Teknoloji tarihi dosyalarımızda sıra geldi mobil oyunlara. Sizleri mobil oyunların kısa ama dopdolu tarihi içinde büyük bir yolculuğa çıkarıyoruz.
Cep telefonu teknolojisinin hayatımıza girmeye başladığı doksanlı yıllarda, mobil oyunlarda yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.
Mobil oyunlar aslında ilk defa karşımıza çıkmıyordu. Gameboy, Tetris gibi taşınabilir oyun konsolları ilk mobil oyun platformlarıydı.
Cep telefonları ve hayatımıza giren ilk mobil oyunlar
Cep telefonlarında karşımıza çıkan ilk mobil oyun da yılan değil aslında Tetris oyunuydu. Nokia tarafından 1997 yılında Nokia 6110 modelinde ortaya çıkan oyun tabii ki mobil oyunların unutulmazları arasında.
Bugün adını bile kimsenin hatırlamadığı Danimarka’lı Hagenuk markası MT-2000 modelinde Tetris oyununa yer verdi. Bu cep telefonu tarihinde kullanıcıların oyunlarla ilk defa karşı karşıya gelişiydi. Ancak ekip oyunu cep telefonu ile oynanabilecek şekilde yeniden yorumlamıştı.
Bir efsane doğuyor: Yılan oyunu
Her ne kadar Tetris ilk cep telefonu oyunu olsa da, çoğumuz için ilk cep telefonu oyunu halen yılan oyunudur. Tetris gibi oyunlar çocukken fazlasıyla oynadığımız ve zevk aldığımız oyunlar arasında. Ancak dönemin cep telefonlarının yatay ekran formları pek Tetris oyununa müsait değildi. Nokia ise kökeni 1970’li yıllara dayanan yılan oyununu cep telefonuna uyarlamayı tercih etti.
Cep telefonu tuşlarıyla oynanmak için ideal olan oyun, hiç bilmeden yeni bir çağın ilk adımını atmış oldu. Nokia’nın bu basit cep telefonu oyunu ile piyasada efsaneye dönüşmesi rakiplerin de harekete geçmesine neden olacaktı.
Yılan oyununda, belirli bir hızla dönen kare bir yılanla ekranda beliren yemleri yemeye çalışıyorsunuz. Kenarlar ve köşelere dikkat etmeniz gereken oyunda, yılan her yem yediğinde bir kare uzuyordu. Ustalık gerektiren ise uzadıkça zor kontrol edilen yılanı kenarlara çarpmadan hareket ettirmeye ve yem yedirmeye devam etmekti.
Yılan oyunu 1999 yılında ise ikinci versiyonu ile bu sefer Nokia 7110 modelinde karşımıza çıktı. İlk yılan oyunundan farklı olarak artık yılanımız duvardan geçebilme özelliğine sahipti.
Oyunda yılana beş yem yedirdikten sonra ise daha fazla bonus veren özel yemler ortaya çıkıyordu. Ancak bu yemler bir anda ortaya çıkıyor ve kayboluyordu. Kısacası bu özel yemleri alabilmek için hızlı olmak gerekiyordu. İşte oyunda tam da burada canınızı alıyordu. Yılan 2 oyunu özellikle Nokia 3310 efsanesi ile asıl ününe kavuştu.
Mobil oyun dünyasında uzay macerası: Space Impact
Nokia 3310 efsanesi ile karşımıza çıkan bir diğer oyun ise Space Impact oldu. Gelmiş geçmiş en iyi mobil oyunlardan biri sayılan oyunda, belirli bir hızla giden uzay gemisini yukarı ve aşağı hareket ettirerek oyunu oynuyoruz.
Uzay gemileri ve uzaylıları öldürmek için ise elimizi tetikten çekememekte fayda var. Oldukça eğlenceli ve bir o kadar da zorlayıcı olan oyun, yılan oyunundan sıkılanlar için yeni bir maceraydı. Oyuna WAP ile ek bölümler de indirebiliyorduk. WAP, bilmeyenler için dönemin cep telefonları için oluşturulan mobil internet formuydu. Cep telefonlarının siyah beyaz ve küçük ekranları için internetin formu da değişime uğramıştı.
Her ne kadar bize uzak gibi gelse de Nokia o yıllarda cep telefonu piyasasının trendlerini belirleyen Apple rolündeydi. Mobil oyun piyasasında da trendleri belirleyen ve pazarlamasını en iyi yapan firma açık ara Nokia oldu. O yıllarda cep telefonlarına geliştirilen oyunlar sınırlı olsa da, Nokia, cep telefonu oyunları gelişimi için öncülük etti.
Kırmızı top peşinde: Bounce
Nokia, cep telefonu dünyasında yarattığı etkiyi mobil oyunlarla da sürdürüyordu. Renkli ekranlı telefonların hayatımıza girdiği 2000’li yıllarda, ilk renkli oyunlardan biri olan Bounce’da hayatımıza girdi. Nokia 9210 ile gelen oyun, Türkiye’de ise 2002 yılında piyasaya çıkan 7250 modeliyle hayatımıza girdi.
Kırmızı bir topu zıplatarak ve halkalardan geçirerek oynadığımız oyun dönemine göre oldukça sürükleyiciydi. İlk defa yeşil ya da siyah beyaz bir ekran yerine renkli ekranda oyun oynanmasıyla birlikte mobil oyun dünyası da değişmeye başladı.
Bounce oyunu eğlenceli olsa da ilerleyen bölümler oldukça zorluydu. Oldukça karmaşık bölümlere sahip olan Bounce, renkli mobil oyunlar arasında efsaneye dönüştü.
Modern bir Tetris uyarlaması: Stack Attack
Her ne kadar yeni nesil pek bilmese de cep telefonu dünyasında Alman Siemens önemli markalardan biriydi. Özellikle internet bağlantıları konusunda rakiplerinin önünde olan marka, oyun anlamında da Nokia ile yarışmaya çalışıyordu
Stack Attack ise yukarıdan düşen kutuları yerleştirmeye çalıştığınız bir mobil oyun. Düşen kutuları bir işçinin yardımıyla istiflemeniz gerekiyordu. Tetris’ten biraz daha karmaşık olan oyun, Nokia oyunlarına kafa tutuyordu.
Oyunun ilk versiyonu ile Siemens C45 ile karşımıza çıktı. Model 2001 yılında piyasaya çıkmıştı. Oldukça eğlenceli olan oyun ikinci versiyonla birlikte renkli hale geldi.
Cep telefonu üzerinde dövüş oyunu: Battlemail
Siemens C45 modelinde yer alan bir diğer ilginç oyunsa Battlemail. Aslında, adından oyun hakkında ipucu almak pek mümkün değil. Battlemail, mobil oyun dünyasında karşımıza çıkan ilk adam akıllı dövüş oyunu.
Siemens C-45 gibi küçük ve siyah beyaz ekranda dövüş oyunu oynamak oldukça zor olsa da, dönemin en merak edilen oyunlarından biriydi. Tabii ki Stack Attack her zaman için ilk sırayı alıyordu. Oyunda bir kahraman seçiyor ve kahramanın yeteneklerini de ilk başta seçiyordunuz. İlk siyah beyaz oyunda dövüşçü sayısı sınırlıydı. Oyunun renkli yeni versiyonlarla birlikte dövüşçü sayısı ve zorluk derecesi de arttı.
Mobil dünyanın RPG’si: Forgotten Warrior
Renkli oyun dünyasının en önemli oyunlarından biri ise Forgotten Warrior oldu. Samsung E-250 modeliyle karşımıza çıkan oyun, fantastik bir rol yapma oyunuydu.
Samsung, kapaklı ve büyük ekranlı telefonlarıyla Nokia’ya pazarda nefes aldırmıyordu. İşte o yıllarda ortaya çıkan E-250 modeli de önemli hamlelerden biriydi. Modelde yer alan Forgotten Warrior, Final Fantasy benzeri yapıda, metinlerle dolu, görev tabanlı zevkli bir oyun.
Bugünün reklamlarla dolu fantastik oyunlarına benzemeyen oyun, bir nevi düşük bütçeli Mario oyunuydu. Prensesi kurtarmak için yola çıkan kahraman, biriktirdiği hazinelerle yeni silahlar alabiliyordu. Oyunun sonunda ise prensesi kurtarıp mutlu sona ulaşıyorduk.
Cep telefonunda futbol: Soccer League
Yine bir Nokia oyunu olan Soccer League, cep telefonu oyunları arasında açık ara en iyi futbol oyunuydu. Nokia 1600 ile 2006 yılında karşımıza çıkan oyun, ilk başta insanı zorlayan bir kontrollere sahipti.
Dönemin tuşlu telefonlarında yön tuşlarıyla küçücük bir ekranda futbol oynamak maharet istiyordu. Daha sonra oyun daha geniş ekranlı Nokia modellerine de indirilmeye başlandı.
Uzun süre oynayınca parmaklarını hissetmeyen dönemin çocukları, bugünün mobil futbol oyunlarından ise aynı tadı alamıyor.
Dosyamızın gelecek bölümünde ise Sony Ericsson ile Nokia arasında geçen cep telefonu oyunları savaşlarına değineceğiz. Peki sizin o yıllarda en sevdiğiniz mobil oyun hangisiydi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}