Japonya Denizcilik Dünyası Bilim ve Teknoloji Ajansı’ndan bir araştırmacı ekibi, 2020’lerde Dünya’nın mantosunu araştırmak istiyor. Araştırmanın ana hedefi ise volkanik fenomeni anlamak ve gezegenin kabuğunun derinliklerinde mikrobik yaşam olup olmadığını görmek.

Uçak üretimi yeniden şekilleniyor

Chikyu: sondaj gemisi

Bilim insanları her ne kadar dünya dışı gezegenlere yönelik araştırmalarını genişletiyor olsa da, dünyamızla ilgili halen bilmediğimiz çok şey var.  Japon Denizcik Yer Bilimi ve Teknolojisi Ajansı (JAMSTEC) ‘nden bir grup bilim insanı, Dünya’nın mantosunu, “Chikyu” adı verilen büyük sondaj gemisi, araştırmayı planlıyor.

17-04/13/chikyu-sondaj-gemisi-shiftdelete.jpg

JAMSTEC ekibi sondaj çalışmasını 2020’li yıllarda yapmak istiyor. Bunun için potansiyel su altı delik alanlarını keşfetmeleri gerekiyor. Bu yılın Eylül ayında Hawaii’nin kuzeydoğusunda bulunan sularda denizaltı araştırma gemisiyle ön çalışma yapılacak. Ön çalışma sonrasında projenin hayata geçirilebilmesi için 542 milyon dolarlık yatırım gerekiyor.

Okyanus kabuğunu delmek daha pratik

Okyanus kabuğunu delerek geçmek, kıta kabuğundan daha ince olduğu için daha pratiktir. Mantoya ulaşmak için Chikyu’nun sondajı 4 km su ve 6 km kabuktan geçmelidir.

17-04/13/dunyanin-mantosu-shiftdelete.jpg

Manto, yerkürenin toplam hacminin yüzde 80’den fazlasını meydana getirir. Mantoyu keşfetmeye yönelik yapılan araştırmalar ile volkanik aktiviteyi etkilyen faktörler belirlenebilir.  Araştırmacılar ayrıca, kabuğun okyanusal kabuk ile yeryüzü örtüsü arasındaki sınırı araştırarak bu sınırın nasıl oluştuğunu anlamak istiyorlar. Bunun dışında bilim insanları gezegenin derinlerinde mikrobik hayatın olup olmadığını da öğrenmek istiyorlar.

:: Siz bu ilginç gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz?