İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve birbirine bağlayan elektronik iletişim ağı anlamına gelir. Binlerce ticari, devlet ve serbest bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla ortaya çıkar. Bilgisayarlar veya akıllı telefonlar arasında veri aktarımı çeşitli protokollere göre gerçekleşir.

İnternet sayesinde pek çok mümkündür: Oyun oynamak, görüntülü veya sesli veya hem görüntülü, hem sesli iletişim kurmak, trilyonlarca bilgiye ulaşmak bunlardan bazılarıdır.

{pagebreak::İnternetin Doğumu}

İnternetin Doğumu

İnternetin kökeni, özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri’ne dayanır. 1960 yılındaki ilk araştırmalar başlamıştır. 1980’lerde akıtılan milyarlarca dolar sayesinde temeli oluşmuştur. 1990’larda uluslararası ağın yaygınlaşması vasıtasıyla internet, hayatımıza girmiştir.

 

{pagebreak::Arpanet}

Arpanet

Akıtılan milyarların nedenlerinden bahsedelim: 1960’larda Advanced Research Projects Agency (ARPA), A.B.D savunda sistemi için Advanced Research Projects Agency Network’e finans sağlamaya başladı. 1960’lardaki uygulamalarla 1969’da internet gelişmiştir. ARPANET, böylece internete dönüşmüştür.

 

{pagebreak::Kullanım}

Kullanım

Kişisel bilgisayarlar ile İnternet’e bağlanabilmek için sıklıkla telefon hattına ihtiyacı vardır. Ancak günümüzde bu ihtiyaç otadan kalkmış gibidir. Uydu, fiber optik kablo ve Wi-Fi  sayesinde de internete kolayca bağlanılabilir.

 

İnternetteki her site bir adresi numarasına sahiptir. Bu da 4 kanaldan oluşan ve her kanalın 0 ile 255 arası değeri olan bir koddur. Yani sayfa açma kaynaklarının tükenmesi söz konusu değildir. Kullanıcı bu sayısal değerleri aklında tutamaz ve bunlar sözel kodlarla çağrılır. Adresleri web sayfasına eş değer tutan DNS sunucuları mevcuttur.

{pagebreak::TCP-IP}

TCP-IP

İnternetin ulaşımını bu kadar kolay kılan şeyse TCP/IP dosya iletişim protokolüdür. Tabirin tam ismi Transmission Control Protocol/Internet Protocol’dur ve bu da Aktarım Denetim Kontrolü anlamına gelir.

TCP/IP, bilgisayar dilini çevirip iletişim kurmayı sağlayan bir yapıdır. İşletim sistemine ihtiyaç duymaz.Böylece sırada telefonlar bile basitçe internete bağlanabilir.

{pagebreak::Tehditler}

Tehditler

İnternet pek çok konuda kullanıcıları bilgilendiren eşsiz bir veri kaynağıdır. Milyonlarca ansiklopediye denk bilgi sunar ama bir o kadar da zararlı olabilir.

 

Çocuk pornosu, devletlerin çok ağır cezalar vermesine rağmen yükselen bir sorundur. Aynı zamanda virüs, truva atı, worm, keylogger gibi zararlılar, internetteki kötü niyetli kişilerce geliştirilmiştir. Bunlar sayesinde kişisel bilgileriniz çalınabilir, mahremiyetiniz mahvolabilir ve kredi kartı hırsızlıkları ile karşılaşabilirsiniz.

{pagebreak::Gelişim}

Müthiş Gelişim

Tüm teknolojiler arasında en hızlı yaygınlaşan internettir. Televizyonların, radyoların, telefonların gelişmesi onlarca yıl almıştır ama internet, birkaç yıl içinde dünyayı fethetmiştir. Artık içinde internet olmayan hane, çok nadir durumlar haricinde yok gibidir.

 

:: İnternet hayatınıza neler kattı?