İlk kez Hindistan’da görülen koronavirüs Delta varyantı hızla yayılmaya devam ediyor. Konu hakkında açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü, farklı varyantların ortaya çıkabileceğini belirtti.
Delta varyantı koronavirüs evriminin başlangıcı mı?
Geçtiğimiz yıl dünyayı derinden sarsan ve pandemi sürecini başlatan koronavirüs, farklı varyantlar ile bulaşma hızını artırmaya devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmalar, geliştirilen aşılara dirençli yeni varyantların oraya çıkması için ideal bir ortam oluşturulduğunu gözler önüne serdi.
Koronavirüs akciğerleri böyle istila ediyor!
Yaklaşık 6 haftalık süre içerisinde ABD vakalarının yüzde 10’unu oluşturan Delta varyantı, yeni vakaların ise yüzde 83’ünü oluşturuyor.
Delta varyantın aşı olanlara da bulaştığını belirten yetkililer, aşılanan kişilerin hastalığı daha kolay atlattığının altını çizdi. Ulusal Sağlık Enstitüleri Müdürü Francis Collins, “Mevcut aşıların şiddetli COVID-19 ve Delta varyantına karşı hastaneye yatış riskinde 25 kat azalma sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Bulaşıcı hastalık uzmanı Anthony Fauci, “Henüz yeterli sayıda insan aşılanmadı. Şu anda ABD nüfusunun yalnızca yüzde 50’si tam olarak aşılandı. Bu oranların eyaletten eyalete değişmesi en büyük sorunlardan biri. Örneğin Alabama ve Mississippi’nin aşılanma oranı yaklaşık yüzde 35 iken Massachusetts ve Connecticut gibi bölgelerde yüzde 60.” dedi.