Dünden bugüne mobil oyunlar – 3 – Akıllı telefon çağı

0

Fruit Ninja ve yeni bir oyun trendi

Angry Birds trendi henüz sona ermeden, 2010 yılında bu sefer de Fruit Ninja oyunu karşımıza çıktı. Android dünyasının da genişlemeye başlaması rekabeti de kızıştırıyordu. Bu yüzden hem App Store hem de Android Market ücretsiz oyunlar ile öne çıkmaya başladı.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 1- Nokia çağı

İşte Fruit Ninja, bu dönemde ortaya çıkan başarılı ücretsiz oyunlardan biri. Oyunda tepeden düşen meyveleri elinizde bulunan bıçakla olabildiğince çok parçalamaya çalışıyorsunuz. Ekran dokunmatiğini başarılı şekilde kullanan oyun, oynarken komik görüntülere de sebep oluyordu. O yıllarda etrafınızda ekranda parmağını deli gibi sağa sola çeken birilerini görebiliyordunuz.

Fruit Ninja, Angry Birds’de zayıf olan oyun içi ödemeleri başarılı şekilde uygulayan ilk oyunlardan biri. Oyunun ilk versiyonunda bile ödeme yaparak özel bıçaklar alabiliyordunuz. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde Fruit Ninja bugün bile popülaritesini yitirmeyen temel oyunlar arasında.

İnsanı çileden çıkaran oyun: Flapy Bird

Akıllı telefon çağına damga vuran bu garip oyun, saman alevi gibi olsa da çok kısa sürede milyonlarca indirmeye ulaştı. Mobil oyun, neredeyse bir yılı tamamlamadan ani bir şekilde geldiği gibi ani bir şekilde mobil oyun piyasasından çıktı.

Flapy Bird‘ü Vietnamlı oyun geliştirici Dong Nguyen, 2013 yılında sadece birkaç gün içinde geliştirdi. Nguyen daha önce 2012 yılında iptal edilen bir oyunda kullanılan kuşu oyununa adapte etti.

PUBG kısa süreliğine ücretsiz oldu! Nasıl alınır?

Eskiden oynadığımız yatay yönlendirme oyunları hatırlatan Flapy Bird, oldukça zor bir oynanışa sahipti. Süper Mario’dan bildiğimiz yeşil borular arasında uçan kuşu basit hareketlerle bu boruların arasından geçirmeniz gerekiyordu. Ancak oyunda ilerlemek ve kısa sürede çok zor hale geliyordu. Buna rağmen oyun önce Apple dünyasında sonra da Android dünyasında büyük bir bağımlılık yarattı.

Oyun içi ödemelerin olmadığı Flapy Bird, sadece reklam gelirleri sayesinde günlük 50 bin dolar kazanç elde ediyordu. Android dünyasına geldikten kısa bir süre sonra popülaritesi oldukça arttı. Ancak geliştirici sürpriz bir şekilde oyunu piyasadan çekme kararı aldı. Geliştirici Nguyen, özellikle insanların bağımlı hale geldiğine inandığı için bu kararı aldığını açıklamıştı.

Akıllı telefonlar, mobil oyunların çok daha fazla yayılmasını ve büyük kitlelerin bu oyunlara ulaşmasını sağladı. Mobil işlemcilerin gelişmesi ve grafik birimlerinin de yeni seviyelere çıkması sonrası mobil oyun piyasası daha gerçekçi grafiklerle karşımıza çıkmaya başladı. Mobil oyunlar dosyamızın dördüncü bölümünde bu yeni grafik dönüşümünü derleyeceğiz.

Özellikle 2009 ve 2014 arasını ele aldığımız bu döneme damgasını vurduğunu düşündüğünüz farklı oyunlar var mı? Bu yıllarda severek oynadığınız oyunları yorumlarda paylaşabilirsiniz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version