Mobil oyunlar dünyasında adını bile bilmediğimiz yüzlerce oyun yer alıyor. Bu pazarın büyümesi ve gelişmesinde oyun içi satın alma ise önemli bir yerde. Popüler oyunlar ise bu yöntemle mobil oyun dünyasının dev bir pazar olmasını sağladı. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde bu hafta oyun içi satın alma yöntemlerini aktif olarak kullanan popüler oyunları ele alacağız.
Mobil oyunlar ilk başta basit yapıları ile ön plandaydı. Tuşlu cep telefonlarında oldukça kısıtlı komutlara sahiplerdi. Akıllı telefonlarla birlikte mobil oyunlar kendine renkli ve geniş bir mecra buldu. Bu yeni mecrada oyun içi satın alma bir süre sonra sektörün olmazsa olmazları arasına girdi.
Oyun içi satın alma ile öne çıkan popüler mobil oyunlar
Bu dosyamızda oyun içi satın alma ile öne çıkan basit ama popüler oyunları ele aldık. Bu oyunların bazılarının ilk temeli ise Facebook üzerinde atıldı. Bu anlamda Facebook da mobil oyun sektörü için iyi bir ön çalışma alanı oldu.
Oyun içi satın almanın yer aldığı zaman geçirmelik mobil oyunlar listemiz, 2010-2012 döneminde karşımıza çıkan oyunları içeriyor. Kısacası bu listede Pubg ve Fortnite gibi yakın dönem popüler oyunlarına yer vermedik. Bu oyunları, yeni dosyamızda fark yaratan mobil oyunlar listesinde ele alacağız.
Candy Crush Saga
Oyun içi ödeme denilince aklımıza gelen ilk oyunlar arasında Candy Crush Saga geliyor. Candy Crush ilk olarak 2012 yılında karşımıza çıktı. Oyunda ana amacımız üç ve daha fazla aynı renkte şekeri yan yana getirmek. Bu yolla tüm şekerleri bitirmemiz gerekiyor.
Oyun ilk çıktığı dönemden beri en çok oynanan ve indirilen oyunlar arasında. İlk yıllar oyun içi ödemeler Candy Crush Saga’da yeterince kullanılmıyordu. Ancak hem App Store tarafında hem de Play Store tarafında artan mobil gelirler Candy Crush Saga gibi popüler oyunların oyun içi satın alma yöntemlerini daha aktif kullanmasını sağladı.
Oyun içi satın almanın son dönemde etkin olarak kullanıldığı Candy Crush Saga, mobil dünyanın yanında Facebook üzerinde de oynanabilen oyunlar arasında. Dünden bugüne mobil oyunlar dosyamızda Candy Crush Saga, önemli klasiklerden biri.
Toy Blast ve Toon Blast
Bir dönem için dünyanın en büyük mobil oyun firması Zynga karşısında büyük başarı elde eden bu iki oyun Peak Games’e ait. Daha sonrasında Zynga tarafından satın alınan şirket, zirveye oynayan ilk Türk mobil oyun şirketi.
Her ne kadar bu iki oyun genel olarak ABD’de talep görmüş olsa da, Peak Games’in ülkemizin önemli bir değeri olması, listeye eklememiz için önemli etkenler arasında.
Bu iki oyun Candy Crush Saga gibi üç benzer nesneyi bir araya getirme oyunları arasında. Ancak Candy Crush Saga’nın tekdüzeliğinden sıkılanlar için çok daha eğlenceli bir mobil oyun deneyimi sunuyor. Her seviyede çok daha zorlu hale gelen oyun 200 milyondan fazla indirmeye sahip. Toy Blast’ta daha hızlı ilerlemek için oyun içi satın alma yapmanız gerekiyor.
Toon Blast ise çok daha ilginç kombinasyon sistemiyle eşleşmeli yapboz oyunları arasından sıyrılıyor. Özellikle App Store dünyasında Toon Blast en çok gelir elde eden oyunlar arasında.
Toon Blast oyununda bildiğimiz üçlü eşleşme yöntemleri dışında her bölümün ana temasına uygun farklı eşleşme kombinasyonları mevcut. Bu anlamda da binlerce farklı bölümüyle Toon Blast, önemli mobil oyunlar arasında. Peak Games bu iki oyunun başarısını ise oyun içi satın alma yöntemlerine borçlu. Bu büyük başarı ile Zynga’nın hedefine giren firma, Türkiye’nin ilk milyar dolarlık yani Unicorn girişimi ünvanına sahip.
Her ne kadar Peak Games’in bu iki oyunu ülkemizde çok oynanmasa da, dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için bu iki oyun önemli bir yere sahip.
Farmville
Farmville ise Zynga tarafından geliştirilen ve ilk büyük çıkışını Facebook’ta yapan oyunlar arasında. Daha sonra mobil dünyaya da taşınan Farmville, basit bir çiftlik oyunundan çok daha fazlası.
En çok oynanan mobil oyunlar arasında yer alan Farmville, mobil dünyanın dışında Facebook üzerinde de büyük bir kitleye hitap ediyor. Oyunda her oyuncuya başlangıçta 6 kare boyutunda bir tarla veriliyor. Bu tarladan aldığınız mahsullerden altın elde edip tarlalarınızı yeniden sürmeniz gerekiyor.
Yeni tohumlar satın alabilir, eksiklerinizi arkadaş ya da komşulardan elde edebilirsiniz. Şu an da Farmville 2 versiyonu olan oyunun üçüncü versiyonu için Zynga’nın yeşil ışık yaktığı da gelen haberler arasında.
Farmville, basit gibi görünse de dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için önemli oyunlar arasında. Uzun süredir kemik bir oyuncu kitlesine sahip olan oyun, sürekli olarak kendini geliştirmeye de devam ediyor.
101 Okey Plus
Mobil oyun dünyasında en popüler okey oyunu olan 101 Okey Plus, Zynga tarafından sunulan oyunlar arasında. Tabii ki Türkiye’de oldukça popüler olan oyunda, bildiğimiz 101 okey kuralları geçerli.
Oyun içi satın almanın da etkin olarak kullanıldığı 101 Okey Plus’ta odalara girip okey oynamak, diğer oyunculara hediyeler göndermek mümkün. Okey 101, biraz da oyunun orijinal yapısından kaynaklı olarak, oyun içi satın alma ile avantaj elde edemediğiniz oyunlar arasında. Burada Zynga’nn da bu satın alma yöntemlerini daha doğal kullanmasının payı büyük.
8 Ball Pool
Miniclip‘in 2010 yılında mobil oyun dünyasına adım attığı bu oyun aslında çok daha eskiye dayanıyor. Miniclip 2000’li yılların başında karşımıza çıkan flash tabanlı oyun üreten firmalar arasındaydı. Bunlardan King, mobil dünyaya adapte olurken, Miniclip ise ancak 2010 sonrası bu adaptasyonu gösterebildi. Yine o dönemin popüler sitesi Makai Media ise bu uyumu ne yazık ki gösteremedi.
Şu anda en popüler bilardo oyunu olan 8 Ball Pool, oldukça gerçekçi bir oynanışa sahip. Tepeden bilardo masasını gördüğümüz mobil oyun, oyun içi satın alma yöntemlerini de etkin olarak kullanıyor.
Oyunda hem para hem de coin kullanabiliyorsunuz. Turnuvalara katılmak için elinizde olan paralardan vermeniz gerekiyor. Hem kazandığınız maçtan hem de açılan sandıklardan para ve coin kazanmanız mümkün. Para ile de coin satın alıp özel ıstakaları da açabiliyorsunuz.
Ancak ne kadar para harcamış olursanız olun, 8 Ball Pool’da iyi bir bilardor stratejisine ihtiyacınız var. İyi vuruş yapmak, isabetli olmak bu oyunda çok önemli. İyi bir isteka bu imkanları artırsa da, yetenek ön plana çıkıyor.
Clash of Clans
Clash of Clans, bugün piyasada bulunan köy koruma tabanlı stratej oyunlarının ilklerinden biri. Strateji tutkunlarını akıllı telefon piyasasına çekmek isteyen Finlandiya firması Supercell, 2012 yılında Clash of Clans ile karşımıza çıktı.
Kısa sürede oldukça poıpüler olan oyun Supercell’in de en çok kazanan mobil oyun firmaları arasına girmesini sağladı.
Her oyuncu kendine ait bir köyde oyuna başlıyor. Oyuncular ellerinde olan altın, iksir, yeşil taş, kara iksir gibi kaynaklar yoluyla köylerini güçlendirmeye çalışıyor. Köyünüzü korumanın yanında altın v.b. kaynaklarınız için de iyi bir koruma yapmanız gerekiyor. Özellikle oyunda olmadığınız zaman gelen düşman köy atakları, köyünüze büyük zarar verebiliyor.
En büyük dezavantajlarından birisi ise oyunu uzun yıllardan beri oynayan kemik bir kitlenin varlığı. Bu nedenle Clash of Clans ile yeni tanışanların oyunda ilerlemesi oldukça zor. İlerlemek için kuvvetli klanlara katılmanız gerekiyor. Bunun dışında oyun içi satın alma seçenekleri de güçlü rakiplere direnmek adına önemli bir seçenek. Clash of Clans, türünün ilk örneklerinden biri olması açısından dünden bugüne mobil oyunlar tarihi için önemli bir yerde.
Plant and Zombies
Plant and Zombies için gelmiş geçmiş en iyi defans oyunu dersek yanılmış olmayız. PopCap Games tarafından yapılan mobil oyun serisi, evinizin bahçesine yapılan zombi atakları üzerine kurulu.
Oyunda tek yapmanız gereken, elinizde olan para ile üst tarafta yer alan sebzeleri satın almak. Tabii ki bu sebzeler bildiğiniz sebzelerden değil. Her biri birer zombi savaşçısı olan bu sebzelerin her biri farklı özelliklere sahip. Sebzeleri satın almak için oyunda güneş harcamanız gerekiyor. Güneş için ise öncelikle bahçenizde ayçiçeği ekmiş olmalısınız.
Yine zombi öldürdükten sonra da, yere güneşler düşüyor. Böylece güneş enerjinizi tamamlayıp yeni bitkiler almanız mümkün. Mobil oyun, elinizde kısıtlı olan güneş kaynağını stratejik kullanma üzerine kurulu. Eğer doğru bitkleri bahçenize ekmezseniz, özellikle ilerleyen turlarda sıklaşan zombi ataklarını atlatmanız zor. Özellikle sonlara doğru oyun oldukça zor hale geliyor.
Bu zaman geçirmelik popüler oyunda oyun içi satın alma da önemli bir yerde. Dosyamızda bir sonraki seride ise mobil oyun dünyasında yeni bir çağ açan oyunları ele alacağız.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}