Mobil oyunlar dünyasında adını bile bilmediğimiz yüzlerce oyun yer alıyor. Bu pazarın büyümesi ve gelişmesinde oyun içi satın alma ise önemli bir yerde. Popüler oyunlar ise bu yöntemle mobil oyun dünyasının dev bir pazar olmasını sağladı. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde bu hafta oyun içi satın alma yöntemlerini aktif olarak kullanan popüler oyunları ele alacağız.
Mobil oyunlar ilk başta basit yapıları ile ön plandaydı. Tuşlu cep telefonlarında oldukça kısıtlı komutlara sahiplerdi. Akıllı telefonlarla birlikte mobil oyunlar kendine renkli ve geniş bir mecra buldu. Bu yeni mecrada oyun içi satın alma bir süre sonra sektörün olmazsa olmazları arasına girdi.
Oyun içi satın alma ile öne çıkan popüler mobil oyunlar
Bu dosyamızda oyun içi satın alma ile öne çıkan basit ama popüler oyunları ele aldık. Bu oyunların bazılarının ilk temeli ise Facebook üzerinde atıldı. Bu anlamda Facebook da mobil oyun sektörü için iyi bir ön çalışma alanı oldu.
Oyun içi satın almanın yer aldığı zaman geçirmelik mobil oyunlar listemiz, 2010-2012 döneminde karşımıza çıkan oyunları içeriyor. Kısacası bu listede Pubg ve Fortnite gibi yakın dönem popüler oyunlarına yer vermedik. Bu oyunları, yeni dosyamızda fark yaratan mobil oyunlar listesinde ele alacağız.
Candy Crush Saga
Oyun içi ödeme denilince aklımıza gelen ilk oyunlar arasında Candy Crush Saga geliyor. Candy Crush ilk olarak 2012 yılında karşımıza çıktı. Oyunda ana amacımız üç ve daha fazla aynı renkte şekeri yan yana getirmek. Bu yolla tüm şekerleri bitirmemiz gerekiyor.
Oyun ilk çıktığı dönemden beri en çok oynanan ve indirilen oyunlar arasında. İlk yıllar oyun içi ödemeler Candy Crush Saga’da yeterince kullanılmıyordu. Ancak hem App Store tarafında hem de Play Store tarafında artan mobil gelirler Candy Crush Saga gibi popüler oyunların oyun içi satın alma yöntemlerini daha aktif kullanmasını sağladı.
Oyun içi satın almanın son dönemde etkin olarak kullanıldığı Candy Crush Saga, mobil dünyanın yanında Facebook üzerinde de oynanabilen oyunlar arasında. Dünden bugüne mobil oyunlar dosyamızda Candy Crush Saga, önemli klasiklerden biri.
Toy Blast ve Toon Blast
Bir dönem için dünyanın en büyük mobil oyun firması Zynga karşısında büyük başarı elde eden bu iki oyun Peak Games’e ait. Daha sonrasında Zynga tarafından satın alınan şirket, zirveye oynayan ilk Türk mobil oyun şirketi.
Her ne kadar bu iki oyun genel olarak ABD’de talep görmüş olsa da, Peak Games’in ülkemizin önemli bir değeri olması, listeye eklememiz için önemli etkenler arasında.
Bu iki oyun Candy Crush Saga gibi üç benzer nesneyi bir araya getirme oyunları arasında. Ancak Candy Crush Saga’nın tekdüzeliğinden sıkılanlar için çok daha eğlenceli bir mobil oyun deneyimi sunuyor. Her seviyede çok daha zorlu hale gelen oyun 200 milyondan fazla indirmeye sahip. Toy Blast’ta daha hızlı ilerlemek için oyun içi satın alma yapmanız gerekiyor.
Toon Blast ise çok daha ilginç kombinasyon sistemiyle eşleşmeli yapboz oyunları arasından sıyrılıyor. Özellikle App Store dünyasında Toon Blast en çok gelir elde eden oyunlar arasında.
Toon Blast oyununda bildiğimiz üçlü eşleşme yöntemleri dışında her bölümün ana temasına uygun farklı eşleşme kombinasyonları mevcut. Bu anlamda da binlerce farklı bölümüyle Toon Blast, önemli mobil oyunlar arasında. Peak Games bu iki oyunun başarısını ise oyun içi satın alma yöntemlerine borçlu. Bu büyük başarı ile Zynga’nın hedefine giren firma, Türkiye’nin ilk milyar dolarlık yani Unicorn girişimi ünvanına sahip.
Her ne kadar Peak Games’in bu iki oyunu ülkemizde çok oynanmasa da, dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için bu iki oyun önemli bir yere sahip.
Son yılların gelişime açık en popüleri mobil oyunlar bende bu yüzden kendimi geliştirebilmek için Smartpro akademiden eğitimlerini almaya başladım kendi oyunumu çıkarmak için sabırsızlanıyorum.