Cambridge Üniversitesi ve NTU Singapur araştırmacıları, tektonik plakaların çarpışmalarının tahmin edilenden daha fazla karbonu Dünya’nın içine sürüklediğini keşfetti. Tektonik plakaların çarpıştığı bölgelerde Dünya’nın iç kısmına çekilen bu elementin, volkanik emisyonlarla yüzeye çıkmak yerine derinlikte hapsolma eğiliminde olduğunu buldular. Şimdi araştırmacılar bunu Dünya’nın altından çıkarmanın yollarını arıyor.
Karbon sorununu çözmek için araştırmalar sürüyor
Araştırmacılar, Nature Communications dergisinde bulgularını yayımladı. Önceki tahminler yeryüzünün derinliklerine inen karbonun çoğunluğunun yüzeye çıktığını ileri sürüyordu. Ancak yeni bulgular aksi yönde. Volkanların altında geri dönüştürülen elementin sadece yaklaşık üçte birinin yüzeye döndüğünü gösterdiler.
İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik çözümlerden biri Dünya atmosferindeki CO2 miktarını azaltmak. Karbon döngüsünün en iyi anlaşılan kısımları Dünya yüzeyinde veya yakınındakiler. Ancak derin karbon depoları, atmosferik CO2 seviyelerini değiştirerek gezegenimizin yaşanabilirliğini korumada önemli bir rol oynar.
Karbonun atmosfere CO2 olarak geri salınmasının birkaç yolu var. Ancak Dünya’nın iç kısmına dönmesi tek bir yol bulunuyor; plaka yitim zonu. Yeni çalışma, yitim zonu bölgelerindeki kayalarda meydana gelen kimyasal reaksiyonların karbonu hapsederek Dünya’nın daha derinlerine gönderdiğini ve bir kısmının Dünya yüzeyine geri gelmesini engellediğini ortaya koydu.
Ekip, Avrupa Synchrotron Radyasyon Tesisinde bir dizi deney gerçekleştirdi. Çalışma, tebeşirle aynı kimyasal yapıya sahip karbonat kayalarının, mantoda daha derinlere yerleştiğinde daha az kalsiyum bakımından zengin ve daha fazla magnezyum açısından zengin hale geldiğine dair bulguları destekledi. Bu kimyasal dönüşüm karbonatı daha az çözünür hale getiriyor. Yani yanardağları besleyen sıvıların içine çekilmez. Bunun yerine, karbonatın çoğu sonunda elmas haline gelebileceği mantoya iner.
Bulgular, iklim sistemimizde karbonat oluşumunun rolünü anlamak için de önemli. Çalışma, bu minerallerin çok sağlam olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, atmosferdeki CO2’yi katı mineral formlarına hapsederek negatif emisyonlara yol açıyor. Ekip, karbon yakalama için benzer yöntemlerini kullanımını araştırıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}