Türk şirketlerinde bilgi ve iletişim teknolojileri kullanım oranı yüzde 40’a ulaşırken, International Data Corporation’ın (IDC) Mayıs 2012’deki Küresel Korsan Yazılım Kullanımı raporunda Türkiye’de lisanssız yazılım kullanım oranının yüzde 62 olarak gözükmesi, Türkiye’nin siber korsanların adeta hedefi haline gelme riskini arttırıyor.
ABD, tüm dünyaya duyurduğu ‘Siber Güvenlik Bildirisi’ ile güvenlik güçlerini hedef alan siber saldırıları savaş sebebi sayarken, ülkemizde ise bu konuda henüz yeterli adımların atılmadığı dikkat çekiyor. Türkiye’de yazılım ve donanım için yılda ortalama 18.4 milyar TL yatırım yapılırken, AB ülkelerinde sadece yazılım ürünleri ve hizmetleriyle ilgili yapılan harcamalar 258 milyar Avro civarında.
Sistemlerin güvenliğini lisanslı ürünler sağlıyor
Günümüzde, dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmadığı bir yapı, bir ürün veya bir sürecin kalmadığına dikkat çeken uzmanlar, 5 yıl içerisinde her sektörün bilgi ve iletişim teknolojilerine yapacağı yatırım miktarının da artacağını vurguladı. Türkiye’de de bilgi ve iletişim teknolojilerinin oldukça yoğun kullanıldığına dikkat çeken uzmanlara göre, en önemli tehditlerden biri de siber korsanlık.
Bu konunun, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki lisanssız yazılım ve orijinal olmayan donanım kullanımı ile yakından ilgili olduğunu belirten uzmanlar, kullanıcıların sistemlerini güvenli tutabilmesi için kullanılan yazılım ve donanımların güncellenmelerinin sağlanması gerektiğini, eğer bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapılır, yazılım ve donanım yatırımına önem verilmezse, siber korsanlara davetiye çıkarılacağını, bunun da kendi içinde bir riski de beraberinde getireceğini dile getirdiler.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hemen hemen her sektörde bu kadar yoğun kullanımının aynı zamanda ekonomik faaliyetin bütün sistemlerini siber saldırıların konusu haline getirdiğine vurgu yapan uzmanlar, özellikle kritik sektörlerde ülkenin amiral gemisi niteliğinde olan şirketlerin, bilgi ve iletişim teknolojilerinde siber güvenlik uygulamalarını hayata geçirmeleri gerektiğini, lisanslı yazılım ve orijinal donanım kullanmak konusunda zorunlu tutulduğunu çünkü bu büyük şirketlerin bir gün siber saldırı ile karşı karşıya kalırlarsa ekonomik faaliyetlerin ve sosyal yaşamın dengesinin bozulacağını ve ülke ekonomisinin büyük bir kriz içerisine gireceğini belirttiler.
{pagebreak::2}
Türkiye’de de var ama zorunluluk yok
ABD’nin tüm dünyaya duyurduğu Siber Güvenlik Bildirisi’nde, internet üzerinden ABD güvenlik güçlerini hedef alan siber saldırıların savaş sebebi sayıldığını belirten uzmanlar, Avrupa’da da Avrupa Şebeke ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA) adı verilen bir yapının tıpkı ABD’de olduğu gibi, network ve bilgi güvenliğine ilişkin risklerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması konusunda Avrupa Birliği ve üye devletler ile sektöre destek sağlamak amacıyla kurulduğunu ve İngiltere’deki bir başka uygulamayla ülkesindeki en büyük 2 bin 500 şirkete siber güvenlik ile ilgili zorunluluklar getirdiğini söylediler.
Türkiye’de de benzer uygulamalar olduğunu açıklayan uzmanlar, Türkiyenin ‘Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı‘nın var olduğu ama bu planın öncelikli olarak kamu kurum ve kuruluşlarını kapsadığını, Telekomünikasyon, enerji ve finans gibi kritik sektörlerde, henüz zorunluluk noktasında bir aksiyon alınmadığını, şirketlerin kullandıkları bilgi ve iletişim sistemlerini güncellemeleri ve bu sistemlerde lisanslı yazılım ve orijinal donanım kullanımına azami önem göstermeleri siber güvenlik alanında atılacak adımlar için önemli bir başlangıç noktası olacağını belirttiler.
Türkiye 18,4 milyar TL, AB 258 milyar avro harcıyor
TÜBİSAD’ın 2012 yılı raporuna göre; Türkiye’de yazılım ve donanım için, yılda ortalama 18,4 milyar TL yatırım yapıldığını açıklayan uzmanlar, dünya ortalamasına bakıldığında bu rakamın Türkiye’de hayli düşük düzeyde seyrettiğini belirttiler. Yazılım Sanayicileri Derneği’nin raporuna göre AB ülkelerinde sadece yazılım ürünleri ve yazılım hizmetleriyle ilgili harcamaların 258 milyar Avro tutarında olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu harcamanın AB ülkelerinin GSYİH ortalamasının yüzde 2.6’sını oluşturduğunu bildirdiler.
258 milyon euro da harcansa aynı ulke 18 milyonda harcansa aynı ulke
abi o para bile çok türkiyeye
Yanlış anlamayında Türkiyeden bi halt olmaz..
Sanki korsan olmasa kendileri bilgilerimizi almıyor? Kendilerinin korsandan ne farkı var? Örnek NSA
kamu kurumlarinda sifre olarak 1234 kullaniliyor ve de bunun takibini bilgisayar muhendisi yapiyor…
ne olmasini bekliyordunuz…
Bak ya arkadaş cidden sinirlerim bozuluyor şöyle yorumlar gördükçe. Türkiyeden bir halt olmaz diyen vatandaş lütfen Türkiyeyi kendi aynan sanma. Türkiyeden bir halt olmaz değilde senden bir halt olmaz ve o bastığın topraklar ağlıyor. Ve son olarak. Çenenizi kapatın ve çalışında o bir halt olmaz! Türkiyeyi, bir halt olan Türkiye yapın. Sen devleti ne sanıyorsun. Sanıyor musun ki devlet ülkeyi adam ediyor. Ülkeyi adam eden millet millet. Eğer millet olmasa devlet olmaz. Eğer millet yan gelip yatarsa mal mal yorum yazmaktan başka bir şey yapmazsa işte o zaman Türkiye adam olmaz. Ya cidden illallah ettirdiniz.
Denetim yok ki, ne bekliyorsunuz? Korsan yazılım almaktan insanları uzak tutan bir ceza, bir sebep yok.
ZİYARETÇİ 28.12.2013 20:56 Yanlış anlamayında Türkiyeden bi halt olmaz..
niye sen bu ülkenin adamı değilmisin şu ülkeye ne katkın buraya yorum yazmaktan başka bizim ülkemizdede insanlar ancak söylenir kimse bişey yapmaz herşeyden şikayet edeler. Sanki avrupada amerikada teknolojiyi uzaylılar geliştiriyor. Orda da bunları yapan inslar bi ülke gelişmiyosa önce millet kendini sorumlu tutsun bişeyler yapsın sonra konuşsun yoksa boş konuşmaktan öteye geçemez
bunlar bos isler arkadaslar.bir kac yil once cinde boyleydi simdi kendileri yapiyorlar.her yeri yasaklarlarsa nasil uzman yetistirecegiz.kendi ozgun yazilimimizi yapinca ancak bu ozaman guvenli olur.
Türkiye den bir halt olmaz diyen kişi sen bu ülke iin ne yaptın onu bırak kenddin için ne yaptın boş boş face de boş yorum yapmak seni tabiki adam da yapmak zeka seviyenide geliştirmez. Git bakalım o beğendiğin ülkeler seni alıyorrmu
Bizim zihniyet “öküz alırız o parayla” gibi olduğu için böyle gider.
Sadece kredi kartıyla ödeme yapılan şeylerde napsın adam kredi kartı kullanmak istemiyor.Son çare olarak korsan kalıyor.
Orjinal yazılım güncel yazılım başkadır gerçekden ama hayat şartları işte
bizim bu başımızda ki yiciler olmasa belki gelişirde başa gelen ceplerini doldurmaya çalışmasa belki o zaman bir şey değişe bilir.
Bırakın bu ayakları ya windows hala xp için güvenlik güncellemeleri yayınlıyor neyin orjinalinin güvenliğinden bahsediyorsunuz
Ne olcakdı sgk korsan win 7 kullanırsa halk ne yapsın
Okadar parayı ben kulladıgım program ve müziklere verseydim tahmin edin o parayla hangi arayı alırdım ör:sony vegas pro lisanslı fiyatı 500 dolar kusurlu simdi ben okul odevi için 500 dolar bayılım yoksa media markt yapım
ZİYARETÇİ 28.12.2013 20:56: sana bir sey yazmak isterdim fakat baska bir arkadas sana gereken cevabi vermis, yapistirmis adeta tokat gibi. Iste o cevap: Bizim zihniyet “öküz alırız o parayla” gibi olduğu için böyle gider.
hic de bir sey olmaz, bunu en iyi kendileri biliyor. tamam emek hirsizligidir, kul hakkidir fakat bu saldiriya maruz kalacagimiz anlamina hic de gelmez tamamen saldirgan bir pazarlama taktigi. bazi arkadaslarin dedigi dogru sanki yazilim lisansli olunca bilgilerimizi toplayamiyorlar yalana bak a-z ye sulalemizi fislediler doymadilar cepten uydudan sokaktan doymuyor da doymuyorlar.
Haber buram buram pazarlama amaçlı korkutma amacı güdüyor. Ne yani, orjinal yazılım kullananlar saldırılara hedef olmaz mı? Bugün neredeyse bütün KOBİ ler Orijinal Microsoft teknolojileri kullanır ama saldırılar hep sürer, bilgi hırsızlığı hep sürer. %100 Milli Yazılım Teknolojileri ile saldırılarla başedebilirsiniz. (%100 Milli İşletim sistemi – Linux türevleri değil)