İnternet alışkanlığımızın çok büyük bir kısmını oluşturan Facebook, 2004’te kurulduğunda şuanki halinden çok farklıydı. Gelin isterseniz Facebook’un gelişimine göz atalım.
2004
Önceleri “The Facebook” olarak anılan Facebook, 2004 yılında Harvard üniversitesinden internete merhaba dedi. Duvar özelliğinin eklenmesiyle birlikte ilk yılında 1 milyon üye sayısına ulaştı.
Kurulduğu zamanlarda, insanların hayatlarına bu kadar etkili olmasa da o zamanlarki ismiyle The Facebook’un temel özellikleri o zaman da aynıydı.
{pagebreak::2}
2005
2005 yılında herhangi bir değişikliğe uğramayan Facebook, aynı yılın Ağustos ayında adının başındaki “The” ekini attıktan sonra “Facebook” olarak anılmaya başlandı.
Eylül ayında öğrenciler tarafından büyük rağbet gören site, ekim ayında ise fotoğraf yükleme servisini hizmete sundu. Bu gelişmelerin ışığında üye sayısı 5.5 milyonu aştı.
{pagebreak::3}
2006
Günümüzde herkesin kullandığı “Mobil Facebook” temelleri bu yılda atıldı. Ağustos ayında “Not Ekleme” özelliği de eklendi. Eylül ayında ise “Haber Kaynağı” özelliğini getiren üyelerinden büyük tepki gördü.
Çünkü Facebook güvenliği sıfıra indirerek tüm üyelerin birbirini görmelerini sağladı. Yepyeni özellikleri ile birlikte Facebook 2006 yılını 12 milyon kullanıcı ile kapadı.
Bu sene içerisinde MySpace’in News Corporation’a satılmasıyla birlikte, Facebook’un da şirket bünyesine katılacağı söylenmiş fakat daha sonra bu söylenti Mark Zuckerberg tarafından yalanlanmıştır.
{pagebreak::4}
2007
2007 yılında Facebook teknoloji harikası iPhone ile tam uyumlu hale geldi. Ekim ayında ise Microsoft’un “Mobil Facebook”a yaptığı yatırımlar Facebook’un önünü daha da açtı.
Reklam sistemi de bu yılda Facebook’a eklendi. Tüm bu gelişmelerle birlikte Facebook 2007 yılı sonunda 50 milyon üye sayısına ulaştı.
Microsoft bu sene içerisinde, firmanın %1,6’lık hissesini 240 milyon Dolar ödeyerek satın almıştır.
{pagebreak::5}
2008
2008 yılında yaptığı hamlelerle üye sayısını katlayan Facebook, Nisan ayında sohbet özelliğini getirdi. Temmuz ayında ise App Store’a ilk kez iPhone için Facebook uygulaması yayımlandı.
2008 yılında Facebook’un üye sayısı 100 milyona ulaştı. Sunduğu site içi oyunlarla birlikte de gündeme gelen Facebook’ta 2008 yılında Farm Ville çılgınlığı yaşanıyordu.
Yine bu yıl içerisinde insanların birbirlerini Facebook kullanmaya davet etmesiyle birlikte kullanıcı sayısı ikiye katlanmıştı.
{pagebreak::6}
2009
2009 yılına hızla giriş yapan Facebook, üyelerini “Like” özelliği ile tanıştırdı.
Ekim ayında ise güvenlik ayarlarında oynamalar yapan facebook önü alınamaz bir büyümeyle 2009 yılında üye sayısını 350 milyona ulaştırdı.
2009 aynı zamanda İsmail YK’nın Facebook isimli şarkısını yaptığı sene olarak dikkat çekiyor. 2009 yılında Facebook kullanıcı sayısı 250 milyona ulaşmıştır. Yine 2009 yılında Facebook’a Azerice dil desteği eklenmiştir.
{pagebreak::7}
2010
2010 yılının Nisan ayında Open Graph API hizmetini kullanıcılarına sunan Facebook, bu uygulama ile kurumlara kendi sitelerini Facebook gibi tasarlamalarına imkan tanıdı.
Ekim ayında ise “Sosyal Ağ” filmi ile adından söz ettirmeye devam eden Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg; Time Magazine dergisi tarafından “Yılın Adamı” seçildi. Facebook 2010 yılını 500 milyon kullanıcı ile kapadı.
{pagebreak::8}
2011
2011’i geride bırakırken, 800 milyonu aşkın üyesiyle dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook, ara yüzünde değişikler yaptığı için yine tepki gördü. Zaman tüneli 2011 yılında çıkmış ve ilk olarak belli kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanmıştı.
{pagebreak::8}
2012
2012 yılına gelindiğinde, “Dürtme” özelliği mobile geldi. Aynı zamanda bu sene içerisinde sitenin üye sayısı 1 milyarı aşmıştır. Yine 2012 yılı içerisinde dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi ünvanını almıştır.
21 Aralık 2012’de dünyanın yok olmamasıyla birlikte, Facebook büyümesine devam etmiştir.
{pagebreak::9}
2013
2013 yılı itibariyle Facebook artık rüştünü ispat etmiştir. Dünya’nın 7’de 1’ini içerisinde barındıran site, reklamcıların ve markasını büyütmek isteyenlerin bir numaralı yeri haline gelmiştir. Facebook 2013’ü 7.87 milyar Dolar gelir ile kapatmıştır.
{pagebreak::10}
2014
2014 yılı itibariyle, Alexa istatistiklerine göre, Facebook dünyanın en çok ziyaret edilen 2. sitesidir. Başarısı artık su götürmez bir gerçektir ve internet onun etrafında şekillenir. 2014 yılı itibariyle de site artık bildiğimiz görümüne kavuşmuştur.
{pagebreak::11}
2015
Bu yıl içerisinde Facebook yöneticisi Peter Thiel, Facebook‘un değerinin 8 milyar Dolar olduğunu ve proje gelirlerinin gelirlerinin 1 milyar Dolar olduğunu söyledi. Facebook’un video uygulaması da bu yıl içerisinde çıkmıştır.
Buna ek olarak video kayıt ile mesaj gönderebilme özelliği de 2015 yılı içerisinde kullanıcılara sunulmuştur.
{pagebreak::12}
2016
2016 yılı itibariyle 1 milyar aylık ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci sitesi olan Facebook, devleşmeye devam edecek gibi duruyor.
2008 de iyimiş. 2011 sürümünü hiç beğenmedim. Çok karışık geliyor göze. Alışırız az çok ama 1 haftadır kullanıyorum hala sevemedim.
her çıkışın biri inişi de olur. Bakalım facebook’un sonunu getiren ne olacak?
facebooktan nefret ediyorum samimiyeti öldüren şeylerdende.
bence dusus trendinde, twitter buyuyor. ayrica ben dahil tanidigim herkesin en az 2 hesabi var. hatayla acilan, kapatmayi unutmus fln. rakamlar net olamaz…
Google rakip olabilir mi ne dersiniz?
Yeni özellik ve servis eklemeleri ile her zaman kendinden söz ettirmeyi başarıyor.
Nefret ediyorum. Kullanmıyorum, kullanmayacağımda
Yenilik her zaman iyidir bence
2008 sürümü çok iyiydi. basit stabil ve cok kullanışlıydı
cok amele kayniyor ya birakiyoruZ
facebook'un değeri 8 milyar dolar mı? 2015'te bile yaklaşık 200 milyar dolardı. şimdi ise 300 milyar doların üstünde değeri var.
2008 king di ya
En iyisi 2008-2009 sürümüydü. Sonrasında hep geriye gitti tasarım olarak.
Vay be ne buyumus 2004 e bakın…
eskidendi herşey eskiden..bir heyecan vardı şimdi sıradanlaştı kullanan çoğu kişi eh olsun hesabım mantığı ile tutuyor kullananların çoğu keyif almıyor artık
Bende 2007 yılında kullanmaya başlamıştım ama 2008 yılı kullanım oranlarında zirve yaptığı zamanlar olmuştu. O zamanlar ben belki günümün 3-4 saatini oyun oynamama rağmen o sitede geçirirdim. Ama şimdi tüm günümü bilgisayarın başında geçirmeme rağmen toplasan 30,40 dk falan kullanıyorum, bununda belki yarısı iş amaçlı.
atı alan üsküdarı geçti batsa ne batmasa ne mark amca paraları götürdü darısı tayyip amcaya
"21 Aralık 2012'de dünyanın yok olmamasıyla birlikte, Facebook büyümesine devam etmiştir." abi bu ne gereksiz bilgidir ya 🙁
bnce tamam bıyandan uzaktakı arkaddaslarmızla konuşup hasret gıermemız acısından okey amaa sapıklıklar ve guvensızlık özelllikle ınsanlara karsı bnce kötü bn kullanıyorum ama faydas oldugu kadar zararıa var bde bos zaman kayybı gırıyosun ne zaman vaktın geçtgini anlamaıyosun bu acıdanda kotu