Synlight, şimdiye kadar tek bir odaya monte edilmiş, en büyük film spot ışıkları sistemidir. Dünyanın en büyük yapay güneşi olan bu sistem Jülich’de kurulu. Sistem, 149 endüstriyel sınıfta film projektörü spot ışığından oluşuyor ve her biri ortalama bir ampulün watt miktarının 4.000 katı güce sahip.
Yapay güneş ne kadar enerji tüketiyor?
Bu yapay güneş açıldığında, Dünya üzerindeki doğal güneş ışığının yoğunluğunun 10.000 katı kadar ışık üretir. Lambalar tek bir noktada odaklandığında, ortalama bir maden eritme ocağının yaklaşık 3 katı kadar sıcaklığa neden oluyor. (3,500 derece)
Deneyde, birçok risk ve yüksek maliyet sorunu bulunuyor. Yapay güneş odasına giren kişinin yüksek sıcaklıkta yanarak hayatını kaybetme riski bulunuyor ve bunu önlemek için deney, koruyucu radyasyon odasında gerçekleşir. Ayrıca yapay güneş, çok fazla enerji tüketiyor. Sadece 4 saatlik çalışmayla dört kişilik bir hanenin 1 yıllık elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabilir.
Yapay güneşe neden ihtiyacımız var?
Bununla birlikte, Synlight deneyi gelecek için daha verimli ve daha temiz bir enerji üretilmesini mümkün kılabilir. Projedeki birinci hedef, hidrojen yakıtı üreten bir reaksiyonu güçlendirmede güneş ışığı kullanmak için gerekli en uygun kurulumun belirlenebilmesi. (araçlar ve uçaklar için potansiyel temiz bir yakıt kaynağı) Eğer; uçakları ve arabaları karbondioksit içermeyen bir yakıtla kullanmak istiyorsak milyarlarca ton hidrojene ihtiyacımız var. İklim değişikliği hızlanarak yeniliği hızlandırmamız gerekiyor.
Synlight, sadece dünyadaki enerji kriziyle uğraşmamıza yardımcı olmaz, aynı zamanda kendi dünyamızın ötesinde dünyaları keşfetmemize de yardımcı olabilir. Uzay yolculuğu parçalar güneş radyasyonuyla tahrip olduğunda tesis dayanıklılığı test etmek için kullanılabilir.
:: Siz bu teknolojik gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz?
Haci yazini okudum. Mantik hatalarina rastladim. Cok fazla enerji tuketen bir cihaz demissin. O zaman yapay gunese gerek yok ki. Enerji tuketerek enerji mi elde edilir. Verimliligi ne kadar onu yazmamissin. Fuzyon reaktoru uretiliyor fransada avrupa birliginin destekleri ile. Ne zaman bitecek bilmiyorum. Yapay gunes teknik olarak fuzyon reaktoru olarak tabir ediliyor. Elektril lambalari ile yapay gunes mi yapilir?
Ne işe yarayacak bu şimdi?
Yazıyı ben okuyamadım bile, birebir küçük cümlelerle çocuk gibi çeviri yapmışlar…
Yazim hatalari cok fazla, biraz daha dikkat lutfen!!
nasıl bir çeviri olmuş bu kardeş
Nükleer yakıt gibi birşey kullanılsa ucuza gelir belki. Pek anlamam gerçi
google seo da bulunabilmek için boş boş yazıyorsunuz artık sizin boş anlamsız şişirilmiş yazılarınızdan bıktım. kaygınız googleda bulanabilmek değil ziyaretçiye anlamlı doğru düzgün içerik sağlamak olmalı. yazıyı uzatmak için anlamsız anlamsız uzatıyorsunuz…
Haberin çevirisini yaparken google translate den mi yararlandınız merak ediyorum ? :))
İmla ve mantık hatalarıyla dolu
Elektrik harcayıp elektrik üretmek?
Bunu kullanırlarsa elektrik faturası çok yüksek gelir.