Dünyanın en büyük et işletme şirketi ve tedarikçisi JBS SA, bir siber saldırının hedefi oldu. Saldırının en büyük faili olarak ise Rusya görünüyor.

JBS‘e gerçekleştirilen saldırıda, şirketin Avustralya, Kanada ve ABD‘deki bazı operasyonları geçici olarak kapatıldı. Beyaz saray, şirketin fidye yazılımı saldırısının muhtemelen Rusya merkezli bir siber saldırı grubundan kaynaklandığına inandığını söyledi. Saldırının ayrıca et kıtlığına ve tüketiciler için fiyat yükseltmesine sebep olabileceği de aktarıldı.

Yüzlerce Dell modelinde kritik güvenlik açığı

Yüzlerce Dell modelinde kritik güvenlik açığı

Yüzlerce Dell modeli, kritik bir güvenlik açığı ile gündeme geldi. Konu hakkında açıklama yapan Amerikalı bilgisayar üreticisi, etkilenen modelleri ve çözümü paylaştı.

Beyaz Saray JBS saldırısında Rusya’yla temas halinde

FBI’ın saldırıyı araştırdığını ifade eden Beyaz Saray sözcüsü Karine JeanPierre, yaptığı açıklamada, “JBS, fidye talebinin muhtemelen Rusya merkezli bir suç örgütünden geldiğini bildirdi. Beyaz saray bu konuda doğrudan Rus hükümetiyle temasa geçecek ve sorumlu devletlerin fidye yazılımı suçlularını barındırıp barındırmadığını öğrenecek” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ise yerel basın mensuplarına Biden yönetiminin siber saldırıyı görüşmek üzere Moskova ile temas halinde olduğunu söyledi.

Bloomberg‘e konuşan JBS de söz konusu siber saldırıyı çözmede önemli ilerleme kaydettiğini tesislerinin büyük çoğunluğunu en kısa sürede faaliyete geçirmeyi umduğunu belirtti. Şirket siber saldırıyı tespit eder etmez tüm BT sistemlerini askıya aldığını ve yedek sunucularında saldırıya dair bir iz görmediğini aktardı.

dunyanin-en-buyuk-et-ureticisi-jbs-siber-saldiriya-ugradi

McDonald’s gibi büyük kuruluşlara tedarik sağlayan şirketin Avustralya ve Kanada‘daki tesisleri de saldırıdan etkilendi. Asıl ilginç detay ise şirketin Güney Amerika operasyonlarında herhangi bir kesinti olmaması.

Bu tarz fidye yazılımı saldırılarında, bilgisayar korsanları sisteme giriş yaparak şirketleri fidye ödemedikçe söz konusu dosyaları silmek ya da kesintiye uğratmak gibi illegal faaliyetlerle tehdit eder.

Geçtiğimiz ay bir yakıt dağıtım firması olan Colonial Pipeline‘ı hedef alan bir fidye yazılımı saldırısı nedeniyle büyük aksamalar oldu. Şirket sorundan kurtulmak için siber suç çetesine 4,4 milyon dolar gibi bir fidye ödemeyi kabul etti.

ABD hükümeti ise firmalardan siber saldırı sorunuyla karşılaşmaları durumunda saldırganlara hiçbir şekilde ödeme yapmamalarını tavsiye ediyor.