Doksanlı yılların başlarından itibaren, eskiden masa oyunlarında karşımıza çıkan strateji oyunları bilgisayarlarımıza girmeye başladı. Hem bu strateji oyunlarının eski versiyonları hem de yeni versiyonları, halen strateji tutkunlarının bilgisayarlarında en nadide köşeleri tutmaya devam ediyor.

Doksanlı yıllara damgasınını vuran eski strateji oyunları

Bilgisayar kullanma tecrübesinin henüz yeni yeni yaygınlaştığı doksanlı yıllar, bilgisayar oyunlarının da çeşitlenmeye başladığı önemli bir dönemdi.

Doksanlı yıllara damgasını vuran en iyi oyunlar -1

Doksanlı yıllara damgasını vuran en iyi oyunlar -1

Doksanlı yıllarda ortaya çıkmaya başlayan bilgisayar ve atari oyunları, bugün halen oynadığımız bir çok oyun serisinin de temellerini attı. Sizler için doksanlı yılların retro oyunlarını bir araya getirdik.

Özellikle bu dönemde geliştirilen strateji oyunları bugün bile oyun türüne damgasını vurmaya devam ediyor. Bu oyunlardan bazılarının devamı gelmese de, bu eski oyunlarda geliştirilen teknikler, 2000’li yıllarda piyasaya çıkan önemli strateji oyunlarında karşımıza çıktı.

Age of Empires

Essembles ve Microsoft tarafından geliştirilen, doksanlı yıllara damgasını vuran en iyi strateji oyunlarının başında Age of Empires serisi geliyor. Özellikle serinin ikinci oyunu, sonradan yenilenerek bu gün bile en çok oynanan strateji oyunları arasında yer almaya devam ediyor.

Serinin ilk oyunu 1997 yılında piyasaya sürüldü. Aslında Age of Empires, bu konuda ilk değildi. Daha önce 1991 yılında piyasaya çıkan ve herkesin sistemetiğiniz çözüp oynayamadığı Civilization örneği vardı.

retro oyunlar, eski oyunlar, eski strateji oyunları, doksanlı yılların oyunları

Age of Empires iki boyutlu yapısına rağmen, dönemine göre iyileştirilmiş grafikleriyle ön plana çıktı. İlk çağdan başlayıp demir çağına kadar süren oyunun ilk versiyonunda Joseon (Kore), Shang (Çin),Yamato (Japon) , Babil, Hitit, Persler, Asurlular, Eski Mısır, Sümerler, Yunanlar, Minos Uygarlığı ve Fenikeliler yer alıyordu.

Ancak bir çoğumuzun aklına kazınan oyun ise Türkleri oynayabildiğimiz, Age of Empires 2: The Age of Kings oyunuydu. Özellikle, 1999 yılında piyasaya çıkan Age of Empires 2, Türkleri seçtiğimiz zaman Türkçe konuşan işçilerin yer almasıyla kalplerimizi kazandı.

Oyun tarihinde ilk defa Türkçe bir oyunda kullanılmıştı. Her ne kadar şimdi bu konuşmalar komik gelse de, o yıllar için oyunun Türkiye’de büyük bir oyuncu kitlesine ulaşmasını sağladı.

Civilization

Doksanlı yıllara damgasını vuran eski Strateji oyunları arasında Civilization serisini saymadan olmaz. Ancak Age Of Empires tipi strateji oyunları oynayanlar için Civilization fazlasıyla karışık bir yapıya sahip.

Zayıf bilgisayarda efsane oyun oynamak! Hediyeli video!

Zayıf bilgisayarda efsane oyun oynamak! Hediyeli video!

NVIDIA’nın yeterli donanıma sahip olmayan ancak oyun oynamak isteyen kullanıcılar için sunduğu bulut tabanlı oyun hizmeti GeForce Now'ın Türkiye sunucusu bugün itibariyle beta erişime açıldı.

Sıra tabanlı strateji oyunlarının atası olarak kabul edilen ilk oyunda, M.Ö 4000 yılından başlayıp, günümüze kadar gelen bir medeniyet kurmaya çalışıyorsunuz. Bugün çok modern bir yapıya sahip olan oyun, 1991 yılında ise tek boyutlu bir yapıdaydı.

retro oyunlar, eski oyunlar, eski strateji oyunları, doksanlı yılların oyunları

Sid Meier oyun dünyasının önemli yazılımcılarından biri. Meier tarafından geliştirilen oyun, bugün bile strateji oyunları arasında önemli bir yere sahip. Civilization halen Sid Meier adını seride  kullanmaya devam ediyor.

Kare kare ilerleyen yapısına rağmen Civilization serisi, ilk ortaya çıktığı günlerden beri kendine özel bir hayran kitlesine sahip. Epic Games’in pandemi sürecinde Civilization VI oyununu ücretsiz olarak sunması ise, serinin yapısını bilmeyen büyük bir kitlenin de oyunun dünyasına girmesine neden oldu.