Çin‘in 30 futbol sahası büyüklüğündeki FAST isimli dünyanın en büyük teleskobu, 3 yıl süren testlerin ardından faaliyete geçti. Devasa teleskop, evrenin sırlarını açığa çıkarma konusunda bilim insanlarına yardımcı olacak.
Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinde 5 yıllık bir çalışmanın sonucunda inşa edilen FAST teleskobunun maliyeti 170 milyon dolar. Bu arada FAST, 500 Metre Diyaframlı Küresel Radyo Teleskop anlamına geliyor.
NASA açıkladı: ASTERIA uydusu uzayda kayboldu
Teleskop kademeli olarak dünya genelindeki astronomların kullanımına sunulacak. Böylece evrenin oluşumu ve evrimine ilişkin gizemleri ortaya çıkarmak için güçlü bir araç görevi üstlenecek.
Dünyanın en büyük teleskobu FAST faaliyete geçti
Saniyede 38 GB veri toplayabilen teleskop, Çin’in “gökyüzündeki gözü” olarak nitelendiriliyor. Galaksilerde doğal hidrojen arayacak olan teleskop, zayıf pulsar (uzaya radyo dalgaları yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak.
Uzayda yaşam araştırmalarına da yardım edecek. Projenin baş mühendisi Jiang Peng, teleskobun gelecek iki-üç yıl içinde bazı önemli bilimsel keşiflere imza atmasını beklediklerini söyledi.
Pekin Üniversitesi’ne bağlı Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nden Li Kejia, söz konusu teleskobun bilinmeyen yıldızların ortaya çıkarılmasında ve hatta dünya dışı yaşam arayışlarında büyük işler başarabileceğini vurguladı.
Radyo teleskoplar, elektromanyetik tayfın radyo bölgesindeki dalgaları yakalayıp kuvvetlendiren çanak antenlerden oluşmuş alıcılar olarak tanımlanıyor. Fast Teleskobu, 3 yıllık test aşamasında 102 yeni pulsar tespit ettiğini de belirtelim.
hadi bakalım göster kendini
Oooooo sac kavurma alirim bir dal:)))
Teleskop mu radio teleskop mu?