Teknoloji tarihi dosyalarımızda sıra geldi mobil oyunlara. Sizleri mobil oyunların kısa ama dopdolu tarihi içinde büyük bir yolculuğa çıkarıyoruz.
Cep telefonu teknolojisinin hayatımıza girmeye başladığı doksanlı yıllarda, mobil oyunlarda yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.
Mobil oyunlar aslında ilk defa karşımıza çıkmıyordu. Gameboy, Tetris gibi taşınabilir oyun konsolları ilk mobil oyun platformlarıydı.
Doksanlı yıllara damgasını vuran oyunlar – 7
Doksanlı yılların en iyi oyunları dosyamızın yedinci ve son listesiyle karşınızdayız. Bu sefer hiçbir kategoriye sığmayan oyunları ele aldık.Cep telefonları ve hayatımıza giren ilk mobil oyunlar
Cep telefonlarında karşımıza çıkan ilk mobil oyun da yılan değil aslında Tetris oyunuydu. Nokia tarafından 1997 yılında Nokia 6110 modelinde ortaya çıkan oyun tabii ki mobil oyunların unutulmazları arasında.
Bugün adını bile kimsenin hatırlamadığı Danimarka’lı Hagenuk markası MT-2000 modelinde Tetris oyununa yer verdi. Bu cep telefonu tarihinde kullanıcıların oyunlarla ilk defa karşı karşıya gelişiydi. Ancak ekip oyunu cep telefonu ile oynanabilecek şekilde yeniden yorumlamıştı.
Bir efsane doğuyor: Yılan oyunu
Her ne kadar Tetris ilk cep telefonu oyunu olsa da, çoğumuz için ilk cep telefonu oyunu halen yılan oyunudur. Tetris gibi oyunlar çocukken fazlasıyla oynadığımız ve zevk aldığımız oyunlar arasında. Ancak dönemin cep telefonlarının yatay ekran formları pek Tetris oyununa müsait değildi. Nokia ise kökeni 1970’li yıllara dayanan yılan oyununu cep telefonuna uyarlamayı tercih etti.
Doksanlı yıllara damgasını vuran oyunlar – 6- Yarış
Doksanlı yılların oyunları dosyamızda sırada yarış oyunları var. Dönemine damgasını vuran bu eski oyunlar ile geçmişte yolculuğa çıkıyoruz.Cep telefonu tuşlarıyla oynanmak için ideal olan oyun, hiç bilmeden yeni bir çağın ilk adımını atmış oldu. Nokia’nın bu basit cep telefonu oyunu ile piyasada efsaneye dönüşmesi rakiplerin de harekete geçmesine neden olacaktı.
Yılan oyununda, belirli bir hızla dönen kare bir yılanla ekranda beliren yemleri yemeye çalışıyorsunuz. Kenarlar ve köşelere dikkat etmeniz gereken oyunda, yılan her yem yediğinde bir kare uzuyordu. Ustalık gerektiren ise uzadıkça zor kontrol edilen yılanı kenarlara çarpmadan hareket ettirmeye ve yem yedirmeye devam etmekti.
Yılan oyunu 1999 yılında ise ikinci versiyonu ile bu sefer Nokia 7110 modelinde karşımıza çıktı. İlk yılan oyunundan farklı olarak artık yılanımız duvardan geçebilme özelliğine sahipti.
Oyunda yılana beş yem yedirdikten sonra ise daha fazla bonus veren özel yemler ortaya çıkıyordu. Ancak bu yemler bir anda ortaya çıkıyor ve kayboluyordu. Kısacası bu özel yemleri alabilmek için hızlı olmak gerekiyordu. İşte oyunda tam da burada canınızı alıyordu. Yılan 2 oyunu özellikle Nokia 3310 efsanesi ile asıl ününe kavuştu.
Nokia N-gage oyunları güzel projeydi ama çabuk demode oldu.
Oyun değil ama en iyi telefonum Siemens Sx1 di. Sd kart, uygulama indirilebilme telefona kurma özelliği, müzik çalarken aynı anda sesi kaydetme vs şimdiki telefonlar o tadı vermiyor. Sanırım muadili nokia 6600dı
Evet sx1 gerçekten harika bi telefondu ama ben genelde sonyericson kullanır ve severdim 6600 ı bi almancıyla p800 ile takasımdan sonra artık p900 p910i p990i derken symbianı böylelikle tamamladım ve halada olsa kullanırım diyebileceğim bi telefon motorola mpx200 ile windows mobileye terfi ettim ve hayatımın en hüsran noktası bir haftalık powerbanklı ios deneyimim ben telefonu kullanmıyordum telefon beni kullanıyordu her ios kullanıcısı gibi
saygılar (diplomasız mucit)