Reklam

Windows 95, 21 Yaşında! İşte Windows Tarihi!

67
Reklam

Yazılım dünyasındaki en güçlü markalardan olan Microsoft, bundan tam 21 yıl önce Windows 95 sürümü ile karşımıza çıkmıştı. Geçen zaman içerisinde Microsoft, Windows 98, Windows ME, Windows XP, Windows 7, Windows 8/8.1 ve Windows 10 sürümlerini yayınlamıştı.

Dünden bugüne Windows tarihi!

Peki, Windows 10 ile bu kadar başarılı olan Microsoft, bu başarı öncesinde yıllar boyu Windows‘ta ne gibi çalışmalar yaptı?

İşte dünden bugüne kadar Windows’un gelişimi ve Windows 10‘a kadar yapılan önemli yenilikler.

Reklam

15-08/07/01-windows-1.png

Windows 1.0

Microsoft‘un ilk stabil Windows sürümü olan Windows 1.0, satış tarafında pek başarılı olamamıştır.

İlk Windows olduğu için yeniliklerinden pek fazla bahsedemediğimiz Windows 1.0, MS-DOS üzerine geliştirilen 16 bitlik bir işletim sistemidir. Windows 1.0 ile birlikte ilk kez Notepad, Paint, Writer gibi temel Windows yazılımları ortaya çıkmıştır.

{pagebreak::2}

Windows 2.0

Windows 2.0, Windows 1.0 üzerine geliştirilmiş ve Windows 1.1 olarak da değerlendirilebilecek bir Windows sürümü olmuştur.

İlk kez Ofis ailesinin Word ve Excel üyeleri, Windows 2.0 ile birlikte duyurulmuş, ancak Mac OS X benzerliği nedeniyle Microsoft ve HP, Apple tarafından açılan davalar ile boğuşmuştur.

{pagebreak::3}

Windows 3.0

İlk kez oyunların geldiği Windows 3.0, Solitaire ve Minesweeper gibi oyunların çıktığı işletim sistemi olmuştur.

Windows işletim sistemleri arasında ilk kez büyük başarı yakalayan sürüm olan Windows 3.0, kullanıcı arayüzünde önemli iyileştirmelerle gelmişti.

{pagebreak::4}

Windows 95

1995 yılında duyurulması nedeniyle 95 adını kullanan Windows 95, ilk 32 bit Windows sürümüdür.

Başlat menüsü ve Internet Explorer‘ın çıkış yaptığı işletim sistemi olan Windows 95 ile aynı zamanda görev çubuğu da kullanıma sunulmuştur.

{pagebreak::5}

Windows 98

Windows 95 gibi duyurulduğu yıla göre adlandırılan Windows 98, geliştirilen internet hizmetleri, hızlı başlat ve harici aygıtlar ile hızlı bağlantı özelliği ile dikkat çekmiştir.

Outlook yazılımının da çıkış noktası olan Windows 98, Microsoft WebTV yazılımı ile TV izleme olanağı sunmuştur.

{pagebreak::6}

Windows ME

Windows‘un 2000 yılında duyurulan ve son kez duyurulduğu yıla göre adlandırılan sürümü olan Windows Milennium Edition, adını Milenyum döneminden almıştır.

Windows 98‘deki tüm sorunların onarıldığı Windows ME, Windows Live Movie Maker ve Windows Media Player yazılımlarına ev sahipliği yapmıştır.

Ayrıca Windows ME ile birlikte sistem geri yükleme özelliği duyurulmuştur.

{pagebreak::7}

Windows XP

Microsoft tarafından kişisel bilgisayarların yanı sıra sunucular için de geliştirilen Windows XP, Microsoft‘un en iyi işletim sistemlerinden biri olarak gösterilebilir.

Korsanın büyük oranda engellendiği Windows XP, çok iyi satışlar elde etmiştir.

ClearType, Uzaktan Erişim, Kullanıcı Hesapları ve Internet Explorer 6 yazılımları Windows XP ile birlikte gelmiştir.

{pagebreak::8}

Windows Vista

Microsoft‘un en başarısız işletim sistemlerinden biri olan Windows Vista, Windows Aero adındaki saydam arayüz özelliği ile dikkat çekmiştir.

Windows kenar çubuğunun da ilk kez geldiği Windows Vista, XP’de çok stabil çalışan pek çok seyi bozması ile ilk kez duyurulduğunda hiç sevilmemiş, Service Pack 1 ve 2 güncellemeleri ile yaşanan sorunlar düzelmesine karşın, kullanıcılar Vista‘yı tercih etmemiştir.

{pagebreak::9}

Windows 7

Windows XP sonrasında en çok sevilen Windows 7 ile birlikte, ilk kez geliştirici sürümleri denenmiş, bu şekilde güncelleme öncesinde tüm sorunlardan kurtulunarak 2009 yılında Windows 7 yayınlanmıştır.

Esasında yedinci temel Windows sürümü olması nedeniyle Windows 7 ismini alan işletim sistemi, geliştirilen görev çubuğu ve arayüz özellikleri ile ön plana çıkmıştır.

{pagebreak::10}

Windows 8

Windows 7 sonrasında Metro arayüzü ile dikkat çekmeye çalışan Windows 8, uygulama mağazası ile yeni bir yapıya kapılarını açmaya çalışsa da, kullanıcıların beğenisini kazanamamış.

Hatta başlat menüsünün gitmesi, kullanıcıların Windows 8‘i özellikle tercih etmemesine neden olmuştur.

{pagebreak::11}

Windows 8.1

Windows 8‘de yaşanan sorunların giderildiği ve Windows 7 kadar işlevli olmasa da bir başlat menüsünün getirildiği Windows 8.1, Windows 8 ile kıyaslandığında çok daha fazla beğenilmiş, ancak yine de Windows 7 kadar başarılı olamamıştır.

{pagebreak::12}

Windows 10

En son Windows sürümü olan Windows 10, başlat menüsünün geri gelip metro arayüzü ile birleşmesi, Cortana, Microsoft Edge gibi pek çok yenilikle gelmiş ve yapılan araştırmalarda kullanıcılardan tam puan almıştır.

Windows 10 Yıldönümü güncellemesi ile sistemdeki birçok hata giderildiği gibi yeni özellikler de kullanıcılara sunuldu.

Windows 10 ile ilgili tüm haber için tıklayın

:: Windows’un gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce en iyi Windows sürümü hangisi?

67 Yorum

  1. Vista'ya yazık oldu ben kullanıyorum ve gayet memnunum. İlk başta insanlarda ön yargı oluşmasaydı güncellemelerden sonra gayet stabil olduğunu herkes anlayacaktı ama iş işten geçmişti.

  2. Burda bazı arkadaşlar listede windows 2000 neden yok demiş ama aslında var. 🙂 windows 2000 in bir diğer adıda windows me (Milenyum Edition) dir.

  3. win10 u pek beğenmedim açıkcası, canavar gibi bilgisayarımı kastırıyor, dönebilirsem win7 e geri döneceiğim 🙂

  4. Vista mı me mi daha kötüydü diye düsünüyorum Vista olan laptopUm über biseydi zamanına göre ondan dolayı arada kalıyorum ama milenyum edition da 1000. Formatta kokteyl vermeyi düşünmedim değil galiba me et kötüsüydü

  5. Me vistadan daha çöptü ama neredeyse me övülüp de vista gömülmüş.
    windows 8.1 de "başlat menüsü" geri geldiyse ben niye göremedim ve de o zaman niye windows 10 da aynısı yazıyor? sakın sadece "başlat tuşu" gelmiş olmasın? ona men diyorsanız windows 10 da gelen ne ve de win8 de windows tuşuna bastığımızda 8.1 de ki menüden farkı ne?

  6. Windows 10 Gercekten süper olmuş yapanların ellerine sağlık Bundan iyisi olamaz tabi profesyonel kulanıcılar icin

  7. "Windows 2.0, Windows 1.0 üzerine geliştirilmiş ve Windows 1.1 olarak da değerlendirilebilecek bir Windows sürümü olmuştur. İlk kez Ofis ailesinin Word ve Excel üyeleri, Windows 2.0 ile birlikte duyurulmuş, ancak Mac OS X benzerliği nedeniyle Microsoft ve HP, Apple tarafından açılan davalar ile boğuşmuştur."

    Mac OS X ile nasıl benzerlik, bu nasıl editörlük???

    Windows 2.0 – 9 Aralık 1987 tarihinde yayınlandı
    Mac OS X – 24 Mart 2001 tarihinde yayınlandı

    Aralarında yaklaşık 14 yıl var nasıl bir benzerlik oluyor da Windows 2.0 lehine oluyor? Tarafsız habercilik ve düşünce özgürlüğüne inanıyorsanız onaylayın yorumumu.

  8. korsan windows kullanmak en çok size zarar verir arkadaşlar: özellikle güvenlik açığı güncellemeleri çıktığı an otomatik yüklenmeli

  9. Windows NT de yok ona kalırsa. Windows 2000 ve sonrası Server sınıfına giren işletim sistemi olduğu için listede yok. Bunların içinde en laneti win98 çakması olan win me dir. Mavi ekranılaryla meşhur 98den daha beterdir. Driver ve sebepsiz çökme sorunları, hele ki active desktop kurtarma problemi ile insanları kanser etmiştir. Aslında xp nin bu kadar sevilmesinin sebeplerinden biriside Windows ME dir. Gerçek efsaneler xp ve win7 dir.

  10. Windows XP ME'nin yamalanmış tema atılmış versiyonundan farkı ne acaba. XP'de de sürekli mavi ekran veriyordu ona bakılırsa. Sanarsın XP çok iyi bir işletim sistemi olmayı başarmış gibi.

  11. Cep harcliklarimi biriktirerek topladığım bir 386 bilgisayarda günlerce işletim sistemi gelmediği için uğraşmıştım. Sonunda olayı çözdüm meğer hdd üzerindeki jumper ayarındaymış. Ardından gelen win 95 ekranı ve mutluluk.

  12. Eski Windowsların açılış müzikleri süperdi ama bazen hoparlör sesi sonuna kadar açık unuturdum işte o adrenalin tarif edilemez

  13. Win95'te de 3mbps intenet kullanıyorduk son zamanlarında win10 çıktı hala 3mbps internet kullanıyoruz ülkemizde de teknoloji çok hızlı gelişiyor!AKKya HAYIR.

    • Yalanın da bu kadarına pes.
      Windows 95 ile 33.600 bps modem kullanırdık 3kb/s ile download yapardık (3 kilobayt/saniye)

  14. vista en başarısızdı da neden hala windows aynı çekirdek üzerine gidiyor? yanlış bu bilgi. vista sp 1 ve 2 güncellemeleri ile eksik olan driver ihtiyacını karşılamış ve gereken performansı vermiştir. vista amd işlemcilerin işletim sistemi idi. amd işlemcin varsa vistadan korkmana gerek yoktu. intel işlemciler vistayı kaldıramıyordu o dönem. biz xp neyse vistada da aynı performansı aldık.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version