TEMPO (Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution) uzay aracı hava kirliliğinin izlenmesi amacıyla Nisan 2023’te uzaya fırlatıldı. Dünya’yı ekvatorun 35 bin kilometre üzerindeki yörüngesinden gözlemleyebilen uzay aracından ilk rapor ulaştı.

Hava kirliliği uzaydan takip edilecek ve önlem alınacak

Hava kalitesini yüksek çözünürlükle ölçebilen TEMPO, kısa zaman dilimlerinde meydana gelen değişiklikleri de paylaşabiliyor. Bu sayede trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya orman yangınlarından çıkan duman gibi hava kirliliğini etkileyen faktörler hakkında bilim insanları çok daha detaylı verilere ulaşabilecek.

TEMPO’dan ilk görüntüler ise ABD’nin Los Angeles şehri çevresindeki bölgeyi ele alıyror. Aynı gün içerisinde öğlen saatlerinde ve yaklaşık 16:00’da çekilen iki kirlilik haritası şehrin hangi saatlerde daha fazla hava kirliliğine maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Crew-7 görevi başladı: NASA’nın Crew Dragon’ı astronotları ISS’ye taşıyor

Crew-7 görevi başladı: NASA’nın Crew Dragon’ı astronotları ISS’ye taşıyor

NASA, Crew-7 mürettebatının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) varmadan önce Crew Dragon uzay aracıyla seyahat edeceğini açıkladı.

2 Ağustos’ta çekilen bu görüntüler havadaki nitrojen dioksit seviyelerini gösteriyor. Paylaşılan görsellerdeki daha koyu bölümler, bu bölgelerde hava kirliliğinin de daha fazla olduğuna işaret ediyor. Buna göre Los Angeles şehrinde öğle saatlerinde havanın daha kirli olduğu net bir şekilde görülüyor.

Bu ilk veriler, atmosferdeki gazlar tarafından ışığın hangi dalga boylarında emildiğini hesaplayarak kirliliği ölçen bir spektrometre olan TEMPO cihazının kalibrasyon sürecinin bir parçası olarak toplandı. Uydu, bundan sonra gündüz saatlerinde Kanada’nın merkezinde, ABDde ve Mexico City’de aaatlik taramalar gerçekleştirecek ve verileri bilim insanlar ile paylaşacak.

TEMPO’nun nitrojen dioksitin yanı sıra ozon, formaldehit, aerosoller, su buharı ve diğer gazları da ölçebileceği belirtiliyor. Uydudan gelen hava kirliliği raporları doğrultusunda şehirlerde ve çeşitli bölgelerde buna karşı önlem alınması planlanıyor.

TEMPO, uzaydan hava kalitesini ölçerek daha kaliteli bir hava solumamız için insanlığa yardım ediyor. Peki benzer bir çalışma ülkemizde yapılsaydı sizce hangi bölgeler en koyu renkte olurdu? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.