Apple’ın hafta başında gerçekleşen geliştirici etkinliğinde masaüstü işletim sistemi OS X‘in yeni sürümü tanıtıldı. OS X 10.10 Yosemite olarak adlandırılan yeni sürüm, birçok köklü değişiklikle Mac kullanıcıları ve teknoloji severleri heyecanlandırdı.

Peki ya OS X işletim sisteminin ulaştığı bu son noktanın arka planında nasıl bir tarih yatıyor. İlk olarak 2001 yılında kullanıcılara “merhaba” diyen işletim sistemi zaman içerisinde ne gibi değişimlerden geçti?

Bu soruların yanıtlarını merak eden kullanıcılarımızı kısa bir tarihsel yolculuğa çıkarıyoruz ve en önemli yönleriyle başlangıcından bugüne OS X işletim sistemlerine göz atıyoruz. İşte, 10.0 Cheetah‘dan başlayan ve günümüzde 10.10 Yosemite‘ye kadar ulaşan OS X macerası….

{pagebreak::1}

Mac OS 10.0 Cheetah ve 10.1 Puma (2001)

Başarısız bir kaç denemeden sonra, NeXT‘in satın alınmasıyla ortaya çıkan Mac OS X 10.0 Cheetah, Apple’ın yeniden doğuş yolundaki ilk olumlu sinyalleri veren hamle oldu. İşletim sisteminin adındaki “X” aslında Roma rakımıyla 10‘u ifade etse de, Unix tabanlı bir sistem olması ve altyapısını paylaştığı NeXT‘e gönderme yapması da hoş tesadüfler olarak öne çıktı.

2001 yılındaki ilk sürümü takiben aynı yıl gelen 10.1 Puma ile kararlılık sorunları giderilen 10.0 Cheetah, DVD oynatma ve CD yazma yeteklerine kavuştu. Yeni işletim sistemini Mac OS 9’dan ayıran Aqua görsel teması gelecek Mac OS X sürümlerinin de temelini oluşturdu. 

İlk iki sürümdeki en dikkat çekici ayrıntılardan biri ise, yukarıdaki görselde de görülebileceği üzere işletim sisteminin varsayılan tarayıcısının Internet Explorer olmasıydı. O tarihlerde Safari henüz yazılmamıştı ama Apple‘ın kendi tarayıcısının gelmesi uzun sürmedi.

{pagebreak::2}

MAC OS X 10.2 Jaguar

Apple‘ın ilk büyük kedileri Çita ve Puma’yı Jaguar takip etti. İlk iki Mac OS X sürümüne göre daha popüler olan 10.2 Jaguar, Apple‘ın kendi tarayıcısı Safari’nin yer aldığı ilk Mac OS X sürümü olarak da tarihe geçti. 

{pagebreak::3}

Mac OS X 10.3 Panther (2003)

10.3 Panther sürümü, 10. ana sürümün Mac OS 9′a sağladığı hız farkının büyük ölçüde hissedildiği sürüm olarak dikkat çekti. Panther sürümüyle birlikte MAC OS X‘in sevilen özelliği Expose kullanıma sunuldu. 2003 yılı itibarıyla Mac kullanacıları için açık pencereler arasında kendini kaybetme korkusu son bulmuştu. 

{pagebreak::4}

Mac OS X 10.4 Tiger (2005)

Apple‘da geçiş dönemine denk gelen sürümlerden biri olan Tiger, şirketin Mac‘lerde PowerPC işlemcileri bırakıp Intel işlemcilere terfi etme sürecinin başlarına tanıklık etti. İlk sürümü 2005 yılında gelen işletim sistemi widget, spotlight gibi önemli yeniliklere sahipti.

{pagebreak::5}

Mac OS X 10.5 Leopard (2007)

2007 yılında kullanıma sunulan Leopard’ın hem PowerPC işlemcili Mac‘ler, hem de Intel işlemcili Mac‘ler için olan sürümü yazıldı. Geçiş dönemi işletim sistemi olan 10.5 Leopard, belki de Apple‘ın en çok uğraştığı sürümlerden biri olarak dikkat çekti. Yeniliklere imza atılan işletim sisteminde, işlemci değişim süreci de yaşandı. 

{pagebreak::7}

Mac OS X 10.6 Snow Leopard (2009)

Sadece Intel işlemcileri destekleyen ilk Mac OS X sürümü olarak tarihe geçen Snow Leopard, aynı zamanda optik disklerde satılan son Mac OS X sürümü olarak da kayda geçti. Kendinden önceki Leopard sürümünün birçok özelliğini stabil hale getirdi. 29 dolarlık düşük fiyatıyla Mac kullanıcılarının memnun olmasını sağlayan işletim sistemi günümüzde eski Mac modellerinde sağladığı yüksek performansla hala tercih ediliyor.

{pagebreak::8}

Mac OS X 10.7 Lion

Mac OS X işletim sisteminin iOS ile kaynaşmaya yoğun olarak başladığı sürüm olarak dikkat çeken Lion‘da, iOS‘tan gelen birçok sevilen özellik yer aldı. İşletim sisteminin önemli özelliklerine yönelik değişimlere de imza atıldı. Önceki sürümlerin Spaces ve Expose özellikleri Lion sürümü ile bir araya getirildi ve Mission Control adını aldı.

{pagebreak::9}

OS X 10.8 Mountain Lion

Apple‘ın işletim sisteminin adından “Mac” ifadesini çıkardığı ve sadece “OS X” olarak kullanmaya başladığı sürüm 10.8 oldu. Artık Mac OS X yerine OS X olarak anılan işletim sisteminin iOS yakınlaşması  bu sürümde de devam etti. Notlar, Hatırlatmalar, Mesajlar, Game Center ve Bildirim Merkezi gibi yeniliklere imza atıldı.

{pagebreak::10}

OS X 10.9 Mavericks

Geçtiğimiz yıl tanıtılan OS X 10.9 Mavericks‘de büyük kedi isimlerini bırakan Apple, ABD‘deki çeşitli bölgelerin yerlerini işletim sistemi sürüm adı olarak kullanmaya başladı. İsmini sörf dalgalarıyla ünlü Mavericks bölgesinden alan OS X 10.9‘da iOS yakınlaşması devam etti. iOS‘un Haritalar ve iBooks‘uygulamalarıyla zenginleştirilen işletim sistemi birçok iyileştirmeyle desteklendi. 10.9 Mavericks ücretsiz sunulan ilk OS X sürümü oldu.

{pagebreak::11}

OS X 10.10 Yosemite

Uzun yıllardan sonra en büyük görsel değişiminin yaşandığı 10.10 sürümü geride bıraktığımız hafta başında tanıtıldı. iOS esintilerinin en güçlü şekliyle hissedildiği işletim sistemi, özellike Telefon ve SMS yenilikleriyle şaşırttı. Adını Kaliforniya‘daki Yosemite Milli Parkı’ndan alan işletim sisteminden görüntüler için buradaki haberimizi, işletim sisteminin yeni özellikleri için buradaki haberimizi okuyabilirsiniz.

:: OS X ile hangi sürümde tanıştınız?