İnternet, benzersiz bir özgürlük alanı sunsa da bu özgürlük her zaman sınırsız olmuyor ve hükümetler, mahkemeler ve devlet kurumları çeşitli nedenlerle Google ve YouTube platformlarda içeriklerin kaldırılmasını talep edebiliyor: Peki, dünyanın en çok sansürlenen web sitesi ne? Yeni bir araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.
YouTube, sansürde açık ara önde!
VPN sağlayıcısı Surfshark, 2020’den bu yana Google’ın aldığı 300 binden fazla içerik kaldırma talebini analiz etti. Rapora göre, bu taleplerin yüzde 54’ü YouTube’a, yüzde 31’i ise Google Arama’ya yönelik. Kalan yüzde 15 ise Google’ın diğer hizmetlerine dağılmış durumda.

YouTube’un daha fazla sansüre maruz kalması, platformun geniş erişimi ve video içeriklerinin çok daha dikkat çekici olmasıyla açıklanabilir. Öte yandan, arama motorları belirli içeriklere erişimi engellese bile, kaldırılan veriler farklı kaynaklardan tekrar ulaşılabilir hale gelebiliyor.
Sansür taleplerinde başı çeken ülkeler
Araştırmaya göre, YouTube ve Google Arama üzerindeki içerik kaldırma taleplerinde Rusya açık ara önde. Onu 8.000 taleple Hindistan, 6.000 taleple ülkemiz takip ediyor. Güney Kore ise özellikle Google Arama’da yoğun sansür uygulayan ülkelerden biri. Rusya’nın verileri dışarıda bırakıldığında bile Google’a gelen kaldırma taleplerinin yüzde 70’i YouTube ve Google Arama için.

Araştırma, ABD’nin içerik kaldırma talepleri konusunda listenin alt sıralarında yer aldığını gösteriyor. Genellikle içerik kaldırma konusunda daha katı olan ülkeler sıralamaya girerken, ABD’nin dijital ifade özgürlüğü konusunda nispeten esnek bir politika izlediği anlaşılıyor.

Bir devrin sonu mu? RTX 4060 ve 4070 üretimi durdurulabilir!
Nvidia, yeni nesil RTX 50 serisi ekran kartlarına odaklanmışken, RTX 4070 ve 4060 modelleri sona yaklaşmış olabilir.Ancak raporun sadece 150 ülkeyi kapsadığı ve 2024 verilerinin Haziran ayına kadar toplandığı da eklemek gerek. Ayrıca, taleplerin sayısına odaklanıldığı, ancak her bir talepte kaç içeriğin kaldırıldığının analiz edilmediği vurgulanıyor.
Peki sizce en çok hangi platform sansüre uğruyor? Hükümetlerin içerik kaldırma taleplerine nasıl bakıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!
Tüh
Kendime ait video yu bir başkası bu video benim dediği ve benden fazla abone sayısı var diye kaldırıp birde dijital haklar eğitimine katılmama isteyen youtube kadar saçma bir yapı görmedim. Kendimi savunma hakkı bile tanımadılar.