti. Tabii ki bunun için akıllı telefonunuzun da bu desteği sağlaması gerekiyordu.

5 YORUM

  1. HTC u11 kullanıyorum 3 yıl oldu, harika bir telefon, tek bir defa yarı yolda koymadı, kamerası halen orta üst segment telefonların kamerasından daha iyi,

  2. Yıl 2014 HTC M8 modeli çift kameralı: çoğu insan dalga geçiyordu, hatta dönemin bazı editörleri de dahil.
    Gel zaman git zaman bugün telefonların arka kısmı kameralardan geçilmiyor,
    HTC gerçekten bir başka idi, ama kötü fiyat politikası sonuç hüsran.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version