Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Dünden bugüne mobil oyunlar – 3 – Akıllı telefon çağı

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Mobil oyunlar tarihi bir anlamda video oyunların ya da bilgisayar oyunlarını bir adım geriden takip eden bir yapıda. Doksanlı yılların sonunda renkli ekranlar, mobil oyunların da renklenmesini sağlamıştı. N-Gage ile birlikte 3D oyun teknolojisi de mobil oyun dünyasına girmiş oldu. Dünden bugüne mobil oyunlar dosyamızda bu haftanın konusu ise akıllı telefon çağı ve yeni mobil oyun devrimi.

Akıllı telefonlar sonrası, yeni bir oyun anlayışı ile karşı karşıya kaldık. Mobil oyunlar dokunmatik kontrol sayesinde yeni bir oyun ekosistemine dönüşmeye başladı.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 2 -N-Gage devrimi

Mobil oyunlar 2003 yılında büyük değişime uğradı. Oyun dünyası akıllı telefon çağına ilk adımı N-Gage ile attıklarının henüz farkında değildi.

Akıllı telefon çağı ve mobil oyunlarda devrim

Apple, 2007 yılında tanıttığı iPhone 2G ile hem yeni bir iletişim çağının kapılarını aralamıştı. Ancak Steve Jobs aynı zamanda mobil oyunlar için de önemli bir devrim gerçekleştirdi. Apple, oyunlarda çoklu dokunmatik kontrol imkanını ilk defa 2007 yılında App Store’un açılmasıyla geliştiricilere sundu. Bu yeni imkanlar ve akıllı telefonların Apple sonrası çeşitlenmeye başlaması da oyun sektörüne yeni oyuncuların girmesini sağlayacaktı.

Dosyamızda akıllı telefon çağına damga vuran ve trendlere giren oyunları ele alacağız. Bu arada Real Racing ve Asphalt gibi yüksek grafik sağlayan popüler oyunları bir sonraki dosyamızda yer vereceğiz.

Angry Birds ve ilk mobil oyun çılgınlığı

Bugün eski popülerliğini yitirmiş olsa da Angry Birds 2009 yılında bu yeni mobil oyun deneyimini en iyi yansıtan oyun olarak karşımıza çıktı. Henüz ne App Store ve yeni ortaya çıkan Android Market bugünkü dev uygulama marketi hallerinden çok uzaktı.

Gerçek hayatta olsa servetiyle konuşulacak oyun karakterleri

Sizler için oyunlarda yer alan zengin karakterlerin servetlerini derledik. Oyun karakterleri gerçek hayatta yaşasaydı ne kadar serveri olurdu?

Akıllı telefonlar o dönemde çok heyecan yarattı. Ancak halen bir cep telefonuna bu kadar yüksek para ödemek tüketicilere pek de çekici gelmiyordu. Angry Birds ise tüketicilerin akıllı telefonlara ilgi duymalarını sağlayan ilk oyunlardan biri oldu.

Bugünün dev oyun firmalarından biri olan Rovio, ilk olarak sapanla kuş fırlattığımız Angry Birds ile karşımıza çıktı. Oldukça komik bir hikayesi olan oyun, domuzların kuş yumurtalarını çalmasıyla başlıyor. Buna sinirlenen kırmızı ve kuş ve arkadaşları domuzlardan intikam almaya ve yumurtaları kurtarmaya karar veriyor.

Bu sevimli ama kızgın kuşlar, 2009 yılında neredeyse herkesin ceğ telefonunda oynadığı tek oyun haline geldi. Rovio bu oyundan elde ettiği gelirlerle yeni ve önemli yatırımlar yapmaya başladı. Ancak Angry Birds oyunları uzun yıllar Rovio için önemli gelir kapılarından biri haline geldi.

Tabii ki bugün hayatımızın bir parçası haline gelen oyun içi satın alma pek de Angry Birds kitlesine hitap etmiyordu. Doğrusu o dönem için henüz kullanıcılar bu tür ödemeler yapmayı düşünmüyordu. Ancak iOS dünyasında ücretsiz uygulama ve oyun bulmak da pek mümkün değildi. Bu da mobil oyuncuların ücret ödemeye alışmasını sağladı.

Dünden bugüne mobil oyunlar arasında akıllı telefonlarla hayatımıza giren Angry Birds, önemli köşe taşlarından biri.

Mobil oyunlar çağında yeni trend: Koşu oyunları ve Temple Run

Bugün belki de çoktan varlığını unuttuğumuz koşu oyunları, akıllı telefonların jiroskop özelliklerini ilk defa başarılı şekilde uygulayan mobil oyunlardı. Bu oyunların atası ise tabii ki Temple Run mobil oyunu.

Bir anda trend haline gelen Temple Run, hem üç boyutlu yapısı hem de sonsuz oyun anlayışıyla ön plana çıktı. Kısa sürede bağımlılık yaratan oyun aslında bir hikayeye bile sahip değil.

Steam’den Call of Duty oyunları için büyük indirim! İşte fiyatlar

FPS türünün en başarılı örneklerinden biri olan Call of Duty (CoD) serisi, Steam platformu üzerinde büyük bir indirime girdi.

Garip yaratıklar kaçarken kahramanımızı takip eder ve maceramız başlar. Durmadan koşmaya başlayan Indiana Jones benzeri bir arkeolog, tüm engelleri aşarak Venom benzeri bu yaratıktan kaçmaya çalışıyor.

Temple Run özellikle ikinci oyunla birlikte yeni karakterleri de karşımıza çıkardı. Bu yeni karakter ise ancak özel kristaller toplanarak açılıyordu. Bu kristalleri toplamak yerine ödemede yapabiliyordunuz.

Bu koşu oyunu, sadece telefonu sağa sola çevirmekle kontrol sağlıyordu. Karakterin koşması için ise ekstra bir düğmeye basmanıza gerek yoktu. Temple Run’dan sonra başka koşu oyunlarının da yolu açılmış oldu.

Koşu oyunları için yeni bir soluk: Subway Surfers

Subway Surfers oyunuyla, Temple Run ile başlayan yeni trend çok daha oynanabilir ve eğlenceli bir hale geldi. Garda trenleri boyayan bir çocuk, bekçinin takip etmesiyle durmadan kaykay ile kaçmaya başlar. Tren yolunda vagonlardan, engellerden kaçan bu kaykaycı çocukla aynı zamanda altın toplamaya ve puan kazanmaya çalışıyoruz.

Temple Run’ın aksine Subway Surfers bugün halen en çok oynanan mobil oyunlar arasında. Temple Run’ın grafikleri üç boyutlu olsa da rakibine göre pek de başarılı değil. Subway Surfers ise çok daha eğlenceli grafk yapısıyla karşımıza çıkıyor. Yine başarılı mobil oyun rakibi olan koşu oyunlarından çok daha kolay bir kontrole sahip.

Tek basit hareketle engellerden kurtulmanın mümkün olduğu oyun, halen macera oyunları arasında önemli bir yerde. Tabii ki oyun dünden bugüne mobil oyunlar arasında akıllı telefon çağında karşımıza çıkan koşu oyunlarının en önemli temsilcisi.

Fruit Ninja ve yeni bir oyun trendi

Angry Birds trendi henüz sona ermeden, 2010 yılında bu sefer de Fruit Ninja oyunu karşımıza çıktı. Android dünyasının da genişlemeye başlaması rekabeti de kızıştırıyordu. Bu yüzden hem App Store hem de Android Market ücretsiz oyunlar ile öne çıkmaya başladı.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 1- Nokia çağı

Teknolojinin gelişimini anlattığımız serimizde sıra geldi mobil oyun tarihine. Yılan oyunu ile başlayan macerayı sizler için derledik.

İşte Fruit Ninja, bu dönemde ortaya çıkan başarılı ücretsiz oyunlardan biri. Oyunda tepeden düşen meyveleri elinizde bulunan bıçakla olabildiğince çok parçalamaya çalışıyorsunuz. Ekran dokunmatiğini başarılı şekilde kullanan oyun, oynarken komik görüntülere de sebep oluyordu. O yıllarda etrafınızda ekranda parmağını deli gibi sağa sola çeken birilerini görebiliyordunuz.

Fruit Ninja, Angry Birds’de zayıf olan oyun içi ödemeleri başarılı şekilde uygulayan ilk oyunlardan biri. Oyunun ilk versiyonunda bile ödeme yaparak özel bıçaklar alabiliyordunuz. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde Fruit Ninja bugün bile popülaritesini yitirmeyen temel oyunlar arasında.

İnsanı çileden çıkaran oyun: Flapy Bird

Akıllı telefon çağına damga vuran bu garip oyun, saman alevi gibi olsa da çok kısa sürede milyonlarca indirmeye ulaştı. Mobil oyun, neredeyse bir yılı tamamlamadan ani bir şekilde geldiği gibi ani bir şekilde mobil oyun piyasasından çıktı.

Flapy Bird‘ü Vietnamlı oyun geliştirici Dong Nguyen, 2013 yılında sadece birkaç gün içinde geliştirdi. Nguyen daha önce 2012 yılında iptal edilen bir oyunda kullanılan kuşu oyununa adapte etti.

PUBG kısa süreliğine ücretsiz oldu! Nasıl alınır?

Son günlerde bedava olacağı konuşulan PUBG için iyi haber geldi. PUBG Steam üzerinde kısa süreliğine ücretsiz oldu.

Eskiden oynadığımız yatay yönlendirme oyunları hatırlatan Flapy Bird, oldukça zor bir oynanışa sahipti. Süper Mario’dan bildiğimiz yeşil borular arasında uçan kuşu basit hareketlerle bu boruların arasından geçirmeniz gerekiyordu. Ancak oyunda ilerlemek ve kısa sürede çok zor hale geliyordu. Buna rağmen oyun önce Apple dünyasında sonra da Android dünyasında büyük bir bağımlılık yarattı.

Oyun içi ödemelerin olmadığı Flapy Bird, sadece reklam gelirleri sayesinde günlük 50 bin dolar kazanç elde ediyordu. Android dünyasına geldikten kısa bir süre sonra popülaritesi oldukça arttı. Ancak geliştirici sürpriz bir şekilde oyunu piyasadan çekme kararı aldı. Geliştirici Nguyen, özellikle insanların bağımlı hale geldiğine inandığı için bu kararı aldığını açıklamıştı.

Akıllı telefonlar, mobil oyunların çok daha fazla yayılmasını ve büyük kitlelerin bu oyunlara ulaşmasını sağladı. Mobil işlemcilerin gelişmesi ve grafik birimlerinin de yeni seviyelere çıkması sonrası mobil oyun piyasası daha gerçekçi grafiklerle karşımıza çıkmaya başladı. Mobil oyunlar dosyamızın dördüncü bölümünde bu yeni grafik dönüşümünü derleyeceğiz.

Özellikle 2009 ve 2014 arasını ele aldığımız bu döneme damgasını vurduğunu düşündüğünüz farklı oyunlar var mı? Bu yıllarda severek oynadığınız oyunları yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekleyin