Hızla gelişen internet teknolojileri evriminin şimdilik son basamağı olan fiber teknolojisi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. En basit tanımıyla ışık dalgalarının fiber optik bir kablo aracılığıyla bir bilgiyi iletmek için kullanılmasına fiber internet adı veriliyor.
1970’li yıllarda geliştirilmeye başlanan teknolojide ışık, elektromanyetik taşıyıcı dalga olarak modüle edilerek istenen veri hızlı bir şekilde taşınabiliyor. Dünya’da büyük bir hızla yaygınlaşan fiber internetin önündeki tek engel ise bu teknolojinin kendi altyapısına ihtiyaç duyuyor olması.
Fiber internetin dünyadaki yaygınlık oranına bakacak olursak Uzak Doğu ve Kuzey Avrupa’nın diğer bölgelere göre bir hayli ileride olduğunu söylemek mümkün. Fiber internet kullanıcılarının toplam internet kullanıcılarına oranı göz önüne alındığında teknoloji denildiğinde ilk akla gelen ülke olan Japonya’nın ciddi bir üstünlüğü söz konusu.
2009 yılının başında toplam internet kullanıcılarına oranı %48 olan fiber internet sahipleri ciddi bir artış göstererek geçtiğimiz yılın ortasında %61 seviyesine ulaşmayı başardı. Teknoloji konusunda özellikle altyapı yatırımlarını bir hayli ciddiye alan Güney Kore ise 2009 başında %43 olan fiber internet abone oranını 2011’in ortasında %57’ye çıkararak hem büyük bir artış yakaladı, hem de dünya sıralamasında ikinci sıradaki yerini korumayı başardı.{pagebreak::2}
Fiber internetin Avrupa’da yayılımını inceleyecek olursak özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin bir adım önde olduğunu, ancak yine de Japonya ve Kore seviyesinin çok altında olduğunu söylemek mümkün. Avrupa ülkeleri arasında Slovakya geçtiğimiz yıl %30 fiber internet abonesi oranıyla birinci sırada yer aldı.
Güney ve Batı Avrupa’da çok yaygın olmayan fiber internet, İskandinavya’da yakın zamanda birinci sıraya oturabilecek gibi görünüyor. İsveç %28, Norveç %16, Danimarka %13 ve İzlanda %13 fiber internet abonesi oranıyla Avrupa’nın fiber interneti en yaygın kullanan ülkeleri arasında yer aldı. İspanya, Fransa, Kanada, Almanya ve Belçika gibi birçok gelişmiş ülke %1 barajının altında kalırken Türkiye, 2011’in yaz ayında %3 fiber internet penetrasyonu oranına sahipti.
Genç nüfusu sayesinde ciddi bir internet kullanım oranına sahip olan ve internet kullanıcı sayısı her geçen gün hızla artmaya devam eden Türkiye, fiber internet alanında şimdiden birçok Avrupa ülkesini geride bırakmış durumda. Türkiye’deki fiber internet abone oranı, altyapıyla oranlı olarak hızlı bir artış gösteriyor. Bilindiği üzere Türk Telekom, sokaklara kadar fiber optik altyapısını getirmişti. Ancak Turkcell Superonline bu hizmeti bir adım ileri taşıyarak evlere kadar fiber internet hızını getirdi.
Turkcell Superonline’ın fiber optik kablolar için altyapıya yaptığı yatırımlar neticesinde birçok kullanıcının evine fiber internet taşıyan Turkcell Superonline, uygun fiyatlı tarife ve kampanyaları ile hem hızını arttırmak isteyen internet kullanıcılarının, hem de internete hızlı bir giriş yapmak isteyenlerin dikkatini çekiyor. Fiber internet konusunda dünyada en hızlı büyüme gösteren ülkelerden birisi olan Türkiye’nin, başta büyük şehirleri olmak üzere fiber optik kablo altyapısının tamamlanmasından sonra bu alanda dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olması bekleniyor. Bir diğer deyişle uygun tarifeler ve yapılan yatırımlar sayesinde Türk internet kullanıcısının fiber interneti dünya standartlarının üzerinde kullanabilmesi bekleniyor.
:: Türkiye’deki altyapı çalışmalarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
ttneti sölemişsiniz
Dünyadaki fiber internet durumunu iyi özetlemiş. Ellerine sağlık.
SUPERONLINE varken TTNET ne ki? fiber optik’te geçilmesin diye TTNET SUPERONLINE’nı engellemeye çalışıyormuş…
Birde dünyadaki Adil Kullanım Kotasının Türkiye deki ile karşılaştırırsanız çok memnun olurum.
Ve ne kadar Adaletten uzak bir A.K.K. anlayışımızın olduğunuda anlamış oluruz…
millet fiber net girsin bizde 50 tlye 1 mpbs adsl le teşekkürler ttnet 😀
bende şuan SUPERONLINE fiber optik var telefon numarasını taşıyınca 4GB kotalı 20mbps hediye ediliyor… tv+ izlemesi kotaya girmiyor… bende şuan kullanıyorum…
Kota olmasa iyiydi :D.
AKK olduktan sonra neye yarar Fiber?
AKK diye birşey varken hızlı internet olmasının bir anlamı yok. Bu hızlarda daha çok şey yapılıyorken buna bağlı olarak daha çok download yapılıyor böylece ayın ilk günlerinde dolan kota yüzünden bütün ay yine 1Mbs ye devam. Nerde kaldı fiberin yüksek hızı…
Eğer talebi karşılayamayacaksan vaat vermeyeceksin…
adil kullanım şartları değişmeden benim geçmem biraz zor gibi
ben süperonline kullanıyorum 20mpbs hızında 49 lira ödüyorum ve yeterince fazlasıyla hızlı kullanmanızı tavsiye ederim
Beklediğimden iyi 😀
bende 50 mbit fiber var
canavar calisiyor 😀
Fiber AKKli 1 mbit internet :)))
Tamam fiber ağı artıyor ama kota (gerek hız açısından gerekse data transferi açısından) çok sıkıntılı bir durum. SINIRSIZ olarak satılan sınırlı tarrifelerden bıktık. 1 Mbit fiber hızım var derseniz herhalde gülerler yurt dışında size. Ama maalesef kısa bir downloaddan sonra hızınız 1 Mbite düşüyor, bunun da bir anlamı olmuyor.
KOta Türkiyede Anlamsiz Bir uygulama…
Ayrica çok yüksek Fiyatli Internet Kullaniliyor…
Kota isi oldugu müddetçe 100 Mb olsa ne yazar hiziniz.
Kotanin Kalkmasi gerekir artik Bütün seçenekler sinirsiz olmali.
Ben Fransada 24.90 € ya 30 mbps sinirsiz internet 19 HD TV kanali ve Voip Uzerinden 100 ülkenin Sabit Hatlarini sinirsiz arayabiliyorum..Bence Daha çok Sirket girmeli TÜrkiyeye
ki Fiyatlar uygun seviyelere insin…
siz türk telekoma kurban olun. Özelleşmeseydi hala 256k internetle takılıyorduk
@redfoks silmiş mesajları halbuki çok rahatlamıştım sağlık olsun
@nevrotikstar maalesef bulunduğum yerde fiber hizmeti yok superonline nin
AKK yı kotu amaclı kullananlar oldugu ıcın devlet onlem almak zorunda… fakat superonlıne 50 mbps 250 gb akk lı ınternetınden akk olmayan ınternet bıle var.. en az verılen hız ıse 25 mbps.. kullandıgınız kadar ttnetın ısmını dahı unutcaksınız.. ( GüraLp)