Reklam

Dünden bugüne cep telefonu tarihi – 10

5
Reklam
asdasdas

iPhone X ile iPhone form değiştiriyor

Eylül ayında karşımıza çıkan iPhone 8 ve 8 Plus, yeni bir iPhone modeli olsa da, amiral gemisi Android akıllı telefon tarafında ortaya çıkan dev ekranlar ve ince çerçevelerin kullanılmaması Apple hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

asass

Özellikle Apple, True Tone gibi önemli bir aydınlatma özelliğine rağmen yüksek çözünürlük ve yüksek ppi desteğini 8 ve 8 Plus modelinde sunmamıştı. Kamera tarafında da, yazılımsal anlamda bazı geliştirmeler karşımıza çıkıyordu.

Ancak takvimler Kasım ayını gösterdiğinde, iPhone için yeni bir tasarım çağının ilk işaret fişeği de yakılmış oldu. iPhone X ile birlikte Apple fiziksel tuşu tamamen ortadan kaldırdı. Artık parmak izi sensörü yani TouchID çağı sona ermiş, FaceID ile yüz tanıma sensörü hayatımıza girmişti.

Reklam

android akıllı telefon, akıllı telefon, amiral gemisi, iphone, amiral gemisi akıllı telefon

Aslında bu özellik Android tarafında yıllardır kullanılıyordu. Ancak bu iris sensörlerinin çok başarılı çalışmadığı ve çok güvenilir olmadığı ortadaydı.

FaceID ise, Apple’ın iPhone X tasarımında dev bir çentik kullanmasına neden olacak kadar çok sensör barındırıyordu. Kişiyi üç boyutlu tarayan bu teknoloji, çok daha doğru bir yüz tanıma teknolojisini karşımıza çıkardı.

Tabii ki iPhone X, FaceID sensörü ilk zamanlarda bugün olduğu gibi mükemmel durumda değildi. Sakalla tanımama, ikiz kardeşin ya da benzer birinin telefonu açabilmesi gibi sıkıntılar ilk zamanlar FaceID teknolosinin sorgulanmasına neden oldu.

asas

Ancak Apple, sürekli yaptığı güncellemelerle bu açıkları hızla kapatmayı da bildi. Ekran tarafında 5,8 inç büyüklüğünde 1125 x 2436 piksel çözünürlüğe sahip olan Super Retina OLED bir panel karşımıza çıktı.

Apple ilk defa IPS LCD dışında bir panel kullanmıştı. Şu ana kadar karşımıza çıkan en büyük iPhone olan iPhone X, yüzde 82,9 gibi ekran kasa oranıyla Android rakiplerine de nispet yapıyordu.

Bu parlak ekran Wide color gamut özelliği sayesinde, daha geniş bir spektrumda daha doğru ve canlı renkleri verebilme özelliğine sahipti. iPhone kullanıcıları, yıllar sonra ilk defa Apple tarafında büyük bir değişim ile karşı karşıya gelmişti.

Kamera tarafında ise çift kamera kurulumu bizi karşılıyordu. iPhone 8 Plus ile benzer yapıda olan bu kameralar  12 Megapiksel çözünürlüğe sahipti. Ana kamera  f/1.8 diyafram açıklığında geniş açılı, telefoto özellikli kamera ise iPhone X tarafında f/2.4 diyafram açıklığı ile karşımıza çıkıyordu.

Bu modelle birlikte Apple, bugün bile kullandığı çentikli ve geniş ekranlı tasarım çizgisine geçmiş oldu. Bu çentikli iPhone X tasarımı, gelecek senenin Android akıllı telefon modelleri için de trend haline gelecekti.

iOS 11

2017 yılında karşımıza çıkan iOS 11 işletim sistemiyle birlikte önemli tasarım değişiklikleri ortaya çıktı. Kilit ekranı ve Bildirim Merkezi birleştirildi, tüm bildirimlerin doğrudan kilit ekranında görüntülenmesine, içeriğin gösterilmesi ya da gizlenmesi için aşağı ve yukarı kaydırma seçeneklerini ortaya çıktı.

Kontrol Merkezi’nin farklı sayfaları, daha fazla seçenek için 3D Touch veya Force Touch simgeleri ile tek bir sayfaya birleştirildi. App Store, editör içeriğine ve günlük vurgulara daha fazla odaklanmaya başladı.

Siri, bu yeni işletim sistemi ile yeni yetenekler kazandı. Buna göre Siri kullanıcıların çıkarlarını daha iyi anlamak ve daha iyi öneriler sunmak için, diller arasında tercüme edebilecek, insan seslerine daha fazla sahip olacak ve gizlilik odaklı bir “cihaz içi öğrenme” tekniği uygulamaya başladı.

Kamera tarafında da gelişmiş portre modu fotoğrafları için yeni ayarlar ve fotoğraf ve video boyutlarını azaltmak için yeni kodlama teknolojileri karşımıza çıktı.  Mesajlar, iOS ve macOS cihazları arasında tamamen senkronize edilmiş mesajlar için iCloud ile entegre hale getirildi.

Dünden bugüne cep telefonu tarihi dosyamızda bir bölümün daha sonuna geldik. Artık akıllı telefon modellerinin çığ gibi arttığı bir dönemi anlattığımız için bazı modelleri atlamış olmamız olası.

Ancak 2017 sonrası 2020 yılına gelene kadar akıllı telefon dünyasında etkili olan markaların gelişimlerini de yansıtmaya çalışıyoruz. Bu dönemle alakalı eleştiri ve görüşlerinizi yorumlara bekliyoruz.

5 YORUM

  1. HTC u11 kullanıyorum 3 yıl oldu, harika bir telefon, tek bir defa yarı yolda koymadı, kamerası halen orta üst segment telefonların kamerasından daha iyi,

  2. Yıl 2014 HTC M8 modeli çift kameralı: çoğu insan dalga geçiyordu, hatta dönemin bazı editörleri de dahil.
    Gel zaman git zaman bugün telefonların arka kısmı kameralardan geçilmiyor,
    HTC gerçekten bir başka idi, ama kötü fiyat politikası sonuç hüsran.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version