MWC 2016‘da X serisi akıllı telefonlarını duyuran Sony, herkes şaşırtan bir açıklama yaptı ve bundan böyle Xperia Z serinin olmayacağını açıkladı. Xperia Z serisiyle kullanıcılarımıza her zaman en iyisini sunduk diyen Sony, serinin miadını doldurması dolasıyla yollarına Xperia X serisi ile devam edecek.

Sony Xpera Z serisi artık olmayacak!

Sony X Performance ön incelemesi

Sony Xperia Z serisi, özellikle suya ve toza dayanıklılığı akıllı telefonlara taşıyan ve daha sonra birçok farklı akıllı telefon üreticisinin de modellerine bu özelliği eklemesine neden olan bir seri idi. Ayrıca şirketin Compact modelleri, rakiplerinin “mini” modellerine oranla küçük ekranda yüksek donanım bileşenleri sunmasıyla fark yaratmıştı.

Dilerseniz gelin hep beraber dünden bugüne karşımıza çıkan Xperia Z serisi akıllı telefonlarının öne çıkan özelliklerini hatırlayalım.

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z

Z serisinin ilk üyesi olan Sony Xperia Z, satışa çıktığında tabii ki öncelikle suya ve toza dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyordu. 5 inç boyutlu ekranda Full HD çözünürlük sunan telefon, gücünü Snapdragon S4 Pro işlemcisinden alıyordu.

“OmniBalance” tasarım anlayışının ilk örneklerinden olan telefon, ilk satışa çıktığında Android 4.1.2 Jelly Bean sürümünü kullanıyor olsa da, daha sonra güncellemelerle birlikte 5.1.1 Lollipop sürümüne ulaştı.

16-02/28/sony-xperia-z.jpg

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z1

Bir önceki modele göre hem daha ince hem de daha hafif olan Xperia Z1, ayrıca metal çerçeveleriyle çok daha şık bir görünümle karşımıza çıkmıştı.

Suya ve toza dayanıklılığı aynen devam eden model, Snapdragon 800 işlemcisiyle çok daha performanslı idi. 

16-02/28/sony-xperia-z1.jpg

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z1 Compact

Sony, Z1 Compact modeli ile rakiplerinin yapmadığı bir şeyi başarmıştı. Çünkü diğer akıllı telefon üreticilerinin çıkardığı “mini” modeller, her ne kadar tasarımsal açıdan amiral gemilerine de benzese de, teknik özellik tarafında çok geride kalıyordu.

Z1 Compact ise işlemci ve kamera gibi donanım bileşenleriyle amiral gemisiyle birebir aynı olmasına karşın sadece ekran boyutu küçük bir modeldi. Böylece küçük ama performanslı bir telefon isteyen kullanıcılara Xperia Z1 Compact modeli eşsiz bir seçenek olmuştu.

16-02/28/xperia-z1-compact.jpg

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z2

Xperia Z serisinin belki de en başarılı modeli Xperia Z2‘dir diyebiliriz. Üzerine 3 model çıkmasına karşın hâlâ birçok insanın kullanmaya devam ettiği Xperia Z2, 5.2 inç boyutlu ekranıyla bir önceki modele göre biraz daha büyümüştü.

İşlemci tarafında ise Snapdragon 801‘e geçilmiş, RAM kapasitesi ise 3 GB‘a çıkmıştı.  Ayrıca 3200 mAh batarya ve Stamina mode sayesinde modelin pil ömrü konusunda oldukça başarılı olduğunu da unutmamak gerek.

16-02/28/sony-xperia-z2.jpg

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z3

Xperia Z2‘den çok kısa bir süre sonra Xperia Z3‘ü gördük. Hâl böyle olunca Xperia Z3, bir geliştirme modelinden fazlası olamadı.

Daha ince kasa, biraz daha hızlı işlemci, biraz daha parlak ekran ve farklı renk seçenekleri desek; herhalde Xperia Z3 tanımlamış oluruz

16-02/28/xperia-z3.png

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z3 Compact

Amiral gemisi Xperia Z3‘ün aksine Xperia Z3 Compact ise bir yıldızdı diyebiliriz. Çünkü hem amiral gemisine göre daha uygun fiyatlı olan bu model, hem de ekran çözünürlüğünün 720p olması dolayısıyla müthiş bir performans yaşatıyordu.

16-02/28/xperia-z3-compact.jpg

 

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z3 Plus

Japonya’da Xperia Z4, diğer bölgelerde ise Xperia Z3 Plus olarak lanse edilen cihaz, adıdan da anlayabileceğiniz üzere bir diğer geliştirme modeliydi. Biraz daha ince, biraz daha hafif bir yapıda karşımıza çıkan cihaz, işlemci olarak Snapdragon 810’a geçmesiyle birlikte daha performanslı ancak daha çok ısınan bir cihaz oldu.

16-02/28/z3-plus.jpg

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z serisinin son amiral gemisi ise Xperia Z5 Premium ile birlikte Sony Xperia Z5 oldu. Ufak değişikliklerle tasarımda bazı iyileştirmeler yapan Sony, ayrıca ilk kez parmak izi sensörünü de bu modelde kullanmış oldu.

Snapdragon 810‘un kötü şöhretini ısı boruları ve termal macun ile çözmeye çalışan şirket, bu konuda bir nebze başarı sağlasa da cihazın ısınma sorununu tamamen çözebilmiş değil.

Ayrıca 0.03 saniye gibi oldukça iddailı bir odaklama hızına sahip 23 MP’lik arka kamera, sensörünün kaliteli olmasına karşın yazılımın ve OIS desteğinin olmaması yüzünden bazı rakiplerine göre geride kalıyor.

16-02/28/xperia-z5.jpg

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z5 Premium

“Dünyanın ilk 4K ekranlı akıllı telefonu” olan Xperia Z5 Premium, buna rağmen sadece kendi uygulaması üzerinden 4K videolarda bu çözünürlüğü sunuyor. Zaten mevcut işlemci performanslarında 4K oyun biraz hayalperest bir beklenti olurdu.

Yine de bu anlamda bir ilki yaşatan Xperia Z5 Premium, tasarım tarafında da farklı bir telefon. Özellike krom rengiyle arka tarafında sanki bir aynı varmış gibi bir izlenim uyandıran cihaz, 3420 mAh kapasiteli piliyle de öne çıkan bir model.

16-02/28/z5-premium.jpg

{pagebreak::1}

Sony Xperia Z5 Compact

Yine özellikle uygun fiyatıyla dikkat çeken Xperia Z5 Compact, amiral gemisi özelliklerini daha küçük bir telefonda kullanmak isteyen kullanıcılar için ideal.

Xperia Z5‘te olduğu gibi mevcut ısınma problemlerinin kısmen yaşandığı telefon, pil ömrü konusunda daha performanslı bir işlemci kullanıyor olmasından dolayı Z3 Compact‘a göre birazcık geride kalıyor.

Yine de şu anda 1700 TL civarında bulunabilen Xperia Z5 Compact‘ın fiyatına oranla gayet iyi bir cihaz olduğunu belirtelim.

16-02/28/z5-compact.jpg

:: Sizce Xperia Z serisi başarıı bir seri miydi? Artıları ve eksileri nelerdi?