Doksanlı yılların sonuyla birlikte hem bilgisayar oyunları hem de cep telefonu oyunları yani mobil oyun dünyası şekil değiştirmeye başladı. Üç boyutlu grafiklerin hayatımıza girmesi ve Java temelli oyunlar değişimin ilk işaretiydi.
Cep telefonu ekranları yine bu dönemde uzadı ve yaklaşık 2 inç gibi bir boyuta yükseldi. Kameralı telefonlar nedeniyle büyüyen ekranlar mobil oyunlar için de yeni imkanların önünü açtı. Nokia ise bu yeni çağa N-Gage oyunları ile yine damga vurmak istiyordu.
N-Gage efsanesi ve yeni bir mobil oyun çağı
Yılan oyunuyla başlayan mobil oyun macerası, Java tabanlı oyunlar ile daha da çeşitli hale geldi. Bir taraftan Nokia 2003 yılında piyasaya sürdüğü ilk oyun telefonu N-Gage ile hiç bilinmeyen bir yola girdi. Şimdiye kadar bir el konsolu ile cep telefonu ilk defa bir araya geliyordu.
Nokia N-Gage ne yazık ki hem tasarımı hem de oyunlarının fiyatları nedeniyle başarısız oldu. Özellikle SD Card gibi dönemin pahalı bir donanımında satılan orijinal oyunlar oldukça pahalıydı.
N-Gage‘in kelebek tasarımı, kullanımını da zorlaştırdı. O dönemde kimse bu kadar büyük bir telefon kullanmak istemiyordu. Bu yılların aksine 2000’lerin başında telefonların cebe sığması çok daha önemliydi.
Küle dönen N-Gage’den bir efsane doğuyor: Asphalt
N-Gage başarısızlığına rağmen bu proje ile hayatımıza giren önemli bir mobil oyun vardı. Bugünün en iyi mobil yarış oyunu Asphalt serisi ilk olarak N-Gage ile karşımıza çıktı. Aslında Nintendo DS için geliştirilen Asphalt Urban GT, Nokia N-Gage için de piyasaya sürüldü.
N-Gage ile istediği başarıyı elde edemeyen Gameloft ve Ubisoft hem PC pazarına açılmaya hem de Sony Ericsson gibi farklı markalar için de oyunu hazırlamaya karar verdi.
Asphalt, yarış oyunları arasında engellerden uçan arabaları, fantastik haritaları ve eğlenceli oynanışıyla ayrılıyordu. Her ne kadar Java tabanlı ilk oyunlar şimdinin Asphalt serisinin yanına yaklaşamıyor olsa da, oyunun ilk temel oynanışını oluşturdu.
Oyunda şehir içinde yüksek hız yapan otomobille bir taraftan yarışı kazanmaya bir taraftan ise polislerden kurtulmaya çalışıyordunuz. Java oyunlar grafik açısından 3 boyutlu gibi görünse de aslında 2,5 D dediğimiz ara bir grafik kalitesine sahip. Ancak Nintendo DS için geliştirilen Asphalt Urban GT çok daha gelişmiş grafik özellikleriyle karşımıza çıktı.
Mobil oyunlar bir anlamda bilgisayar oyunlarının bir nesil öncesi grafik performanslarına sahip. Günümüzde ise mobil oyunlar bu farkı daha hızlı kapatmaya başladı.
Mobil oyun dünyasında bir efsane: Tomb Raider
Doksanlı yıllara damgasını vuran bilgisayar oyunları arasında önemli bir yere sahip olan Tomb Raider‘de bir dönem mobil oyun dünyasına adım attı. Her ne kadar bu macera daha sonra farklı bir şekilde devam etse de N-Gage ile hayatımıza giren mobil Tomb Raider neredeyse orijinalini aratmıyordu.
Lara Croft adlı bir maceracı arkeologu konu alan oyun, bildiğiniz gibi Indiana Jones filmlerinden ilham almıştı. Bugün bile pek rakibi olmayan oyun, N-Gage için de önemli çıkış oyunlarından biriydi. Nokia, çoklu oyun desteğini sadece Tomb Raider için sundu.
Diğer oyunlar için gelmeyen bu destek, platformun en büyük sorunları arasındaydı. Ancak Tomb Raider o dönemde bu desteği mobil şebeke üzerinden sundu. Dönemin mobil internet şartları ise en azından Türkiye için bunu kaldırabilecek seviyede değildi.
Mobil Tomb Raider, grafik anlamında 2003 yılının olmasa da 2000 yılının grafik performansına yakın bir seviyedeydi. Oynanış açısından ise Tomb Raider diğer N-Gage oyunları arasında ön plana çıkıyordu. Bunun temel nedenlerinden birisi ise oyunun N-Gage için özel tasarlanmış olması. Bu özel emek oyunun unutulmaz N-Gage oyunları arasına girmesini sağladı.
Nokia, bu yeni oyun telefonuyla dönemin mobil oyun devi Nintendo’ya rakip olmak istiyordu. Mobil oyun dediğimizde aklımıza cep telefonları geliyor. Ancak Nintendo uzun süredir taşınabilir oyun konsolları geliştiriyor ve bu konsollar için mobil oyun üretiyor. Sony’nin de PSP ile girdiği bu yol, bugün cep telefonlarının galibiyeti ile sona erdi. Nintendo ise Switch platformu ile mobil ve konsol oyunları arasında yeni bir denge yakalamayı başardı.
Bir N-Gage klasiği: Tony Hawk’s Pro Skater
Tony Hawk’s Pro Skater ilk olarak konsol piyasasında karşımıza çıktı. Oyun konsol piyasasının en iyi ekstreme spor oyunları arasında. PlayStation dünyasında ün kazanan oyun 2003 yılında ise N-Gage platformunun en seçkin oyunları arasındaydı.
Aslında N-Gage bilinenin aksine çıktığı dönemde Türkiye’de çok tutan bir telefon oldu. Telefon tuşlarıyla joystick olmadan oyun oynamak oldukça keyifsizdi. Nokia N-Gage ile birlikte cep telefonu ilk defa mobil bir oyun konsolu haline geldi.
Oyunların pahalı olması ilk dönemler telefon satışlarını etkilesede, dönemin gelişmiş korsan oyun piyasası Nokia’yı da vurdu. Kısa sürede SD Card ile satılan N-Gage oyunları çerez parasına telefonlara yüklenmeye başladı.
Tony Hawk’s Pro Skater, özellikle joystick kontrolü olmadan başka bir cep telefonunda oynanamayacak bir oyundu. Bu durum Nokia’nın oyun piyasasında farklı bir noktaya oturtabilirdi. Ancak 2008 yılında ortaya çıkan iPhone tüm dengeleri değiştirecekti. Artık telefonların fiziksel bir joystick ihtiyacı da kalmamıştı.
Oyunda farklı parkurlarda düşmeden kaykayla akrobatik hareketeler yapıyordunuz. Oldukça iyi zaman geçirmenizi sağlayan oyun o dönemin N-Gage kullanıcılarının da en çok oynadığı oyunlar arasındaydı.
PC’den mobil oyun dünyasına: Worms World Party
Bilgisayar oyunundan da tanıdığımız ve oldukça eğlenceli olan Worms World Party, N-Gage oyunları arasında da yer alıyordu. Bilgisayar ekranı sonrası küçük bir ekranda mobil oyun deneyimi ile bu eğlenceli dünyaya dalmak oldukça farklı bir deneyimdi.
N-Gage, cep telefonu olarak pek ergonomik olmasa da, bir oyun konsolu olmak için oldukça ergonomik bir tasarıma sahipti. Tam olarak ele oturan tasarımıyla Worms World Party çok daha eğlenceli bir hale geliyordu.
Oyunda elma kurtlarından oluşan rakiplerin birbiriyle savaşına tanık oluyoruz. Bilgisayara karşı verdiğimiz mücadelede karşı takımın kurtlarını füze, tekme, beysbol sopası gibi birbirinden farklı silahlarla bertaraf etmeniz gerekiyordu.
N-Gage platformunun en büyük eksiklerinden birisi de az önce de bahsettiğimiz çoklu oyuncu desteği sunmaması oldu. Nokia’nın bir kaç yıl sonra N-Gage oyunlarına desteğini çekmesi ve platformun ölmesine neden oldu.
Ancak N-Gage platformunda doğan ya da ünlenen birçok oyun akıllı telefon çağıyla birlikte hayatımıza girdi. Çok kısa süre içinde de mobil oyun grafikleri hiç beklemediğimiz noktalara gelmeye başladı.
Mobil savaş oyunları için bir kilometre taşı: Pathway to Glory
Mobil oyun dünyasında uzun süre en büyük eksikliklerden biri düzgün bir savaş oyunu olmamasıydı. Oysa 2004 yılında N-Gage ile piyasaya çıkan Pathway to Glory tam da eksikliğini hissettiğimiz savaş oyunları ruhunu içinde taşıyordu.
N-Gage öncesi 2 boyutlu ve kısa zaman geçirmek için oynanan mobil oyunlar, N-Gage ile bir oyun bağımlılığı yolunda ilerlemeye başladı. Pathway to Glory oyunu, N-Gage versiyonunda Müttefik kuvvetlerden özel birliklerin yaptıkları özel operasyonlara odaklanıyordu.
Oyunda her görev için farklı müttefik ülkeleri arasında seçim yapıp, operasyon bölgesine intikal ediyordunuz. Burada yapmanız gereken ise askerleri hedef noktasına ilerletmek ve görevi başarıyla tamamlamak. Bazen bir tesise sızmak bazen de sabotaj düzenlemeniz gerekiyordu.
Kontrolleri oldukça karmaşık ve zorlu olan oyunda ustalaşma oldukça zaman alıyordu. Hem aksiyon hem de gerilimi aynı anda hissettiğiniz oyun bugün bile mobil oyun dünyasında var olmayan önemli bir boşluğu dolduruyordu. Bir nevi Commandos benzeri olan mobil oyun, bir çok mobil oyununa da yol göstermiş oldu.
Tabii ki N-Gage oyunları arasında efsanevi Call of Duty‘de yer alıyordu. Ancak o dönem için oyunun N-Gage versiyonu oldukça kötüydü. Nokia2nın damgasını vurduğu mobil oyun dünyasının bu emekleme çağı, akıllı telefonlar ile yeni bir döneme girecekti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}