Organic Light Emitting Diode veya kısaca OLED olarak bilinen panel teknolojisi, Kodak şirketi tarafından tanıtıldığından bu yana oldukça büyük gelişim gösterdi. Özellikle tipik LCD panellere kıyasla daha ince yapısı ve yüksek enerji verimliliği sebebiyle günümüzde akıllı telefonlardan TV’lere kadar pek çok alana yerleşti.
Tabii her ne kadar yaygınlığı giderek artıyor olsa da fiyatları LCD ekranlara göre nispeten daha pahalı. Fakat pek çok şirket bu teknolojiyi baz alarak geliştirdikleri sistemler ile çeşitli etkinliklerde boy gösteriyor. Bugün ise ortaya çıkan haberler bize bu teknolojinin ne kadar hızlı yayılabileceğine dair bazı ipuçları veriyor.
3D printer ile evde OLED panel basılabilecek
Minnesota Üniversitesi Twin Cities araştırmacıları, tamamen 3D baskılı ilk esnek OLED ekran olduğunu söyledikleri şeyi geliştirmeyi başardılar. Dolayısıyla pek çok kişi bu alandaki ilerlemenin teorik olarak varabileceği noktaları gözler önüne serdi.
Yeni yaklaşım, işlevsel bir ekran için gereken altı katmanı basmak için iki 3D baskı yöntemini birleştiriyor. Minnesotalı ekipse elektrotları, kapsüllemeyi, yalıtımı ve ara bağlantıları yapmak için ekstrüzyon baskıyı kullanırken, aktif katmanları oda sıcaklığında spreyle boyadı.
Çeşitli ekiplerin geçmişteki denemelerinde ya ışık tekdüzeliği (tüm panelde tutarlılık) ile ilgili sorunlar vardı ya da döndürme kaplama veya termal buharlaştırma gibi bazı bileşenleri yerine koymak için 3D baskının ötesinde teknikler gerekiyordu.
Yeni geliştirilen bu prototip sadece 1,5 inç genişliğinde ve 64 piksel kullanıyor. Dolayısıyla herhangi bir pratik kullanım senaryosunda bu değerlerin çok daha üstüne çıkmak gerekiyor. Örneğin 1080p bir panel yapmak istiyorsanız, 2 milyondan fazla piksel kullanmanız gerekiyor. Ayrıca bilim insanları bu panelin parlaklığını da yükseltmek istiyorlar. Yani şuan için kullanıma hazır olmaktan çok uzak.
Hal böyle olunca bu teknolojiyi ev kullanımına uyarlamak da biraz zaman alacak gibi gözüküyor. Hatta üniversitenin kullanmış olduğu 3D yazıcının maliyeti bile 1 milyon TL’yi geçiyor. Bunun yanı sıra FormLabs’ın kullandığı üst düzey modellerde bile adaptasyon süreci uzun sürecek.
Yine de bu teknoloji geliştirildiği zaman, hem üreticiler hem de tüketiciler için her şeyi daha ulaşılabilir kılacaktır. Ayrıca Samsung veya LG ile evdeki 3D yazıcınız ile yarışmak gibi bir düşünceniz yoksa, 2 milyon piksele de ihtiyacınız olmayacaktır. Yani aslında daha çok prototip üreticileri veya onarımlarda işe yarayacağı düşünülüyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!