Reklam

Dünden bugüne cep telefonu teknolojisi-1

8
Reklam

Kapaklı ve kızaklı telefon çağı 

Ancak 1996 yılı için başka sürprizler daha karşımıza çıktı. Motorola kapaklı ilk cep telefonu sonrası tamamen kapanabilen, istiridye kapak dediğimiz ve Razr’ın atası kabul edilen Motorola StarTac ile karşımıza çıktı. Böylece gerçek anlamda kapaklı cep telefonu da tarih sahnesine çıkmış oldu.

Nokia ise kapaklı telefon yerine farklı bir atılım peşindeydi. İlk kızaklı telefon olan ve Matrix filminde de karşımıza çıkan Nokia 8110 1996 yılında ortaya çıktı. Ergonomik bir tasarıma sahip olan telefon hafif eğimliydi ve kolayca yüzünüze oturan bir yapıya sahipti.

Yine bu yılda ortaya çıkan kapaklı telefon Ericsson GF768 ise rakiplerine göre daha ağır ve hantal bir yapıdaydı. Şirketin küçük LCD ekran inadı ise devam ediyordu. Buna rağmen telefon kapaklı telefonlar arasında başarı kazandı.

cep telefonu, cep telefonu tarihi, cep telefonu teknolojisi, ilk cep telefonu
Nokia 8110
Reklam

Ericsson 1999 yılında ise kapaklı telefon pazarına iki ayrı modelle girdi. Bunlardan T10 çok daha uygun fiyatlı ve renkli yapıya sahipti. Ancak T28 World kapaklı olmasının yanında çok küçük yapısıyla gerçek anlamda cepte taşınabilecek kadar küçük ve 83 gr ağırlığıyla dünyanın en hafif cep telefonu ünvanının da sahibi olmuştu.

NEC, yine bilgisayar ve cep telefonu tarihi açısından önemli değişimler yapan ilginç firmalardan biri. 1996 yılında tanıtılan Mova N103 Hyper, özelleştirilebilir zil seçeneği olan ilk cep telefonu modeli olarak tarihe geçti. Çok basit bir özellik gibi gelse de 1996 yılı için bu büyük bir devrimdi. Ancak bu yeniliğin keyfini piyasanın büyükleri sürecekti.

Nokia’nın yükselişi

Ericsson, Nokia karşısında önemli bir rakip olsa da Finli üretici, çok daha farklı bir kulvarda yarışıyordu. Rakiplerinin aksine trend belirleyen firma, ilk yükselişini 2110 ile yaptı. Nokia 1110 ile iyi bir başlangıç yapsa da, uzayan anteni ve hantal yapısı bir süre sonra firmanın yeni bir strateji sergilemesini sağladı.

Nokia cep telefonu modelleri için önemli bir temel model olan 2110, Lityum-İon pil kullanmaya başlayan ilk modellerden biriydi. Ancak bu teknoloji biraz pahalı olduğu için çok kısıtlı bir pazarda sunuldu.

asas

Telefonun asıl pili ise 2000’li yıllara kadar kullanılmaya devam eden NiMh pillerdi. Telefonun ortasında yer alan aşağı yukarı tuşları, 3110 gibi önemli telefonlara da ilham kaynağı olacak ve bu ikili tuş tekli bir onay tuşu haline gelecekti.

Nokia 2110

Nokia 2110 ile başlayan Nokia çağı asıl büyük sıçramayı 3110 ile gerçekleştirdi. Yön tuşları sağ tarafa taşınırken, orta kısma Nokia tasarımının temel öğesi haline gelen tek tuş yerleştirildi. 3110 ile birlikte Nokia büyük satış rakamlarına ulaştı. Özellikle yılan oyunu bu modelle birlikte hayatımıza girdi.

Bu modelden sonra karşımıza çıkan 5110 ise değiştirilebilir renkli kapaklarıyla karşımıza çıktı. Özellikle 1998 yılında kalın 4 santimlik modellerin olduğu pazarda 3 santimetre gibi ince yapısıyla ciddi bir satış rakamına ulaştı ve markanın en çok satan modellerinden biri oldu.

Bu dönemden sonra ise Nokia telefonlar küçülmeye başladı. Nokia 6110 ile birlikte artık avucumuza sığan yapıya kavuşan Nokia, asıl devrimi ise 8810 ile gerçekleştirdi.

Daha önce üretilen kızaklı 8110’un geliştirilmiş hali olan, Metal gövdesi ve kızaklı yapısıyla 8810 uzun yıllar cep telefonu kullanıcılarının gözdesi olarak kaldı. Yine bu modelin titanyum kaplı özel bir versiyonu ise ilk özel üretim telefonların da ortaya çıktığının habercisiydi.

8 Yorum

  1. Aşağıda bir Androidli fakir daha iPhone’a laf çakmaya çalışmış ama becerememiş. Cep telefonunu da Apple buldu bilgisayarı da… Ama senin gibi bir fakir bilemez, git Android ile Windows kullan fakir seni.

  2. Yazı eksik. Aselsan nın ürettiği fakat KVK ve Karamehmet ortaklığı tarafından yok edilen cep telefonunu unutmuşsunuz. Türkiye cep telefonu trenini kaçırdı ise KVK nın günahı çoktur.

    • Aselsan kvk’nın yüzünden piyasadan silinmedi, mesut çevik’in bununla ilgili çok detaylı bir araştırması var YouTube da izleyebilirsin

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version